Live

Încă o țară din Europa plânge după muncitorii români. „Este o situaţie dramatică”

Data publicării:
FOTO: Getty Images

Restricţiile impuse de guvernele din întreaga lume pentru a combate noul coronavirus au făcut imposibilă deplasarea miilor de imigranţi care veneau să lucreze în Spania în perioada recoltării căpşunilor.

Citește și: Un fermier german explică de ce are nevoie de muncitori români: „De germani nu mă pot folosi. Se plâng de dureri de spate”

„Este o situaţie dramatică”, spune Cristobal Picon un fermier din Huelva, provincie din sud-vestul ţării. Situaţia căpşunilor din Spania era grea şi înainte de criza de coronavirus, cu fermierii care protestau împotriva costurilor mari de producţie şi a preţului mic la care sunt nevoiţi să vândă. Dar acum situaţia s-a agravat, relatează Deutsche Welle.

Spania este una dintre cele mai lovite ţări de pandemie şi a impus măsuri stricte, care au limitat accesul în ţară.

Un prim aspect ce a lovit puternic în forţa de muncă a fost imposibilitatea de aducere a marocanilor care nu fac parte din UE şi au fost primi loviţi de restricţii. Între timp, forţa de muncă care provenea cu precădere din Europa de Est s-a întors acasă de teama virusului, iar aducerea de muncitori noi este foarte dificilă, din cauza restricţiilor impuse de toate statele europene.

Fermierii din Huelva care cultivă căpşuni au un deficit de 25.000 de muncitori. Manuel Delgado, profesor de economie şi agricultură de la Universitatea din Sevilia, a precizat că şansele ca muncitorii din estul Europei să vină în perioada asta sunt aproape zero, iar fermieri trebuie să gândească o nouă strategie prin care să se bazeze pe imigranţii rămaşi şi pe localnici.

O altă problemă pe care a punctat-o Philip Alston în luna februarie este că această lipsă de muncitori este şi rezultatul condiţiilor în care aceştia sunt ţinuţi în perioada în care lucrează la ferme: „Migranţii care muncesc în multe ferme trăiesc în condiţii mult mai proaste decât în taberele pentru refugiaţi, fără apă curentă, electricitate şi condiţii sanitare".

Guvernul spaniol lucrează la găsirea unor soluţii care să permită venirea de forţă de muncă din afara ţării.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Donald Trump a oferit imaginea zilei la alegerile prezidențiale din SUA. Martina Navratilova a reacționat imediat

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Richard Gere își vinde casa din Connecticut și pleacă din SUA. În ce țară vrea să se mute actorul

Spania alocă peste 10 miliarde de euro pentru a ajuta sinistrații și companiile afecate de inundațiile istorice

Inundații în Spania: Furtunile au făcut prăpăd în Barcelona, în timp ce în zona Valenciei salvatorii încă mai caută supraviețuitori

Inundaţii în Spania: Cod roşu de „pericol extrem” emis pentru Barcelona. Orașul Tarragona din Catalonia este deja sub ape

Partenerii noștri