Live

Inamicii SUA, în dezacord privind lupta pentru Casa Albă. Cum se împart între Harris și Trump și ce strategii au

Data publicării:
Foto: Shutterstock

Deși parteneri în Ucraina și Orientul Mijlociu, Rusia și Iran au interese diferite în alegerile prezidențiale din Statele Unite: Teheranul este împotriva lui Trump, iar Moscova împotriva lui Harris. Și, deși folosesc tactici similare, scopul este unul diferit, scrie publicația americană Axios.

  • O axă a adversarilor SUA, care include Iran, Rusia, China și Coreea de Nord, s-a format pe mai multe fronturi în ultimii ani, însă rămâne un subiect la care țările nu ajung de acord: politica internă a SUA, subliniază publicația, care detaliază strategia statelor.

China, Iranul și Rusia răspândesc informații false și dezinformări privind alegerile din SUA, pentru a semăna discordie și pentru a pune la îndoială legitimitatea scrutinului. Cele trei puteri folosesc inclusiv tactici similare: apelează la inteligența artificială pentru a crea conținut înșelător, după cum au declarat, în această săptămână, oficiali ai serviciilor de informații americane.  

Însă rezultatul căutat de fiecare țară diferă. De exemplu, subliniază Axios, China încearcă să afecteze democrația americană, fără să ajute vreunul dintre candidați, au subliniat oficialii.

În schimb, Rusia și China au un scop mai clar. „Știm că este o cursă prezidențială între Donald Trump și Kamala Harris, însă este și o cursă electorală între Iran vs. Trump și Rusia vs. Harris”, a declarat săptămâna trecută președintele Microsoft, Brad Smith, în fața Comisiei de informații a Senatului.  

În timp ce oficialii serviciilor de informații au declarat că Rusia desfășoară cea mai amplă și mai sofisticată campanie de dezinformare, tacticile agresive ale Iranului o fac, fără îndoială, cea mai mare amenințare străină la adresa alegerilor din 2024, subliniază Sam Sabin de la Axios.  

Trump și Iran

Campania fostului președinte Trump a primit, marți, o informare din partea serviciilor de informații cu privire la amenințările iraniene la adresa sa, despre care campania a spus că includ presupuse amenințări de „asasinare într-un efort de destabilizare și de semănare a haosului în Statele Unite”. 

Hackerii iranieni au furat, de asemenea, informații despre campania lui Trump și le-au oferit instituțiilor media și Partidului Democrat - o mișcare desprinsă direct din manualul rusesc. Aceste materiale nu au fost publicate. 

Publicația Axios amintește și motivul pentru care Iranul este împotriva lui Trump: în timpul mandatului său, acesta a retras SUA din acordul nuclear iranian, a aplicat o politică de sacțiuni cu „presiune maximă” și a ordonat asasinarea generalului Qassem Soleimani, pentru care Teheranul a jurat să se răzbune.  

În fața atacurilor, echipa lui Trump s-a folosit de acțiunile Iranului pentru a o ataca pe vicepreședinta Harris, susținând că Teheranul „iubește” „slăbiciunea” acesteia. 

Harris și Rusia

În cealaltă tabără, conform unui raport recent al Microsoft, Rusia își concentrează întreaga forță a campaniei de dezinformare pentru a o afecta pe Harris, ceea ce face ca acesta să fie al treilea scrutin consecutiv în care Moscova îl vizează pe candidatul democrat la președinție. 

În timpul dezbaterii cu contracandidatul ei, Harris a afirmat că dictatori precum Vladimir Putin „îl susțin” pe Trump pentru că știu că îl pot manipula.  

Eforturile Rusiei includ direcționarea secretă de bani, prin intermediul unor companii fantomă, către influenceri de dreapta din SUA pentru ca aceștia să realizeze videoclipuri pe teme precum „infracțiunile migranților”. 

Alte tactici includ difuzarea de videoclipuri false cu Harris pe rețele sociale

Poziția celor doi candidați față de Ucraina

Astfel de dezinformări inundă rețelele de socializare și site-urile americane la fiecare scrutin electoral din SUA. Este însă imposibil să se evalueze cât de mult influențează alegătorii, mai scrie Axios.

Publicația aminteșt și de politica diferită a celor doi candidați în ceea ce privește războiul din Ucraina.

Harris a promis să continue sprijinul militar pentru Ucraina, bazându-se pe eforturile președintelui Biden de a consolida securitatea Europei și de a respinge agresiunea rusă. Asta în timp ce Trump a criticat în mod repetat ajutorul pentru Ucraina, a refuzat să spună dacă dorește ca Ucraina să câștige războiul și a spus că are o „relațiae bună” cu Putin. 

Totodată, partenerul de cursă al lui Trump, senatorul JD Vance (Republican din Ohio), a fost unul dintre cei mai vehemenți critici ai Ucrainei din interiorul Partidului Republican, pledând pentru un acord de pace rapid care ar forța probabil Kievul să cedeze teritorii. 

Alte acuzații au apărut din rândul republicanilor din Camera Reprezentanților, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat o fabrică de muniții din Pennsylvania, flancat de oficiali democrați. Aceștia l-au acuzat pe liderul de la Kiev de „interferențe electorale”.

Republicanii sunt, de asemenea, înfuriați din cauza unui interviu The New Yorker în care Zelenski l-a numit pe Vance „prea radical” și a sugerat că Trump „nu știe cu adevărat cum să oprească războiul, chiar dacă ar putea crede că știe cum să o facă”. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trump a mers la un meci de MMA din New York, alături de Elon Musk și alți lideri din partidul republican. Cum a reacționat publicul

Elon Musk vrea angajați cu „IQ foarte ridicat”, dar care să nu fie plătiți

Ce înseamnă Trump 2.0 pentru politica externă – analiză Foreign Policy

Xi Jinping cere Statelor Unite să nu depăşească „linia roşie” în ceea ce priveşte Taiwanul

Partenerii noștri