Live

Live Text Ucraina a crescut producția de drone aeriene de 100 de ori. Imagini din satelit cu pierderi masive ale flotei ruse din Sevastopol

Data actualizării: Data publicării:
Flota rusă a suferit pierderi masive după atacul ucrainenilor de la baza navală din Sevastopol. Confirmarea vine de la Ministerul britanic al Apărării, care a analizat imaginile din satelit. FOTO. Twitter

Producţia de drone aeriene a Ucrainei a crescut de peste 100 de ori în 2023 faţă de anul trecut, a declarat ministrul transformării digitale Mîhailo Fedorov. Totodată, flota rusă a suferit pierderi masive după atacul ucrainenilor de la baza navală din Sevastopol, iar confirmarea vine de la Ministerul britanic al Apărării, care a analizat imaginile din satelit. Au fost distruse nava de debarcare Minsk și un submarin. Moscova a încercat să minimizeze impactul atacului. Liderul nord-coreean Kim Jong-un își continuă vizita în Rusia și a ajuns sâmbătă, la Vladivostok. A fost întâmpinat de ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, care i-a arătat bombardierele strategice. 

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Producţia de drone aeriene a Ucrainei a crescut de peste 100 de ori în 2023 faţă de anul trecut

ACTUALIZARE 14.20 Ucraina va putea efectua multe alte atacuri asupra navelor ruseşti, a declarat pentru Reuters un ministru ucrainean care joacă un rol cheie în construirea industriei dronelor în ţară, după o serie recentă de raiduri pe mare.

"Vor fi mai multe drone, mai multe atacuri şi mai puţine nave ruseşti. Asta este sigur", a spus ministrul transformării digitale Mîhailo Fedorov într-un interviu vineri, răspunzând la o întrebare despre atacurile recente în apropierea Crimeei.

Fedorov a mai spus că producţia de drone aeriene a Ucrainei a crescut de peste 100 de ori în 2023 faţă de anul trecut.

"Cred că va fi o creştere de aproximativ 120 până la 140 de ori până la sfârşitul acestui an, dacă o compari cu cea precedentă", a adăugat el.

Potrivit ministrului, Ucraina testează sisteme AI care pot localiza ţinte la câţiva kilometri distanţă şi pot ghida dronele către ele, chiar dacă comunicaţiile externe sunt perturbate de măsuri de război electronic.

"Avem nevoie de inteligenţă artificială, de exemplu tehnologia pentru găsirea ţintelor, la fel despre modul cum funcţionează Lancet (o dronă rusească), astfel încât o ţintă să poată fi localizată în războiul electronic şi distrusă", a mai spus el. "În acest moment, totul este în stadiul de testare, dar unele drone pe care le cumpărăm folosesc AI pentru a recunoaşte ţinte. Într-o pădure, ea poate detecta o ţintă şi recunoaşte dacă este o persoană, un tanc sau un anumit vehicul. Aceste tehnologii sunt utilizate în mod activ", a adăugat ministrul ucrainean.

Un magnat ucrainean e acuzat de deturnare de fonduri. Judecătorul i-a majorat cauțiunea de șapte ori 

ACTUALIZARE 14.10 Unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina este cercetat pentru fraudă și spălare de bani, iar vineri i s-au adus noi acuzații. Cauțiunea în dosarul lui a fost crescută substanțial, de la o sumă echivalentă cu 14 milioane de dolari, la 105 milioane de dolari. 

Magnatul ucrainean Igor Kolomoiski a informat în legătură un al treilea set de acuzaţii care i se aduc, în urma reţinerii sale sub suspiciunea de fraudă şi spălare de bani, a anunţat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), citat de Reuters. La o nouă şedinţă de judecată de la Kiev care a avut loc vineri, judecătorul a majorat cauțiunea la echivalentul a 105 milioane de dolari - comparativ cu o sumă iniţială echivalentă cu aproape 14 milioane de dolari. Avocaţii lui Kolomoiski au spus anterior că vor face apel la detenţia lui şi că acesta nu va plăti cauţiune. 

Rușii vor să vândă proprietatea lui Zelenski din Crimeea și au organizat deja primele licitații 

ACTUALIZARE 12.00 Autorităţile instalate de Rusia în Crimeea au anunţat sâmbătă că intenţionează să vândă aproximativ 100 de proprietăţi ucrainene, inclusiv una aparţinând preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, informează Reuters. 

Contractele de vânzare se ridică la peste 815 milioane de ruble (8,51 milioane de dolari), a spus Konstantinov într-un comunicat pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Vezi GALERIA FOTO aici

Kadîrov a avut o criză severă și e în stare critică, susține Serviciul de informații de la Kiev

ACTUALIZARE 11.30 Liderul cecen Ramzan Kadîrov este în stare critică, susține Andrii Iusov, reprezentantul Serviciului de informații al apărării din Ucraina, scrie cotidianul ucrainean Pravda.

„Putem confirma că el [Kadîrov – n.r.] a avut o altă criză severă și este în stare critică în ultimele zile”, a declarat acesta. 

ACTUALIZARE 9.30 Rachetele ucrainene au provocat pagube uriașe flotei ruse din portul Sevastopol. Trupele Kievului au avariat o navă de debarcare și, pentru prima dată, au distrus un submarin - ambele aflate acolo pentru reparații. Imaginile filmate după atac arată amploarea daunelor. Rușii au încercat să pună în umbră reușita ucrainenilor cu anunțul că Rusia va avea în dotare noi nave de luptă.

Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării: "Anul acesta, două nave au fost deja puse în funcțiune și încă 12 vor ajunge până la sfârșitul anului. Printre acestea se numără fregata „Amiralul Golovko”, submarinul cu rachete strategice „Împăratul Alexandru al III-lea” și submarinul nuclear „Krasnoiarsk”."

Ministrul Apărării de la Moscova a verificat și modul în care sunt reparate şi modernizate submarinele nucleare ale flotei ruse din Pacific. Totul în timp ce liderul nord-coreean Kim Jong-un își continuă călătoria în Extremul Orient Rus. Acesta a vizitat o fabrică unde se produc cele mai moderne avioane de război rusești. Se crede că Moscova vrea să cumpere arme de la Phenian, dar deocamdată nu a fost comunicat vreun acord.

Vladimir Putin: "Discutăm despre asta și discutăm deschis. Nu am încălcat niciodată niciun acord și, în acest caz, nu vom încălca nimic. 36:15 Bineînțeles, vom căuta oportunități de dezvoltare a relațiilor dintre Rusia și Coreea de Nord".

Și susținătorii ruși din Crimeea încearcă să diminueze avansul ucrainenilor. Spun că nu se tem de un nou atac al trupelor Kievului în strâmtoarea Kerci.

Cetățean rus: "Am ajutat la construirea acestui pod. Când a fost atacat, pentru prima dată, am fost atât de îngrijorat. Totuși, Rusia este încă puternică. Folosim Podul Crimeei fără teamă. Nu suntem îngrijorați pentru că avem încredere în forțele noastre de securitate. Dar regimul de la Kiev trebuie executat pentru asta."

Între timp, pe front, ucrainenii au cucerit localitatea Andriivka aflată la sud de orașul Bahmut, din regiunea Donețk. Trupele Kievului își fortifică deja pozițiile în zonă și ar fi avut un succes parțial lângă un alt sat situat tot la sud de Bahmut.

Generalul Surovikin, apropiat de grupul Wagner, reapare în cursul unei vizite în Algeria

ACTUALIZARE 9.15 Generalul rus Serghei Surovikin, unul dintre comandanţii emblematici ai ofensivei ruse în Ucraina, destituit din cauza legăturilor sale cu grupul paramilitar Wagner, a reapărut după luni de absenţă în Algeria, cu ocazia unei vizite oficiale.

În imagini publicate marţi pe contul de Facebook al Marii Moschei din Oran, dar publicate abia vineri de media ruse, Surovikin poate fi văzut în ţinută civilă bej, alături de ofiţeri ruşi în uniformă militară şi de imamul acestei moschei, Abou Abdallah Zebar.

"O delegaţie rusă de înalt nivel a vizitat Marea Moschee Abdelhamid Ben Badis şi a fost primită de directorul pentru afaceri religiose şi imam al Marii Moschei", se menţionează într-un mesaj care însoţeşte aceste fotografii, scrie Agerpres. Scopul vizitei lui Surovikin în Algeria nu a fost precizat, iar Moscova nu a oferit detalii cu privire la acest subiect.

Speculaţiile despre soarta lui Serghei Surovikin au fost numeroase de la dispariţia sa din spaţiul public după rebeliunea eşuată a grupului de mercenari Wagner în iunie. Potrivit mai multor media ruse, el a fost destituit din funcţia de comandant şef al forţelor aerospaţiale în august, la două luni după revolta Wagner, grupare de care era considerat apropiat, dar pe care el nu a susţinut-o.

În cursul revoltei de 24 de ore a grupului Wagner care a pus în dificultate puterea rusă, Surovikin ceruse răsculaţilor "să se oprească" şi să se întoarcă în cazărmile lor "înainte de a fi prea târziu". Dar generalul era totuşi considerat un apropiat al şefului grupului, Evgheni Prigojin, decedat între timp în prăbuşirea unui avion în august.
Surovikin a fost unul dintre principalii comandanţi ai intervenţiei militare ruse în Ucraina. Veteran al războiului sovietic în Afganistan şi al celui de-al doilea război în Cecenia în anii 2000, Serghei Surovikin a participat de asemenea la brutala campanie rusă începută în Siria în 2015.

Șoigu s-a lăudat lui Kim și i-a arătat bombardierele strategice rusești: "Pot zbura de la Moscova până în Japonia şi înapoi" 

ACTUALIZARE 8.55 Liderul nord-coreean Kim Jong-un a sosit sâmbătă, la Vladivostok, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, unde a fost întâmpinat de ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunţat agenţia de presă de stat Tass.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a sosit sâmbătă, la Vladivostok, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, unde a fost întâmpinat de ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu. FOTO: Profimedia Images

Kim, care efectuează prima sa călătorie externă în Rusia de la începutul pandemiei Covid-19, a sosit pe aeroportul Knevici din Vladisvostok de la Komsomolsk- pe-Amur, unde a vizitat o fabrică rusă de avioane de vânătoare. Potrivit Reuters, la Knevici, liderul nord-coreean a inspectat bombardierele strategice ruseşti cu capacitate nucleară şi rachetele hipersonice Kinjal, însoţit de ministrul apărării al preşedintelui Vladimir Putin.

Şoigu i-a arătat apoi lui Kim bombardierele strategice ale Rusiei - Tu-160, Tu-95 şi Tu-22M3 - care sunt capabile să transporte arme nucleare. "Poate zbura de la Moscova până în Japonia şi înapoi", i-a spus Şoigu lui Kim despre unul dintre avioane. 

Vezi galerie FOTO aici

Zelenski: Soldaţii noştri au eliberat Andriivka / Ne pregătim pentru evenimente internaţionale importante

ACTUALIZARE 8.15 Preşedintele Volodimir Zelenski le-a vorbit ucrainenilor, vineri seara, despre situaţia de pe front şi despre progresele înregistrate de contraofensiva ucraineană, confirmând cucerirea satului Andriivka, aflat la 10 kilometri sud de Bahmut. În acelaşi timp, el le-a explicat că măsurile anticorupţie şi împotriva influenţelor oligarhilor fac parte tot din efortul de a apăra suveranitatea Ucrainei, pentru că aceste slăbiciuni au fost exploatate ani de zile de Moscova pentru a şubrezi ţara.

„În fiecare săptămână înregistrăm progresul statului în producţia proprie de apărare”, a dat asigurări preşedintele.

În ceea ce priveşte situaţia de pe front, el a subliniat că „există un rezultat semnificativ şi foarte necesar în sectorul Bahmut” şi a confirmat că soldaţii ucraineni au eliberat satul Andriivka. „Brigada a 3-a de asalt, toate forţele implicate, cartierul general şi generalul Sîrski, comandantul. Băieţi, vă mulţumesc tuturor!” -  a transmis preşedintele.

El a precizat că operaţiunile active continuă în zonele Klişciivka şi Kurdiumivka, iar Brigada 36 de infanterie marină este foarte activă în zona Opîtne şi Vodiane. „Zona din jurul Verbove este casa războinicilor noştri de nezdruncinat, vă mulţumim! Zona Novoprokopivka - bravo!” - a detaliat preşedintele, în condiţiile în care contraofensiva ucraineană, începută de peste trei luni, a înregistrat progrese lente, dar în ultima vreme sunt speranţe ale unor succese.

Pe de altă parte, aşa cum face în ultimul timp, Zelenski nu a uitat să le reamintească ucrainenilor despre importanţa reformării statului şi a luptei anticorupţie, anunţând noi măsuri şi arătând că aceste eforturi fac parte tot din lupta de apărare a Ucrainei.

„De asemenea, lucrăm pentru a consolida instituţiile ucrainene, pentru a ne asigura că ţara noastră este capabilă să distrugă în sfârşit influenţele oligarhice şi corupte. Influenţe pe care, în special, Rusia le-a folosit atât de mult timp pentru a slăbi Ucraina şi pentru a roade constant suveranitatea ţării noastre. Astăzi, am avut o întâlnire amplă şi informativă cu reprezentanţi ai agenţiilor de aplicare a legii şi anticorupţie, ai Verhovna Rada a Ucrainei, ai guvernului şi ai Oficiului. Pregătim măsuri conceptuale care vor aduce mai multă dreptate în Ucraina şi în întreaga noastră societate şi vor garanta stabilitatea democraţiei în ţara noastră”, a spus Zelenski.

Liderul de la Kiev a anunţat că Ucraina se pregăteşte pentru evenimente internaţionale importante programate pentru a doua jumătate a lunii septembrie. „Astăzi am avut mai multe întâlniri lungi pe această temă. Facem tot ce putem pentru a ne asigura că Ucraina obţine rezultate tangibile - atât în noile pachete de apărare din partea partenerilor noştri, cât şi în deciziile instituţiilor internaţionale”, a dat asigurări Zelenski.

El este aşteptat săptămâna viitoare în Statele Unite, pentru a participa la reuniunea anuală a Adunării Generale a ONU, dar şi pentru a discuta cu preşedintele Joe Biden şi posibil pentru o nouă intervenţie în faţa Congresului SUA în care va încerca să pledeze în faţa republicanilor sceptici să continue ajutorul consistent pentru Ucraina.

ANALIZĂ Deși și-au dublat producția, rușii continuă să piardă mai multe tancuri decât poate livra industria. Plus o veste rea pentru ucraineni 

Rusia a reușit să facă față sancțiunilor occidentale și a putut crește producția de armament, muniții și în special rachete la un nivel superior celui de dinaintea declanșării invaziei în Ucraina, conform unor declarații făcute de oficiali americani, europeni și ucraineni pentru New York Times. Astfel, industria de apărare a Rusiei produce acum 200 de tancuri pe an, dublu față de 24 februarie 2022.

Cu toate acestea, în urma analizării de către Digi24.ro a informațiilor OSINT (provenite din surse deschise), rușii au pierdut în Ucraina în ultima lună echivalentul tancurilor pe care industria le poate produce în 3 luni. Totodată, creșterea capacității industriei de apărare a Rusiei reprezintă o veste rea pentru ucraineni, pe care îi va aștepta o nouă iarnă grea, mai ales că armata rusă a început să-și refacă stocurile de rachete strategice. 

Ca urmare a sancțiunilor occidentale, oficialii americani au estimat că industria Rusiei și-a încetinit în mod „dramatic” producția de rachete și armament în primele 6 luni ale războiului cu Ucraina. La finalul anului 2022 însă, industria de apărare a început „să prindă viteză”, inclusiv - și mai ales - în ceea ce privește producția de rachete. 

Astfel, Kremlinul a „fentat” sancțiunile economice și exportul de produse cu destinație militară strategică (cipuri, componente electronice pentru rachete etc.) prin intermediul unor rețele paralele de comerț controlate de serviciile secrete și cele militare. Componentele-cheie necesare diverselor sisteme de armament au fost furate sau sustrase cu ajutorul acestor rețele ilicite și exportate apoi în țări terțe, precum Armenia sau Turcia, din care au fost apoi trimise direct în Rusia. 

Citește continuarea AICI

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce fac „eroii” lui Putin când se întorc de pe frontul din Ucraina. Val de violențe în Rusia, provocat de deținuții care recidivează

Război în Ucraina: vești proaste pentru Kiev, oriunde s-ar uita pe linia frontului. Dar și Rusia este sub presiune

„O altă încercare nereușită a inamicului”. Ucrainenii au distrus cu o dronă un steag plantat de „sabotori” ruși în regiunea Cernihiv

Zelenski spune că Putin nu vrea să discute despre pace, ci doar să iasă din izolare: „Ce fel de negocieri pot exista cu un criminal?”

Partenerii noștri