Live

Inițiativa unor senatori republicani de a declara neconstituțional procesul lui Trump a eșuat. Cum influențează șansele democraților

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Getty Images

Senatul american a respins, marți, o inițiativă pentru declararea neconstituționalității procesului de impeachment împotriva fostului președinte Donald Trump, însă un număr semnificativ de republicani s-au alăturat inițiativei, fapt ce indică șansele reduse pentru condamnarea ulterioară a lui Trump, conform CNN.

Votul asupra constituționalității judecării unui președinte care nu mai este în funcție a fost inițiat de senatorul republican Rand Paul. Dintre cei 50 de senatori republicani doar 5 s-au alăturat democraților pentru a vota împotriva inițiativei – Mitt Romney, Ben Sasse, Susan Collins, Lisa Murkowski și Pat Toomey.

Deși inițiativa a eșuat iar procesul împotriva lui Donald Trump va merge înainte, numărul mic de republicani care au votat împotriva lui Trump la acest „test” inițial arată că șansele pentru condamnarea fostului președinte rămân foarte reduse. Un alt indicator important este faptul că liderul republicanilor, Mitch McConnell a votat și el pentru susținerea neconstituționalității procesului.

„Cine mai poate crede că senatorii care au admis neconstituționalitatea procedurii vor vota pentru condamnare? 45 dintre noi, aproape întreg grupul, 95% din grup am votat pentru a declara procesul neconstituțional. E o victorie mare pentru noi. Democrații pot să continue cu acest efort partizan zadarnic cât vor mai dori, însă acest vot ne-a arătat că s-a terminat, procesul s-a terminat”, a spus Paul.

Chiar și senatorii republicani care s-au alăturat democraților sunt aproape convinși de faptul că Trump va fi achitat – „Aritmetica e clară. Este extrem de improbabil ca președintele să fie condamnat”, a declarat senatoarea republicană Susan Collins.

Unii senatori republicani au sugerat, însă, că votul lor asupra constituționalității nu îl absolvă pe Trump de faptele sale și că ar putea să voteze pentru condamnare la finalul procesului – „Acest a fost un vot pe problema constituționalității procedurii. Nu mi se pare că forțează pe cineva să voteze în vreun anumit fel în cadrul procesului efectiv”, a declarat John Thune, unul dintre organizatorii parlamentari republicani din Senat.

Donald Trump este primul președinte american pus sub acuzare de două ori și va fi primul oficial judecat după plecarea din funcție. După evenimentele violente din 6 ianuarie, el a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanților pentru incitare la insurecție.

După desfășurarea procesului din Senat, senatorii vor vota pentru condamnarea sau achitarea fostului președinte. O majoritate de două treimi (67 de voturi) este necesară pentru a îl condamna pe Donald Trump, însă condamnarea în sine nu are efecte juridice în contextul în care acesta nu mai este în funcție. În cazul în care va fi condamnat, însă, Senatul poate trece apoi la susținerea unei moțiuni care să îi interzică lui Trump dreptul de a mai candida la alegeri în viitor. Pentru acest vot nu este nevoie decât de o majoritate simplă a senatorilor (51 de voturi).

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vremuri grele pentru democrațiile liberale. Anul electoral 2024 le-a fragilizat mai mult ca oricând

Mai mulți bani în apărarea Groenlandei, după ce Donald Trump a reafirmat dorința de a cumpăra teritoriul

Polii de putere din toată lumea se pregătesc de impact. Ce planuri au Europa, China și statele din Orientul Mijlociu pentru Trump 2.0

Manifestație împotriva lui Donald Trump în Panama. Zeci de persoane au strigat sloganuri în fața Ambasadei SUA: „Nu te-atinge de canal"

Partenerii noștri