Irakul l-a capturat pe un adjunct al fostului lider al Statului Islamic. SUA oferea 5 milioane de dolari pentru informații despre el
Forțele irakiene l-au capturat pe Sami Jasim, un membru de rang înalt al Statului Islamic, responsabil de finanțele grupului și un adjunct al liderului SI ucis Abu Bakr al-Bagdadi, a transmis premierul Mustafa Al-Kadhimi luni pe Twitter, conform Reuters.
„În vreme ce eroii noștri (din forțele de securitate irakiene) s-au concentrat pe securizarea alegerilor, colegii lor (din serviciile naționale de informații) efectuau o operațiune externă complexă pentru a-l captura pe Sami Jasim”, a spus acesta, fără a furniza detalii suplimentare ale operațiunii.
Bagdadi a fost ucis într-un raid al forțelor speciale americane în nord-vestul Siriei în 2019.
Departamentul de stat al SUA a oferit la vremea respectivă o recompensă pentru informații privind locația liderilor Statului Islamic pe care i-a identificat, inclusiv Jasim.
Cine este Sami Jasim
Washingtonul oferise 5 milioane de dolari pentru orice informaţie despre Sami Jasim, cunoscut şi sub numele Hajji Hamid, considerat „esenţial în gestionarea finanţării operaţiunilor teroriste ale SI”.
Jasim era considerat unul dintre cei mai căutaţi la nivel internaţional şi este apropiat de actualul şef al organizaţiei jihadiste, Abu Ibrahim al-Hashemi al-Qurachi, potrivit unui comunicat al forţelor de securitate irakiene.
Comunicatul îl prezintă pe Sami Jasim drept „supervizor al dosarelor financiare şi economice ale organizaţiei teroriste SI”.
În septembrie 2015, Trezoreria americană l-a inclus pe Sami Jasim pe lista teroriştilor vizaţi de sancţiunile SUA, transmite Agerpres.
„În timp ce era adjunct al SI în sudul oraşului Mosul (nordul Irakului) în 2014, el ocupa un post de ministru al finanţelor SI, supervizând veniturile grupării din vânzări ilicite de petrol, gaz, antichităţi”, potrivit programului „Rewards for Justice” al Departamentului de Stat american.
După o ascensiune fulminantă în 2014 în Irak şi în Siria vecină şi cucerirea de teritorii vaste, gruparea Stat Islamic şi-a văzut „califatul” căzut în urma ofensivelor succesive în cele două ţări. La finalul lui 2017, Irakul şi-a proclamat victoria contra jihadiştilor, iar în Siria gruparea SI a fost înfrântă în 2019.
În prezent, „SI menţine o prezenţă în mare parte clandestină în Irak şi Siria şi desfăşoară o insurecţie susţinută de o parte şi de alta a frontierei dintre cele două ţări”, indică un raport al ONU publicat la începutul acestui an.
În Irak şi Siria, organizaţia jihadistă ar păstra „în total 10.000 de combatanţi activi” şi rămâne o ameninţare, continuând să organizeze atentate în cele două ţări, conform aceluiaşi raport. Cel mai recent atentat de anvergură revendicat de SI în Irak a vizat, în luna iulie, o piaţă din cartierul şiit din Bagdad şi s-a soldat cu aproximativ 30 de morţi.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News