Live

India a lansat o misiune istorică pe Lună. Va ajunge în premieră la polul sudic al satelitului

Data actualizării: Data publicării:
India a lansat o misiune istorică pe Lună. Foto: Profimedia

India a lansat astăzi a treia misiune pe Lună. Naveta Chandrayaan-3 va fi prima care va ajunge lângă polul sudic al Lunii, puțin explorat până în prezent.

ACTUALIZARE 12.06. Naveta Chandrayaan-3 a fost lansat de la centrul spațial Sriharikota, din Andra Pradesh. Racheta a fost în parametrii normali și a zburat pe traiectoria stabilită în primele minute de la lansare.


Chandrayaan-3 urmează să fie lansată la ora 12.05, ora României, de la centrul spațial Sriharikota.

Naveta urmează să ajungă pe Lună în 23-24 august, au declarat oficialii spațiali.

Dacă misiunea va avea succes, India va fi a patra țară care va realiza o aterizare controlată pe Lună, după SUA, fosta Uniune Sovietică și China.

Această misiune are loc la 13 ani de la prima misiune lunară a Indiei, în 2008, care a efectuat „prima și cea mai detaliată căutare a apei pe suprafața lunii și a stabilit că Luna are atmosferă în timpul zilei”, a spus Mylswamy Annadurai, director de proiect Chandrayaan-1.

Chandrayaan-2 - care includea și un orbiter, un lander și un rover, la fel ca Chandrayaan-3 - a fost lansată în iulie 2019, dar a avut doar parțial succes. Orbiterul său continuă să se rotească și să studieze Luna, dar landerul s-a prăbușit în timpul aselenizării, din cauza „unei defecțiuni de ultimă oră a sistemului de frânare”, a spus Annadurai.

Șeful Organizației Indiane de Cercetare Spațială (Isro), Sreedhara Panicker Somanath, a spus că au studiat cu atenție datele de la ultimul accident și au efectuat exerciții de simulare pentru a remedia erorile.

Chandrayaan-3, care cântărește 3.900 kg și costă 6,1 miliarde de rupii (75 de milioane de dolari), are „aceleași obiective” ca și predecesorul său - să asigure o aterizare ușoară pe suprafața Lunii, a adăugat el.

Landerul (numit Vikram, după fondatorul Isro) cântărește aproximativ 1.500 kg și transportă roverul de 26 kg care poartă numele de Pragyaan, cuvântul sanscrit pentru „înțelepciune”.

După decolarea de vineri, nava va avea nevoie de aproximativ 15- 20 de zile pentru a intra pe orbita Lunii. Oamenii de știință vor începe apoi să reducă viteza rachetei în următoarele câteva săptămâni pentru a o aduce la un punct care să permită o aterizare ușoară pentru Vikram.

Dacă totul merge conform planului, roverul cu șase roți se va ejecta și se va plimba în jurul rocilor și craterelor de pe suprafața planetei, adunând date și imagini esențiale care vor fi trimise înapoi pe Pământ pentru analiză.

„Roverul are cinci instrumente care se vor concentra pe aflarea caracteristicilor fizice ale suprafeței Lunii, a atmosferei apropiate de suprafață și a activității tectonice, pentru a studia ceea ce se întâmplă sub suprafață. Sper că vom găsește ceva nou”, a spus Somanath pentru Mirror Now.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Putin plănuiește prima vizită în India de la declanșarea războiului. Aceasta nu este membră a Curții Penale Internaționale

Lasere „alimentate de lumina soarelui” ar putea fi noua sursă de energie în spațiu pentru călătorii pe Lună și pe Marte

De ce nu au mai ajuns oamenii pe Lună de mai bine de 50 de ani. „Dacă nu era riscul politic, probabil că eram deja pe Marte”

India a testat cu succes o rachetă hipersonică cu rază lungă de acțiune și se alătură marilor puteri care au această tehnologie

Partenerii noștri