Live

Galerie Foto Iranul dezvăluie noile drone Shahed-138B, cu o rază de acțiune de 4.000 km. Intrebarea e dacă ar putea fi folosite în Ucraina

Data publicării:
Defilare cu drone, în Iran. Foto: Profimedia

În timpul unei parade militare recente, Iranul a prezentat pentru prima dată drona kamikaze Shahed-136B. După cum sugerează denumirea sa, aceasta este o îmbunătățire semnificativă a Shahed-136 de bază, prezentând nu numai o creștere în dimensiune, ci și modificări ale configurației sale.


Rapoartele indică faptul că această UAV are o rază de zbor declarată de până la 4 000 de kilometri și o greutate a focosului de 50 de kilograme. Cu toate acestea, alte detalii importante, cum ar fi viteza de zbor, greutatea de lansare și tipul centralei, nu au fost încă dezvăluite.


Poate fi folosită în Ucraina?

În acest context, se pune întrebarea dacă rușii pot utiliza Shahed-138B modernizat pentru a lovi Ucraina. În plus, este relativ simplu de calculat că raza de acțiune revendicată de până la 4.000 de kilometri ar putea permite o durată de zbor de peste 10 ore și, în consecință, o zăbovire prelungită deasupra teritoriului Ucrainei. Ceea ce ar implica cu scopul de a epuiza sistemele de apărare aeriană.

„Cu toate acestea, ne confruntăm cu următoarea situație”, comentează Defense Express. „Pe de o parte, nicio opțiune nu ar trebui să fie respinsă, chiar dacă în prezent pare pur ipotetică. Pe de altă parte, este esențial să observăm că Iranul a dezvăluit pentru prima dată Shahed-136B, așadar nu este clar dacă această aeronavă este pregătită pentru producția în serie sau dacă trebuie încă să fie supusă testelor de zbor.”


„În plus, ne aflăm într-o situație destul de unică, în care Iranul a transferat Rusiei rachete Fath-360 fără lansatoare. Acest lucru ar putea indica faptul că Teheranul a încercat să își demonstreze dorința de a negocia cu Occidentul. În acest context, ipoteticul „transfer” al rachetei Shahed-138B în mâinile Rusiei ar putea apărea, de asemenea, ca un subiect distinct de negociere”, comentează DE.

„În același timp, ar trebui să observăm că rușii încearcă să își „modernizeze” Shahed-urile existente pentru lovituri asupra Ucrainei, probabil fără a se baza pe aprovizionarea externă din Iran. Mai multe drone doborâte în ultima vreme aveau anumite modificări care cel mai probabil fuseseră făcute cu scopul de a mări încărcătura explozivă. Acest lucru ar sugera că, cel puțin pentru moment, noile drone nu sunt puse pe masa negocierii cu Rusia”

 

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia nu va fi invitată la cea de-a 80-a aniversare a eliberării lagărului de la Auschwitz. „O astfel de prezență ar fi cinică”

Ce caută un portavion de origine ucraineană în apele Japoniei, sub pavilion chinez

Ucraina cere ca Podul Kerci să fie demolat: „Rusia nu are dreptul să rescrie legile maritime”

Atac simulat cu dronă Shahed la centrala nucleară Hmelnîțkîi, la doar 120km de România

Partenerii noștri