Live

Imagini din satelit. Zăpada din Alpi dispare rapid, tendința este îngrijorătoare

Data publicării:
Zăpada din Alpii europeni dispare rapid

Zăpada din Alpii europeni dispare rapid şi este înlocuită de vegetaţie, potrivit imaginilor surprinse din satelit, care arată influența schimbărilor climatice.

Cercetători de la Universitatea din Lausanne şi Universitatea din Basel au folosit date satelitare pentru o analiză asupra schimbărilor asupra vegetației din Munţii Alpi. Cercetarea a apărut joi în revista Science.

Echipa de cercetători, condusă de profesoara Sabine Rumpf de la Universitatea din Basel, a folosit date satelitare pentru a demonstra că vegetaţia de deasupra lizierei s-a extins în aproape 80% din Alpi în ultimele patru decenii din cauza schimbărilor climatice. Acoperirea cu zăpadă se reduce de asemenea.

Zăpada din Alpii europeni dispare rapid. FOTO: Science Focus

"Amploarea schimbării s-a dovedit a fi puternică în Alpi. Biodiversitatea unică a Alpilor se află astfel sub o presiune considerabilă", a spus Rumpf.

Echipa a analizat de asemenea amploarea stratului de zăpadă deasupra lizierei în regiunile situate la o altitudine de peste 1.700 de metri - excluzând gheţari şi păduri - şi a ajuns la concluzia că stratul de zăpadă a scăzut "semnificativ" în aproape 10% din regiune începând cu 1984, o tendinţă îngrijorătoare, după cum o descriu cercetătorii.

"Analize anterioare ale datelor satelitare nu au identificat o astfel de tendinţă", a spus Antoine Guisan, din cadrul Universităţii Lausanne, citat de Agerpres.

"Timp de mulţi ani, măsurătorile la sol au arătat o scădere în ceea ce priveşte adâncimea zăpezii la altitudini joase. Din cauza acestei scăderi, anumite regiuni au rămast în mare parte lipsite de zăpadă", a spus Gregoire Mariethoz, cercetător la Universitatea din Lausanne.   

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Temperaturile record din 2024 sfidează previziunile climatologilor. Scenariile oamenilor de știință ar putea fi greșite

Planeta se încălzește mai repede decât era așteptat. Ce este efectul albedo și ce rol au norii

2025 va fi „unul dintre cei mai călduroşi trei ani” înregistraţi vreodată. Record negru anticipat pentru 2024 (Met Office)

OMS avertizează că schimbările climatice reprezintă „o criză sanitară”. Malaria şi holera se vor răspândi mai repede

Partenerii noștri