Încă cinci ani de politică "zero-Covid" cu testări în masă și restricții. Cum s-a schimbat anunțul care a provocat furie în Beijing
Autoritățile din Beijing au anunțat că politica strictă zero-Covid ar putea fi continuată și în următorii cinci ani, perioadă în care se vor face teste obligatorii în masă și vor fi în vigoare restricții de călătorie. Anunțul a provocat panică și nemulțumire în rândul oamenilor, scrie The Guardian.
Anunțul a fost făcut de Cai Qi, secretarul de la Beijing al Partidului Comunist Chinez, iar textul original ar fi fost: „În următorii cinci ani, Beijingul va continua măsurile de prevenire și control al epidemiei”. După ce a fost distribuit masiv pe rețelele sociale, referirea la „cinci ani” a fost eliminată din majoritatea publicațiilor online, iar un hashtag care însoțea postările pe această temă pe Weibo a fost eliminat.
Astfel, autoritățile din China și-au asumat să gestioneze strict mecanismul comun de coordonare a prevenirii și a controlului pandemiei, precum și măsurile necesare în caz de urgență, inclusiv cele care vizează stoparea transmiterii virusului prin „izolare, management și control... de îndată ce apar [noi cazuri]”. De asemenea, vor continua verificările la domiciliu, testările în masă și supravegherea intrării și ieșirii din oraș.
Anunțul de luni și modificarea ulterioară au stârnit furie și confuzie în rândul locuitorilor din Beijing.
„A început numărătoare inversă pentru a fugi din China”, a scris un utilizator Weibo.
„Scopul final al luptei împotriva epidemiei este revenirea la viața normală și se pare că toată lumea a uitat acest lucru”, a menționat un altul.
Un hashtag care se referă la faptul că „în următorii cinci ani Beijingul va urmări continuu ținerea sub control a epidemiei” a fost vizualizat de aproape un milion de ori înainte de a fi eliminat în următoarele ore.
Autoritățile nu au transmis alte precizări privind strategia sau eliminarea referinței la cinci ani.
Unele persoane au sugerat că expresia „cinci ani” a fost folosită deseori în anunțurile guvernamentale sau ar fi fost adăugată eronat de Beijing Daily. La rândul său, publicația nu a oferit un punct de vedere în acest sens.
Strategia „zero-Covid” a Chinei s-a dovedit a fi eficientă în timpul focarelor apărute la primele variante de coronavirus, dar a fost contestată în timpul răspândirii variantei Omicron, din cauza ratei mare de transmisibilitate.
Politica a dus la măsuri de izolare pe perioade lungi, care au creat haos și au afectat economia în Shanghai, dar și libertatea de circulație în Beijing. Mai multe orașe și provincii au recurs la testarea în masă obligatorie la câteva zile pentru rezidenții care doreau să se deplaseze prin oraș. Autoritățile din Shanghai nu au raportat niciun caz nou de infectare în weekend, pentru prima dată din martie. Cu toate acestea, continuă amenințările cu noi blocaje și restricții.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News