Live

În culisele "vânătorii de drone" Shahed. Cine sunt ucrainenii care le distrug în câteva secunde doar cu mitraliera

Data actualizării: Data publicării:
De la începutul invaziei în 2022 și până la sfârșitul anului 2023, forțele ruse au atacat Ucraina cu aproape 4.000 de drone, majoritatea fiind doborâte de armata ucraineană. FOTO: Profimedia Images

În timp ce majoritatea ucrainenilor se adăpostesc în timpul atacurilor rusești, soldatul ucrainean Kostiantyn Chernyshov urmărește dronele inamice. Într-un război al tehnologiei avansate, Kostiantyn și echipa lui doboară dronele rusești cu mitraliere. El spune că are la dispoziție doar câteva secunde pentru a doborî o dronă sau pentru a o face nefuncțională, scrie Kyev Independent.

Kostiantyn, în vârstă de 26 de ani, luptă de peste doi ani în Regimentul 756 al Armatei Ucrainene, doborând drone Shahed rusești.

Echipele mobile de apărare aeriană au fost înființate înainte de invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022. În loc să folosească sisteme de apărare aeriană de înaltă tehnologie precum Patriot sau Iris-T, ele folosesc mitraliere. 

Echipa lui Kostiantyn, formată din patru persoane, ajută la apărarea Kievului. Ca lider, el dă ordinul de tragere. Un șofer transportă echipa în locațiile secrete și luminează cerul cu un reflector. Un soldat din grup păzește grupul și îl ajută pe Kostiantyn cu muniție.

Echipa lui Kostiantyn lucrează practic 24 de ore din 24, 7 zile din 7 și poate fi chemată la intervenții în orice moment. Au doar câteva minute să se pregătească când primesc ordinul de plecare. "Nu știm dacă este un exercițiu de antrenament sau o misiune de luptă. Îi tratăm pe fiecare ca pe o misiune de luptă", a spus soldatul.

De la începutul invaziei în 2022 și până la sfârșitul anului 2023, forțele ruse au atacat Ucraina cu aproape 4.000 de drone, majoritatea fiind doborâte de armata ucraineană. Ucrainei îi lipsesc însă rachete de apărare aeriană pentru a distruge toate armele Rusiei.

Doborârea armelor folosind tehnologia modernă este costisitoare. O dronă kamikaze rusească, precum Shahed-136 produsă în Iran, se produce cu sume între 20.000 și 50.000 de dolari – prețul unei mașini noi în Ucraina. Între timp, rachetele de apărare antiaeriană Patriot folosite pentru a doborî dronele sunt estimate la aproximativ 4 milioane de dolari per rachetă.

Înainte de invazia pe scară largă, Kostiantyn a fost polițist de frontieră.A intrat în armata ucraineană ca voluntar în 3 martie 2022. Originar din Nipro, el spune că a avut doar două-trei zile la dispoziție pentru a se antrena, deoarece războiul era deja în plină desfășurare când s-a alăturat el armatei. Soldatul a fost transferat la Cernihiv și apoi în regiunea Kiev. „Mi s-a spus că voi fi mitralior (responsabil cu folosirea mitralierei – n.r.)  pentru că aveam deja experiență cu armele”, a spus el.

Deoarece forțele ruse lansează drone în principal noaptea, echipele mobile de apărare aeriană lucrează în întuneric. Cea mai de durată intervenție a echipei lui  Kostiantyn a durat până la nouă ore, iar cea mai scurtă o jumătate de oră. "Ni se dă o anumită perioadă de timp ziua pentru a ne pregăti pentru munca de noapte. În timpul zilei putem dormi încă patru ore și, rareori avem o oră în plus de somn. Corpul s-a adaptat deja", a spus Kostiantyn.

Echipa lui Kostiantyn are la dispoziție până la 10 minute pentru a ajunge la locația indicată. Intervine într-o liniște deplină, pentru ca să poată auzi sunetul dronei care se apropie. Drona se aude de la aproximativ 250 de metri. Toată pregătirea echipei durează un minut.

Ziua, soldații observă dronele prin binoclu. Chiar și noaptea, dronele Shahed sunt clar vizibile printr-o cameră de termoviziune. Este foarte dificil să dobori o dronă și adesea sunt necesare mai multe echipe mobile de apărare aeriană pentru a doborî una singură. Cheia este să lovești motorul, elicea sau partea din față a dronei, explică Kostiantyn. Soldatul spune că poate lovi o dronă de la un kilometru distanță.

Lucrurile se complică dacă drona se balansează în loc să zboare dreaptă, pentru că atunci e greu de doborât. Alte situații dificile sunt dacă sunt condiții de ceață, ploaie sau nori. De când armata rusă a început să-și vopsească dronele în negru, a devenit și mai greu să fie identificate.

Armata ucraineană a transmis că nu poate comunica câte drone au fost doborâte de Kostiantyn, din motive de securitate.

În noaptea de 23 aprilie, de exemplu, 16 din 17 drone au fost doborâte. În noaptea de 22 aprilie, cinci din șapte drone au fost doborâte. În noaptea de 19 aprilie, echipele ucrainene de apărare aeriană și echipe mobile de pompieri au distrus toate cele 14 drone trimise în atac.

Echipe precum cea a lui Kostiantyn sunt permanent în mișcare, ca parte a unei rețele de apărare aeriană din Ucraina care încearcă să creeze o umbrelă pentru a proteja civilii. Mica echipă a lui Kostiantyn lucrează bine împreună. Când dronele zboară, fiecare minut contează.

Kostiantyn spune că este dependent de munca sa, pe care o descrie ca  „o vânătoare de drone” și speră ca într-o zi, oriunde ar merge, să nu mai audă niciuna.

 

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski spune că forţele ruse şi nord-coreene au suferit pierderi grele în luptele din regiunea Kursk

Zelenski va cere la reuniunea de la Ramstein ajutor pentru consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei

Întreruperile de curent continuă în Transnistria. Rusia neagă că folosește gazul ca armă pentru a constrânge Moldova 

Care este orizontul lui Putin pentru sfârșitul războiului. Ce spune şeful Centrului pentru combaterea dezinformării din Ucraina

Partenerii noștri