Live

Încă o țară investighează presupuse legături cu pagerele care au explodat în Liban

Data actualizării: Data publicării:
Explozia pagerelor în Liban

Puzzle-ul care se dovedește a fi depistarea originii pagerelor care au explodat în Liban mai capătă o pistă care complică și mai mult lucrurile. Încă o țară investighează presupuse legături cu micile dispozitive devenite explozive în cadrul unei operațiuni care a vizat membrii Hezbollah din Liban: Norvegia. Poliția norvegiană (PST) a declanșat o anchetă preliminară cu privire la informațiile potrivit cărora o companie deținută de Norvegia ar avea legătură cu vânzarea de pagere către gruparea șiită libaneză proiraniană Hezbollah, relatează Reuters.

Săptămâna trecută, mii de pagere, precum și stații de emisie-recepție utilizate de agenții Hezbollah, au explodat în Liban, omorând cel puțin 39 de persoane și rănind alte câteva mii. Se crede că atacurile au fost comise de Israel, dar nu există o confirmare oficială pentru aceasta.

Nu este clar cum și când în acele pagere au fost introduși explozibili, astfel încât să poată fi detonate de la distanță. Taiwan, Ungaria și Bulgaria investighează deja posibile legături în lanțul de aprovizionare.

„PST a inițiat o investigație preliminară pentru a determina dacă există motive pentru începerea unei investigații (complete) pe baza acuzațiilor din mass-media conform cărora o companie deținută de Norvegia ar fi fost implicată în distribuirea de pagere către Hezbollah”, a declarat avocatul PST, Haris Hrenovica, într-un mesaj trimis agenției Reuters.

Anterior, el a declarat agenției norvegiene de știri NTB că poliția nu are suspiciuni specifice în acest moment.

Autoritățile bulgare au declarat săptămâna trecută că investighează compania Norta Global Ltd, cu sediul la Sofia, după un raport din presa ungară potrivit căruia aceasta ar fi fost implicată în facilitarea vânzării pagerelor.

Ce a descoperit Reuters

Societatea a fost înființată în 2022 de cetățeanul norvegian Rinson Jose, în vârstă de 39 de ani, conform registrului societăților din Bulgaria. Acesta a semnat actul constitutiv al societății la consulatul bulgar din Oslo, se arată în documentele analizate de Reuters.

Contactat telefonic miercurea trecută, Jose a refuzat să facă vreun comentariu despre pagere și a închis când a fost întrebat despre afacerea bulgară. El nu a răspuns apelurilor și mesajelor repetate.

Când Reuters a încercat să îl sune marți în această săptămână, apelul a fost direcționat către un robot telefonic.

Profilul Linkedin al lui Jose arată că acesta a fost angajat de DN Media Group din februarie 2020. DN Media Group a declarat că a lucrat în departamentul de vânzări și că a plecat la o conferință în Boston pe 17 septembrie.

El și-a contactat ultima dată colegii prin e-mail la 18 septembrie, potrivit presei norvegiene. Angajatorul său a declarat pentru Reuters că nu a mai reușit să îl contacteze de atunci.

Reuters nu a găsit nicio dovadă care să lege Norta Global de DN Media Group.

 

 

 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Ion Țiriac, primele declarații după ce și-a desemnat conducătorul imperiului: "Mai mult de atât nu puteam să fac!"

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Incident în Oceanul Arctic: un distrugător rusesc a tras un foc de avertizare către un vas de pescuit al Norvegiei

Explozii „chirurgicale”. Cum au fost detonate pagerele din Liban, astfel încât să nu îl lovească decât pe posesorul aparatului

Serviciile secrete din Ungaria o interoghează pe misterioasa patroană a firmei care are legături cu pagerele explodate în Liban

De ce lanțul de aprovizionare global ar putea fi compromis după atacurile cu pagere și walkie-talkie-uri capcană din Liban și Siria

Partenerii noștri