Live

Live Text În Ucraina mor zilnic de patru ori mai mulți soldați ruși decât în vară. Putin n-a mai avut așa pierderi de la începutul invaziei

Data actualizării: Data publicării:
În Ucraina mor zilnic de patru ori mai mulți soldați ruși decât în vară. Foto: Profimedia Images

Armata rusă a ajuns luna aceasta la un nivel de pierderi de soldați comparabil cu primele zile ale invaziei, a transmis Ministerul britanic al Apărării. În medie, 824 de soldați ruși au murit în fiecare zi, de patru ori mai mulți decât în vară, de exemplu. Printre motive sunt lipsa militarilor pregătiți, a coordonării și a resurselor. Problemele s-au văzut cel mai bine în ofensiva eșuată de la Vuhledar, unde rușii au pierdut unități de elită și zeci de vehicule. Pe de altă parte, forţele ucrainene rezistă de-a lungul liniei de front din regiunea Doneţk și apără inclusiv oraşul asediat Bahmut, a transmis comandantul armatei Ucrainei. 

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI 

Arme și vehicule militare britanice ar putea fi fabricate în Ucraina sub licență

ACTUALIZARE 15:45 Armamentul şi vehiculele militare britanice ar putea fi fabricate sub licenţă în Ucraina, diminuând dependenţa Kievului de furnizările de arme din partea aliaţilor occidentali, a relatat duminică ziarul The Telegraph, preluat de Reuters.

The Telegraph a informat că liderii industriei de apărare britanică s-au deplasat la Kiev pentru a discuta planurile de a crea societăţi mixte pentru a produce la nivel local armament şi vehicule de luptă. Producători din alte ţări europene se află deopotrivă în discuţii cu Ucraina, a scris The Telegraph, citând un director care a spus că există o competiţie pentru a pune Marea Britanie „în fruntea cozii”, scrie Agerpres.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat miercuri la Londra şi Paris ca să solicite noi arme occidentale pentru a respinge invazia rusă, inclusiv avioane de vânătoare moderne şi armament greu cu rază lungă de acţiune. Crearea oricărui tip de societate mixtă va avea nevoie cel mai probabil de acceptul guvernului britanic, iar un astfel de demers ar irita şi mai tare Moscova, care a avertizat deja Londra cu privire la trimiterea de avioane de luptă Kievului, potrivit The Telegraph.

Biroul de presă al premierului britanic şi Ministerul Apărării de la Londra au refuzat să comenteze informaţia publicată de The Telegraph.

Polonia va evita folosirea apelor teritoriale ruse printr-un canal maritim

ACTUALIZARE 15:40 Polonia face eforturi să-şi reducă dependenţa de Rusia în traficul comercial prin crearea unui canal care să conecteze portul interior Elblag (nord) cu Marea Baltică, astfel ca navele poloneze să poată evita enclava rusă Kaliningrad, scrie EFE.

Proiectul, care va fi finalizat la sfârşitul acestui an, a fost inaugurat oficial la 17 septembrie 2022, dată simbolică la care este comemorată invazia sovietică a Poloniei, în 1939, scrie Agerpres.

Principalul obiectiv al noului canal - care leagă Laguna Vistula de Marea Baltică - este să permită ieşirea în largul mării din portul interior Elblag fără ca navele poloneze să mai fie nevoite să utilizeze canalul construit de ruşi foarte aproape de Kaliningrad şi care traversează fâşia de pământ care separă acest golf de Marea Baltică.

Preşedintele Andrzej Duda a calificat drept „o mare victorie pentru Polonia, pentru patrioţii săi şi pentru toţi cei care înţeleg cuvântul suveranitate” şansa de a beneficia de o rută maritimă care „oferă Poloniei posibilitatea să se descurce pe cont propriu şi să nu mai depindă de deciziile Rusiei”.

Cu toate că ideea creării acestui canal a fost menţionată pentru prima oară în secolul al XVI-lea, această declaraţie de intenţie a căpătat contur abia la sfârşitul lui 2016 şi a trebuit să se aştepte până în 2019 pentru ca lucrările pentru construirea acestui canal de 1.300 de metri lungime să înceapă, a explicat pentru EFE directorul portului Elblag, Arkadiusz Zglinski.

Într-un interviu acordat prin e-mail, Zglinski a adăugat că „următoarea fază (a proiectului) va consta în dragarea sedimentelor Lagunei Vistula şi a fluviului” cu acelaşi nume. „Cu această nouă rută, calea de acces la Marea Baltică se scurtează cu mai bine de 90 de kilometri şi va face ca portul Elblag să fie independent de tronsonul rus. Capacitatea traficului prin port va ajunge, de la un milion de tone anual în prezent, la circa 4 milioane de tone anual”, a dat asigurări Zglinski.

Una dintre cele mai dificile aspecte ale construirii canalului a reprezentat-o creşterea costurilor pe parcursul lucrărilor: bugetul, stabilit iniţial la circa 200 de milioane de euro, aproape că s-a dublat şi încă nu este clar dacă banii pentru faza finală vor veni de la guvernul central sau de la administraţia locală.

În plus, au existat plângeri din partea unor grupuri ecologiste care au pus sub semnul întrebării necesitatea reală a acestui canal şi au subliniat că noua rută este construită într-o zonă protejată şi care face parte din reţeaua "Natura 2000".

„Natura 2000” este o reţea europeană de zone naturale protejate care cuprinde un eşantion reprezentativ de specii sălbatice şi habitate naturale de interes comunitar. La inaugurarea canalului, Duda a recunoscut că „dispunem deja de alte porturi capabile să primească nave de mari dimensiuni”, dar a adăugat că importanţa acestui canal rezidă în faptul că „reprezintă un pas simbolic şi nu va mai trebui să cerem permisiune de traversare unei ţări ale cărei autorităţi îşi atacă şi îşi subjugă” vecinii, o referire directă la Rusia.

Pe de altă parte, ministrul polonez pentru transport maritim şi fluvial, Marek Grobarczyk, a comentat o plângere prezentată de autorităţile ruse referitoare la impactul pe care îl va avea asupra mediului acest canal şi a dat asigurări că „ecologia nu a fost niciodată o prioritate pentru Rusia”.

Invazia rusă în Ucraina a făcut Varşovia să devină conştientă de nevoia de a rupe lanţul de dependenţă faţă de Rusia în acest domeniu şi a urgentat eforturile de punere în aplicare ale unui plan care ani de zile nu a fost nimic altceva decât o simplă idee, comentează EFE.

Temerile guvernului polonez nu sunt neîntemeiate: între 2006 şi 2010, Rusia a interzis accesul în Laguna Vistula a navelor poloneze, cu prejudiciile economice aferente, pentru întreaga regiune. Potrivit guvernului polonez, finalizarea şi viitoarea extindere a acestui canal va permite revitalizarea economiei acestei regiuni şi va deschide noi oportunităţi de comerţ pentru portul Elblag şi oraşele din apropiere.

Mai mult decât atât, canalul se doreşte a fi o demonstraţie a voinţei Poloniei de a deveni total independentă de orice fel de aprovizionare, cale de comunicare sau frontieră unde Rusia este prezentă sau are influenţă.

După cum a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki la inaugurarea canalului, „astăzi, renunţăm la dependenţa noastră faţă de Rusia şi deopotrivă faţă de Germania. Rupem ultimele legături simbolice ale dependenţei”.

Europa trebuie să acționeze pentru o mai bună distribuire a refugiaților ucraineni

ACTUALIZARE 15:30 Şefa Ministerului de Interne german, Nancy Faeser, a declarat că ţările Europei trebuie să acţioneze pentru o mai bună distribuire a refugiaţilor ucraineni, transmite duminică dpa.

În declaraţii acordate publicaţiei Bild am Sonntag, Faeser a apreciat că unele ţări membre ale Uniunii Europene pot face mai mult pentru a uşura povara ce apasă pe vecinii Ucrainei, care au primit un număr mare de civili ce au fugit din calea invaziei ruse.

Este nevoie de o mai bună coordonare în cazul în care noi atacuri ruse vor declanşa un nou aflux de refugiaţi care încearcă să fugă de violenţe, a susţinut ea.

„Polonia a primit până acum peste 1,5 milioane de refugiaţi din Ucraina, Spania - 160.000. Lucrurile nu pot rămâne aşa”, a avertizat Faeser. 

Germania îi va instrui pe militarii ucraineni pentru folosirea tancurilor Leopard 2

ACTUALIZARE 13.00 Armata germană va începe săptămâna viitoare la baza sa din Munster (nordul Germaniei) instructajul militarilor ucraineni în folosirea tancurilor de luptă Leopard 2, a informat revista germană Der Spiegel, preluată duminică de EFE.

Potrivit sursei citate, primii militari ucraineni care vor fi instruiţi au sosit deja în Germania, iar o parte dintre ei vin direct de pe front, din apropierea oraşului Bahmut, în regiunea ucraineană Doneţk.

Armata germană ia în calcul un instructaj rapid în care militarii ucraineni să înveţe elementele fundamentale ale folosirii tancurilor Leopard 2 şi posibilităţile combinării acţiunii acestor blindate cu cea a transportoarele blindate Marder. Militarii ucraineni vor fi instruiţi cu privire la folosirea blindatelor Marder tot la Munster.

Instructajul rapid permite doar o pregătire asupra caracteristicilor esenţiale ale tancurilor Leopard 2, în condiţiile în care, în situaţii normale, instructajul privind folosirea acestor tancuri grele durează câţiva ani. Militarii ucraineni ar urma să revină pe front, împreună cu tancurile Leopard 2, la sfârşitul lunii martie.

Potrivit informaţiilor publicate de Der Spiegel, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, 1.500 de militari ucraineni au primit instructaj în Germania cu privire la folosirea sistemelor de apărare antiaeriană, a transportoarelor blindate Marder sau a obuzierelor Panzerhaubitze 2000. Toate acestea sunt sisteme pe care Germania le-a pus ulterior la dispoziţia Ucrainei, aminteşte EFE, citată de Agerpres.

În 25 ianuarie, guvernul german şi-a stabilit ca obiectiv trimiterea în Ucraina de tancuri Leopard 2 pentru două batalioane, un batalion incluzând de obicei în Ucraina 31 de blindate. 14 tancuri Leopard 2 vor fi furnizate direct de Germania, în timp ce restul ar urma să fie trimise Ucrainei de către alţi aliaţi.

Şeful armatei ucrainene: Forţele ucrainene rezistă de-a lungul liniei frontului în Doneţk, inclusiv la Bahmut

ACTUALIZARE 12.20 Forţele ucrainene rezistă de-a lungul liniei de front din regiunea Doneţk și apără inclusiv oraşul asediat Bahmut, potrivit comandantului armatei Ucraine, scrie Reuters.

Cele mai aprige lupte sunt pentru oraşele Vuhledar şi Marinka.

Valeri Zaluhni, comandantul şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, a declarat că Rusia efectuează zilnic aproximativ 50 de atacuri în Doneţk, o regiune din sud-estul Ucrainei pe care Moscova a încercat să o ocupe în totalitate.

”Luptele aprige continuă în zona Vuhledar şi Maryinka”, a spus Zaluhni într-un mesaj pe Telegram, după o discuţie telefonică cu generalul american Mark Milley.

”În unele zone ale frontului am reuşit să recâştigăm poziţiile pierdute anterior şi am câştigat un punct de sprijin.”, a adăugat el, fără să facă alte precizări.

Rusia consideră că NATO ar trebui să organizeze un summit extraordinar pe tema exploziilor la Nord Stream

ACTUALIZARE 11.55 NATO ar trebui să organizeze un summit extraordinar pentru a discuta recentele dezvăluiri privind exploziile din septembrie 2022 de la conductele de gaz Nord Stream, a declarat sâmbătă seară purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, transmite Reuters.

Un cunoscut jurnalist de investigaţie american, Seymour Hersh - laureat al premiului Pulitzer - a susţinut pe blogul său că SUA se află în spatele exploziilor care au provocat fisurarea conductelor Nord Stream instalate pe sub Marea Baltică. Citând o sursă anonimă, Hersh a susţinut că exploziile au fost comise de scafandri ai US Navy, cu asistenţa Norvegiei. Casa Albă a dezminţit afirmaţiile lui Hersh, scrie Agerpres.

Suedia şi Danemarca, în ale căror zone economice exclusive s-au produs exploziile, au ajuns la concluzia că respectivele conducte au fost aruncate în aer în mod deliberat, dar nu au spus cine s-ar putea afla în spatele deflagraţiilor.

SUA şi NATO au numit incidentul "un act de sabotaj". Moscova a acuzat Occidentul pentru exploziile inexplicabile care au produs fisuri la conducte. Niciuna dintre părţi nu a venit cu dovezi, notează Reuters.

"Sunt fapte mai mult decât suficiente aici: explozia conductei, existenţa unui motiv, dovezi circumstanţiale obţinute de jurnalişti. Deci pe când un summit extraordinar al NATO pentru a analiza situaţia?", a postat Zaharova pe contul său de Telegram. 

ACTUALIZARE 11.35 Potrivit evaluărilor britanice, în ultimele două săptămâni, Rusia a suferit probabil cele mai mari pierderi de vieți omenești de după prima săptămână a invaziei din Ucraina.

Statul Major General ucrainean publică zilnic statistici privind victimele rusești, și deși, acestea nu pot fi verificate în mod independent de serviciul de informații militare britanic, tendințele pe care le indică aceste date sunt probabil exacte, potrivit sursei citate.

Media ultimelor șapte zile a fost de 824 de victime pe zi, de peste patru ori mai mare decât cea raportată în perioada iunie-iulie 2022.

Creșterea numărului de pierderi rusești se datorează probabil mai multor factori, printre care lipsa de personal instruit, de coordonare și de resurse pe întregul front, iar acest lucru este exemplificat de ce s-a întâmplat în Vuhledar și Bahmut.”, potrivit ministerului britanic.

Mercenarii Wagner susțin că au cucerit un sat de lângă Bahmut

ACTUALIZARE 11.25 Şeful grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat că trupele sale au cucerit satul Krasna Hora, situat la câţiva kilometri nord de oraşul Bahmut, scrie Reuters, citat de Agerpres.

''Astăzi (duminică), unităţile de asalt Wagner au cucerit localitatea Krasna Hora", a declarat Prigojin, într-un mesaj audio difuzat de serviciul său de presă

Prigojin a publicat şi o înregistrare video scurtă, care ar înfăţişa mercenari Wagner lângă indicatorul amplasat la intrarea în localitatea Krasna Hora, care avea 600 de locuitori înainte de război.

Reuters precizează că nu a putut verifica din surse independente capturarea satului Krasna Hora.

ACTUALIZARE 10.40 Soldații ucraineni au distrus două ambarcațiuni ale rușilor în delta fluviului Nipru, a transmis Comandamentul de Sud, citat de Kyiv Independent.

Se presupune că forțele ruse pregăteau bărcile pentru grupuri de sabotaj care să acționeze în delta Niprului, în sudul regiunii Herson, a declarat purtătorul de cuvânt militar Natalia Humeniuk.

Criminalii care au luptat alături de Prigojin sunt liberi și s-au întors acasă. De frica lor, rușii nu-și mai lasă copiii singuri afară 

ACTUALIZARE 08.30 Anatoli Salmin, hoț și criminal condamnat, este liber și s-a întors acasă înainte de ispășirea pedepsei, ca recompensă că a luptat ca voluntar pe front în Ucraina, alături de mercenari Wagner ai lui Evgheni Prigojin, și a supraviețuit. 

Sute de condamnați recrutați de gruparea Wagner, au fost uciși sau grav răniți în Ucraina.

Un videoclip difuzat luna trecută a arătat zeci de foști condamnați – printre ei ucigași, traficanți de droguri și agresori – care se îndreptau spre orașele lor natale din Rusia, după ce au obținut grațierea, scrie The Guardian.

Cei care l-au cunoscut pe Anatoli Salmin au declarat că se tem să îl reîntâlnească pe cel care a terorizat cândva orașul și care acum probabil se crede invincibil după ce a fost asociat cu șeful Wagner, atât de cunoscut în Rusia. 

„Îl vedem în oraș de câteva săptămâni”, a declarat pentru The Guardian un localnic care îl cunoaște pe Salmin de mulți ani. „Este un om periculos, știm cu toții ce i-a făcut prietenului său. Le-am spus copiilor mei să nu iasă singuri pe stradă în zilele următoare. Și nu e vorba doar de ce i-a făcut prietenului său, a furat de la oameni, a hărțuit fete, a băut mult, a consumat droguri și a fost violent. Nu vrem ca astfel de oameni să se întoarcă în Pikalevo. Ce fel de erou este el?”, a continuat bărbatul care s-a temut să își spună numele, pentru ca criminalul să nu se răzbune pe el. 

Citește continuarea AICI

Momentul în care ucrainenii doboară o rachetă de croazieră în ziua în care Rusia a bombardat masiv Ucraina 

ACTUALIZARE 08.00 Pe rețelele sociale a apărut o filmare în care o rachetă este interceptată și distrusă în aer. Potrivit mai multor conturi care au distribuit filmarea, este vorba de o rachetă de croazieră lansată de Rusia în ziua atacului masiv cu rachete asupra Ucrainei, când forțele ucrainene au raportat că au doborât 61 dintre proiectilele trase de ruși. 

Racheta rusească a fost doborâtă în regiunea Ivano-Frankivsk din vestul Ucrainei, regiune situată la nord de granița cu România, potrivit mai multor conturi de pe Twitter.

Citește continuarea și vezi VIDEO aici
 

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Românii din Cernăuți cer ajutorul Executivului de la București, pe fondul modificărilor din sistemul de învăţământ ucrainean

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

„Multe lucruri se întâmplă la Londra”. Medvedev amenință, după asasinarea generalului Kirillov, că oficialii NATO sunt „ținte legitime”

Partenerii noștri