Live

În timp ce Charles e gata să-și pună pe cap coroana de aur cu sute de pietre prețioase, britanicii strigă că n-au ce mânca

Deutsche Welle Data publicării:
Regele Charles. Foto: Profimedia Images

Marea Britanie se pregătește pentru încoronarea regelui Charles, care a devenit monarh anul trecut, după moartea mamei sale, Elisabeta a II-a. Un moment pentru care Charles s-a pregătit întreaga viață. Iar miza este mare atât pentru rege, cât și pentru soția sa, Camilla. O serie de scandaluri au zguduit familia regală, iar acum, suveranul trebuie să facă tot posibilul ca să păstreze viitorul monarhiei și al Regatului Unit. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vineri la ora 22:30 și în reluare sâmbătă, de la ora 19:30. 

Coroana este piesa centrală a evenimentului de pe 6 mai și un simbol al monarhiei. Este realizată din aur solid și încrustată cu sute de pietre prețioase și perle. Extraordinar pentru unii - pentru alții, în schimb, este un spectacol la care preferă să nu fie martori.

Republicanii ca Ben Clinton vor desființarea monarhiei. Un lucru de neconceput pentru susținătorii familiei regale, care pregătesc propriile petreceri de încoronare. Pentru ei, este șansa de a fi martori ai istoriei - și ai primei ceremonii de acest fel din ultimii 70 de ani.  

Încoronarea lui Charles, motiv de dispută

Aran Belcourt, susținător al monarhiei: "Marea Britanie intră într-o nouă eră cu încoronarea regelui Charles. Au fost pregătite festivități peste tot, nu doar în fața Palatului Buckingham. În toată țara, supușii coroanei s-au pregătit pentru noul lor rege. Boyn Valley Road din Maidenhead, un orășel din sudul Marii Britanii, nu a făcut excepție. "

Raymond Tucker, susținător al monarhiei: "Regina a fost un model minunat. Cred că și Charles va fi un rege bun."
În cinstea marii zile, locuitorii au decis închiderea străzii pentru pregătiri.
Emma Kisby, susținătoare a monarhiei: "E ceva uriaș, o mare sărbătoare și o așteptăm cu nerăbdare."

Dar nu toți au britanicii au același entuziasm. Republicanii Ben Clinton și David McAlpine sunt revoltați și spun că este nevoie de o schimbare.
Ben Clinton, republican: „De ce să nu avem șansa de a vota pentru propriul șef de stat? De ce ar trebui să suportăm o familie care nu a fost aleasă, de ce nimeni nu poate aspira să fie șef de stat în această țară? Niciun tânăr nu are dreptul să se gândească la asta, să-și dorească să îmbunătățească viața oamenilor. Este împotriva oricărei norme democratice."

Și nu doar atât: republicanii spun că monarhia e scumpă

O investigație a unui ziar britanic a estimat doar averea personală a regelui la aproape două miliarde de lire sterline. Deloc rezonabil într-un moment în care unii britanici abia își pot hrăni familiile, spun ei.

David McAlpine, republican: "E vorba de acest privilegiu uriaș, de bogăție și un statut necâștigat, lucruri care întăresc întregul sistem de clasă. Este o problemă gravă, nimeni nu poate ajunge cu adevărat la vârf."

Spre deosebire de regretata sa mamă, Charles al III-lea a atras proteste la aparițiile sale publice. Dar, în ciuda incidentului cu oul aruncat spre el, nu pare deranjat de acest lucru. Trece cu nonșalanță pe lângă demonstrații... ca aceasta, din nordul Angliei, care poartă sloganul: "El nu e regele meu".

Potrivit sondajelor, britanicii tineri sunt tot mai sceptici în privința membrilor familiei regale.

Ben Clinton, republican: "Sperăm să fim cu adevărat vizibili prin aceste proteste de la încoronare. Sperăm să punem în lumină unele dintre lucrurile nedrepte pe care le-a făcut familia regală în ultimele decenii, nu doar în ultimul an. Cred că acest eveniment ne oferă o ocazie foarte bună pentru a ne transmite mesajul lumii întregi. "

Înapoi în Boyn Valley Road, mesajul republicanilor nu are ecou. Copiii desenează caleașca și alte simboluri regale, în timp ce adulții se pregătesc de festivități. Ce să servești cu ceaiul de după-amiază, unde să așezi steagurile... Organizatorii festivităților sunt de acord: Charles, în vârstă de 74 de ani, este șeful de stat ideal.

Raymond Tucker, susținător al monarhiei: "Înțelege problemele pe care le are țara, punctele forte ale acesteia".

Susan Fontenelle, susținătoare a monarhiei: "Marea Britanie a avut întotdeauna o monarhie, face parte din istorie, din structura Regatului Unit. A nu avea monarhie ar fi dăunător pentru țară. "

Aran Belcourt, susținător al monarhiei: "Ar putea trimite unde de șoc în întreaga lume dacă ar demisiona și monarhia nu ar mai exista. "

Charles, Camilla și familia regală sunt încă populari în Marea Britanie, unde atrag multă admirație. Ei vor continua să reprezinte țara la nivel internațional.

Cel puțin deocamdată, pentru că tinerii devin tot mai nemulțumiți de tradiții,  forma de guvernare veche de secole și monarhie.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Drone neidentificate au fost reperate deasupra a trei baze aeriene din Marea Britanie. „Ne păstrăm dreptul de a proteja instalaţia”

Un britanic a recunoscut că a primit bani de la servicii secrete străine pentru a da foc unui depozit care avea legătură cu Ucraina

„Calul troian” din învățământul britanic: De ce este China mărul discordiei în alegerea noului cancelar al Universității Oxford

„Marea Britanie se transformă în Stalin”. Replica lui Musk, în controversa rolului jucat de X în răspândirea dezinformării

Partenerii noștri