Live

Incident în Oceanul Arctic: un distrugător rusesc a tras un foc de avertizare către un vas de pescuit al Norvegiei

Data actualizării: Data publicării:
Distrugătorul rusesc Amiral Levcenko, în timpul unor exerciții militare Foto: Profimedia

O navă de război rusă a amenințat un vas de pescuit norvegian în Oceanul Arctic la începutul acestei luni, trăgând un foc de avertisment care a forțat-o să fugă, potrivit comandantului bărcii mici, scrie Politico.

Incidentul a avut loc pe 12 septembrie în Marea Barents, în largul coastei de nord a Norvegiei, și a implicat distrugătorul antisubmarin rusesc Amiral Levcenko, care participa la un exercițiu militar, și o mică barcă de pescuit norvegiană.

„Am fost apelat prin radio: «Aceasta este nava de război rusă, trebuie să părăsiți zona»”, a declarat căpitanul navei norvegiene, Øystein Orten, pentru presa locală. „Am răspuns că nu se pune problema să ne mișcăm. Aveam parâme de tras”.

Orten și cei cinci membri ai echipajului său au declarat că nava de război rusă, cu o lungime de 163 de metri, s-a îndreptat apoi spre barca lor de pescuit de doar 15 metri lungime, cu sirena pornită și trăgând un foc de avertisment care a explodat în apă, în apropierea vasului norvegian. „A fost o explozie puternică, barca noastră se zguduia”, a declarat Orten, adăugând că au navigat rapid la o distanță sigură.

Un purtător de cuvânt al Comandamentului comun norvegian a confirmat presei locale că a avut loc o conversație radio între nava de război rusă și vasul de pescuit norvegian, dar a declarat că nu a observat focul de avertisment.

Incidentul a avut loc în zona economică exclusivă (ZEE) a Norvegiei în Marea Barents, care este împărțită între Norvegia și Rusia. În ultimii ani, Kremlinul a efectuat exerciții militare și lansări de rachete în interiorul ZEE a Norvegiei, provocând furia pescarilor norvegieni din zonă.

Ministrul rus de externe a avertizat săptămâna trecută că Moscova este „pe deplin pregătită să își apere interesele” în Arctica.

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Cine e omul ăsta? Dați-mi soțul înapoi”. David și Victoria Beckham au reacționat, după ce a fost anunțată ”ruptura anului 2024”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Încă o țară investighează presupuse legături cu pagerele care au explodat în Liban

Serghei Lavrov: Rusia este „complet pregătită” pentru un război cu NATO în Arctica

Noul submarin germano-norvegian de tip 212CD este atât de capabil, încât ambele țări vor creșterea producției

Interzicerea telefoanelor le dă bătăi de cap directorilor de școli din România. „Hotelul Mobilelor” și alte soluții găsite în Europa

Partenerii noștri