Live

INFOGRAFIC. Statele care dețin arme chimice. Țara din coasta României care produce acest tip de armament

Data publicării:

Conform Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), 96,27 % din arsenalul chimic declarat la nivel mondial a fost distrus. Însă unele state continuă să producă și să stocheze astfel de armament de distrugere în masă.

Sursa: RFE/RL

Radio Europa Liberă a realizat un infografic cu statele care încă mai dețin arme chimice și facilități de producere a acestui tip de armament.

Cu roșu sunt notate țările care au arme chimice și linii de producție declarate.

Cu portocaliu – țările au doar linii de producție declarate.

Cu bleu – țările care și-au distrus armele chimice și liniile de producție declarate.

Cu albastru – țările care și-au distrus armele chimice declarate.

Una dintre țările cu linii de producție declarate este vecina României, Serbia.

Atacul din Duma

Rusia a desfăşurat joi efective de poliţie militară în oraşul sirian Duma, din provincia Ghouta orientală, în apropiere de Damasc, relatează agenţia de presă RIA Novosti, citând Ministerul Apărării rus, conform Reuters, transmite Agerpres.

„Începând de astăzi (joi), în Duma acţionează unităţi ale poliţiei militare a Federaţiei Ruse. Ele sunt garantul respectării legii şi a ordinii în oraş”, menţionează ministerul, citat de RIA Novosti.

Un anunţ în acest îl făcuse anterior şi şeful adjunct al Direcţiei principale de operaţiuni din cadrul Statului Major al armatei ruse, general-locotenentul Viktor Poznihir.

Agenţiile de presă ruse informaseră joi dimineaţă că forţele guvernamentale siriene au preluat controlul deplin asupra oraşului Duma, ultimul bastion deţinut de rebeli în enclava situată la est de Damasc.

„Ridicarea drapelului de stat pe o clădire din oraşul Douma marchează preluarea controlului asupra acestei localităţi şi de fapt asupra întregii provincii Ghouta oriental”, a declarat generalul rus Iuri Evtuşenko, şeful Centrului pentru pace şi reconciliere în Siria.

Totodată, Ministerul Apărării rus a precizat că peste 166.500 de persoane au părăsit provincia Ghouta orientală din momentul instituirii coridorului umanitar. De la 1 aprilie, din Douma au fost evacuaţi 13.505 de rebeli şi familiile lor, mai adaugă instituţia de apărare rusă.

Acest demers al Rusiei intervine în contextul în care preşedintele american Donald Trump a atribuit Moscovei şi Damascului responsabilitatea pentru atacul chimic comis sâmbăta trecută la Douma şi a anunţat o ripostă iminentă.

„Preşedintele atribuie Siriei şi Rusiei responsabilitatea pentru acest atac cu arme chimice”, a declarat miercuri seara Sarah Sanders, purtătoarea de cuvânt a administraţiei americane într-o conferinţă de presă, potrivit AFP.

Întrebată cu privire la eventualele lovituri americane în viitor, Sarah Sanders s-a limitat să afirme că discuţiile sunt încă în curs de desfăşurare.

„Toate opţiunile sunt pe masă, decizia finală nu a fost luată”, a declarat ea.

Asaltată cu întrebări de genul dacă Casa Albă se pregăteşte pentru o eventuală ciocnire militară directă cu Rusia în Siria, ea s-a limitat să repete: „Încă o dată spun, toate opţiunile sunt pe masă!”, fără să ofere precizări despre acest subiect sensibil.

Rusia, unul dintre cei mai fideli susţinători ai regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a avertizat miercuri împotriva unor noi lovituri în Siria, afirmând că orice acţiune care ar putea „destabiliza situaţia deja fragilă în regiune” va avea „consecinţe grave”.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Axa Rezistenței” se clatină. Prăbușirea regimului Assad pune în dificultate Iranul, rămas fără singurul aliat regional. Ce opțiuni are

Rusia caută refugiu în Libia, după retragerea din Siria. Discuții cu generalul Khalifa Haftar despre transferul de echipamente militare

Vladimir Putin anunță că vrea să-l întâlnească pe Bashar al-Assad la Moscova. „Nu l-am văzut, dar intenționez să o fac”

Eșecul rusesc din Siria vs retragerea rușinoasă a SUA din Afganistan. Cine a pierdut mai multe arme

Partenerii noștri