Live

Iranul va folosi recunoașterea facială pentru a le găsi pe femeile care nu poartă corespunzător hijabul islamic

Data actualizării: Data publicării:
Iranul va folosi recunoașterea facială pentru a le găsi pe femeile care nu poartă corespunzător hijabul islamic. FOTO: Profimedia Images

Guvernul de la Teheran plănuiește să se folosească de tehnologia de recunoaștere facială în transportul public pentru a identifica femeile care nu respectă noua lege privind purtarea hijabului, relatează The Guardian.

Anunțul a fost făcut de secretarul Cartierului General al Iranului pentru Promovarea Virtuții și Prevenirea Viciului, Mohammad Saleh Hashemi Golpayegani, în urma unui nou decret semnat de președintele țării, Ebrahim Raisi, privind restricţionarea felului în care se îmbracă femeile.

Decretul a fost semnat pe 15 august, la o lună după „Ziua națională pentru Hijab și castitate” din 12 iulie, care a stârnit proteste la nivel național ale femeilor. Acestea au postat videoclipuri cu ele, pe rețelele sociale, cu capul descoperit, pe străzi, în autobuze și trenuri.

În ultimele săptămâni, autoritățile iraniene au răspuns cu o serie de arestări, detenții și mărturisiri forțate la televizor.

Hijabul, un obiect vestimentar care acoperă capul, purtat de femeile musulmane, a devenit obligatoriu după revoluția din Iran din 1979. Cu toate acestea, de-a lungul deceniilor de după, femeile au depășit limitele vestimentare stipulate.

Unele dintre femeile arestate pentru că au sfidat noul decret au fost identificate după ce au fost postate online videoclipuri în care sunt hărțuite în transportul public pentru că nu purtau hijab-ul corespunzător.

Sepideh Rashno, în vârstă de 28 de ani, a fost arestată după ce a postat pe rețelele sociale un videoclip în care era certată pentru o „rochie necorespunzătoare” de către un pasager care a fost apoi forțat să coboare din mijlocul de transport de trecătorii care au intervenit pentru Rashno.

Potrivit organizației pentru drepturile omului Hrana, Rashno a fost bătută după arestare și, ulterior, forțată să-și ceară scuze la televizor pasagerului care a hărțuit-o.

Rashno nu este prima persoană care a suferit represiuni violente ca urmare a faptului că a devenit virală pe internet. În 2014, șase iranieni – trei bărbați și trei femei – au fost condamnați la un an de închisoare și 91 de lovituri de bici, după ce un videoclip cu ei dansând la Teheran pe piesa Happy a lui Pharrell Williams a avut peste 150.000 de vizualizări.

Din 2015, guvernul iranian a introdus treptat cărțile de identitate biometrice, care includ un cip care stochează date precum scanările irisului, amprentele digitale și imaginile faciale.

Cercetătorii își fac griji că aceste informații vor fi acum utilizate împreună cu tehnologia de recunoaștere facială pentru a identifica persoanele care încalcă codul vestimentar obligatoriu, atât pe străzi, cât și online.

 

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un bărbat a fost executat pentru agresarea a aproape 60 de femei în Teheran

Românii suspectaţi de înjunghierea unui jurnalist iranian la Londra au fost extrădaţi în Marea Britanie şi duși în arest

Iranul, tot mai aproape de a putea fabrica o bombă atomică. Stocul de uraniu îmbogățit a atins niveluri fără precedent

Președintele Iranului cere refacerea legii care obligă femeile la purtarea vălului islamic. Când ar fi trebuit promulgat actul normativ

Partenerii noștri