Live

"Îl îngrăşau pentru măcel". Cum i-au mințit rușii pe cubanezi. I-au ademenit cu pizza și i-au trimis să fie carne de tun în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
De luni de zile, sute de cubanezi au plecat să lupte alături de Rusia în războiul din Ucraina, fiind ademeniți cu promisiunile financiare și cu obținerea de cetățenie rusă. FOTO: Profimedia Images

De luni de zile, sute de cubanezi au plecat să lupte alături de Rusia în războiul din Ucraina, fiind ademeniți cu promisiunile financiare și cu obținerea de cetățenie rusă, au declarat familii ale acestora, într-un reportaj pentru CNN.

Cuba se confruntă cu o puternică criză economică, cu scăderea bruscă a turismului, creșterea inflației și noi sancțiuni SUA. În zone precum Santa Clara, un oraș cu aproximativ 250.000 de locuitori, oamenii nu au curent electric mai multe ore pe zi, iar pe străzi trec mai multe căruțe și cai decât mașini.

Miguel a plecat în iulie în Rusia și la scurt timp după aceea a ajuns în prima linie a războiului cu Ucraina, a declarat mama lui, Cecilia, pentru CNN. „Fiul meu a câștigat aproximativ 2.000 de pesos pe lună. Nu poți cumpăra nici o cutie de ouă cu banii ăștia. El a vrut doar să ne facă viața mai bună”, a spus ea.

Cecilia a declarat că se teme ca fiul său să nu fie persecutat, așa că a cerut CNN să nu îi dea numele real, nici lui, nici altor bărbați.

Fiul ei a ajuns în Rusia după ce a văzut o postare pe Facebook, în care era un anunț adresat cubanezilor dornici să lucreze ca bucătari și în construcții în Rusia. Apoi, două femei l-au contactat prin WhatsApp. Cecilia a povestit că a auzit una dintre discuții și că una dintre femei vorbea spaniolă cu accent rusesc, în timp ce a doua femeie era în mod clar cubaneză.

Cecilia a spus că într-o săptămână, Miguel a semnat un contract pentru a lucra la repararea drumurilor distruse în război, iar femeile i-au trimis un bilet de avion cu destinația Moscova, aceasta fiind prima luia călătorie în afara insulei.  La bordul avionului, Miguel i-a spus că a mai văzut și alți zeci de alți tineri care fuseseră recrutați, inclusiv doi veri.

La început, Miguel a trimis bani în Cuba, mamei sale și bunicii în vârstă, iar ele au putut cumpăra carne și cafea, produse considerate de lux pe insulă. De asemenea, i-a trimis mamei sale un mesaj cu fotografii cu mâncarea pe care o lua: pizza și înghețată. „Îl îngrăşau pentru măcel”, a spus Cecilia.

Data viitoare când au vorbit prin apel video, Miguel arăta diferit: avea părul ras și purta o uniformă militară rusă, a spus ea. Mergea pe front, dar i-a spus mamei lui să nu-și facă griji și chiar i l-a dat la telefon pe comandantul lui, tot cubanez, care i-a promis că va avea grijă de fiul ei.

Dar în curând Miguel i-a spus mamei sale că vrea să se întoarcă acasă. „A văzut ce vezi într-un război”, spuse Cecilia. „A spus că a văzut răniți. Că la spital au ajuns oameni cu brațele și picioarele lipsă. Nu este obișnuit să vadă asta.”

Miguel s-a plâns că e bolnav ca să nu fie nevoit să lupte, dar comandanții lui nu l-au crezut. La ultima convorbire telefonică cu mama lui, în septembrie, el i-a spus Ceciliei că ofițerii ruși i-au luat telefonul ca pedeapsă și că a trebuit să-l mituiască pe unul dintre ei pentru a o putea suna.

„Mi-a spus: Mamă, sunt în prima linie în Ucraina. Acolo unde este periculos. Sunt acolo pentru a proteja trupele ruse. Sunt carne de tun”, a povestit femeia.

Situația dificilă a recruților cubanezi precum Miguel este și mai complicată după ce oficialii cubanezi au anunțat în septembrie că îi vor trata pe cei care luptă pentru Rusia ca mercenari ilegali, iar pe cei care îi recrutează online ca pe  traficanți de persoane.

„Cuba nu este parte în războiul din Ucraina”, a transmis Ministerul de Externe al Cubei. „Acţionează şi va acţiona ferm împotriva oricui care participă la orice formă de trafic de persoane în scopul recrutării sau a lua ca mercenari cubanezi care să lupte împotriva oricărei ţări”.

La televiziunea cubaneză a fost prezentat un reportaj cu interviuri cu oficiali care spuneau că o rețea de 17 persoane, inclusiv presupuși mercenari și traficanți, a fost destructurată. Oficialii spuneau că cei prinși riscă pedepse de la 30 de ani de închisoare până la condamnarea la moarte.

În Santa Clara, Pedro Roberto Camuza Jovas a declarat pentru CNN că unul dintre fiii săi a mers în Rusia vara, iar al doilea a fost arestat de agenții de securitate ai statului cubanez în septembrie înainte de a urca într-un avion și de a-și urma fratele la război. „A fost înșelat”, a spus Camuza. „Sper că țin cont de asta, sunt multe astfel de cazuri. Orice decide procurorul, măcar el este în Cuba. Celălalt, sper să mă sune.”

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns solicitărilor CNN de a comenta despre recrutarea cubanezilor pentru a lupta în Ucraina. 

Joi, ambasadorul Cubei la Moscova a fost citat de presa rusă spunând că Cuba nu se opune „participării legale” a cetățenilor săi la operațiunea specială rusă în Ucraina, atâta timp cât aceștia nu au fost recrutați de terți. „Nu avem nimic împotriva cubanezilor care vor să semneze un contract și să participe legal la această operațiune cu armata rusă. Dar ne opunem dacă aceste operațiuni nu se încadrează într-un cadru legal”, a declarat ambasadorul Cubei în Rusia, Julio Garmendía Peña, referindu-se la operațiunile de recrutare online, potrivit agenției de presă de stat RIA Novosti. 

Ministrul cubanez de externe Bruno Rodriguez Parrilla a emis imediat o declarație în care spunea că cetățenilor cubanezi nu li se permite sub nicio formă să lupte în străinătate.

În aceste condiții, pentru cubanezii care luptă pentru bani în cealaltă parte a lumii, sunt doar două variante: exilul într-o zonă de război sau urmărirea penală și o pedeapsă lungă cu închisoarea acasă.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

Armata poloneză, în stare de alertă maximă: „Au fost activate toate forțele și resursele disponibile”. Care este motivul

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

Partenerii noștri