Insultele online vor fi pedepsite cu un an de închisoare în Japonia. Problema a fost luată în serios după moartea vedetei Hana Kimura
Insultele online vor fi pedepsite cu un an de închisoare în Japonia, codul penal fiind amendat în acest sens. Modificarea vine în contextul îngrijorărilor publice crescute privind hărțuirea cibernetică, după moartea Hanei Kimura. Tânăra de 22 de ani, sportivă și vedetă a reality show-ului ”Terrace House”, s-a sinucis în urmă cu doi ani după a fost hărțuită pe rețelele sociale.
Modificarea penală din Japonia a fost adoptată luni și va intra în vigoare în vară.
Astfel cei condamnați pentru insulte și hărțuire online vor fi pedepsiți cu închisoare de până la un an sau amendați cu 300.000 de yeni (aproximativ 2.200 de dolari), scrie CNN. Este o înăsprire semnificativă a legislației, care până acum prevedea mai puțin de 30 de zile de închisoare și amendă de până la 10.000 de yeni (75 de dolari).
Proiectul de lege a fost disputat și controversat în țară, cei care l-au criticat susținând că se îngrădește libertatea de exprimare și se blochează criticile la adresa politicienilor. Pe de altă arte, susținătorii proiectului au spus că este nevoie de o legislație mai dură pentru a combate hărțuirea cibernetică și hărțuirea online.
Modificarea a fost adoptată doar după ce a fost adăugat un amendament care prevede ca legea să fie reexaminată la trei ani de la intrarea în vigoare pentru a se evalua impactul asupra libertății de exprimare.
Conform codului penal al Japoniei, insultele sunt definite ca înjosirea în mod public a situației sociale a cuiva, fără a se referi la fapte specifice despre ea sau la o acțiune anume, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Justiției. Fapta este diferită de defăimare, care este definită ca înjosirea publică a cuiva cu indicarea unor fapte specifice. Ambele sunt pedepsite conform legii.
Juristul Seiho Cho a susținut că „trebuie să existe un ghid care să facă o distincție cu privire la ceea ce se califică fiind insultă. De exemplu, în acest moment, chiar dacă cineva îl numește idiot pe liderul Japoniei, atunci poate în conformitate cu legea revizuită, ar putea fi catalogat drept o insultă”.
Moartea Hanei Kimura
Problema hărțuirii online a câștigat teren în spațiul public în ultimii ani după moartea Hanei Kimura.
Hana Kimura avea 22 de ani și era o luptătoare de wrestling, cu mare priză la public. Datorită popularității sale Kimura făcea parte din distribuția reality show-ului ”Terrace House” difuzat de Netflix. Ea s-a sinucis în 2020, iar vestea i-a șocat pe japonezi, care au invocat că moartea ei a venit după hărțuirile online.
La scurt timp după moartea ei, oficiali japonezi au ridicat problema pericolului hărțuirii cibernetice și au promis că vor accelera discuțiile guvernamentale cu privire la legislația penală.
Mama Hanei Kimura a militat pentru legi mai dure împotriva hărțuirii online și a înființat o organizație non-profit numită „Remember Hana” pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la această problemă. „Vreau ca oamenii să știe că hărțuirea cibernetică este o crimă”, a spus ea, după ce noua lege a fost adoptată.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News