Live

Igor Dodon o lasă pe Maia Sandu fără puteri. Președintele Republicii Moldova cheamă cetățenii la proteste

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Foto: Profimedia Images

Președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost lăsată fără o prerogativă de care a beneficiat șeful statului în funcție. Serviciul de Informații și Securitate a trecut de la Președinte în subordinea Parlamentului, printr-un proiect de lege votat în două lecturi de către 51 de deputați. Maia Sandu i-a îndemnat din nou pe cetăţenii republicii să iasă în stradă, pentru un nou protest care va fi organizat duminică.

Proiectul de lege prin care Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova trece din subordinea preşedintelui ţării în subordinea parlamentului a fost votat joi.

Proiectul a fost susţinut de deputaţii Partidului Socialiştilor şi cei ai Partidului Şor. Opoziţia a anunţat că va contesta votul la Curtea Constituţională.

Propus de Partidul Socialist, care îl susţine pe preşedintele încă în exerciţiu, prorusul Igor Dodon, acest proiect de lege este considerat de opoziţie o tentativă de a limita puterile preşedintei alese Maia Sandu, a cărei ceremonie de învestitură este prevăzută să aibă loc la sfârşitul lunii decembrie.

Maia Sandu a criticat proiectele de lege votate joi în parlamentul de la Chişinău, în special cel ce prevede trecerea Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) al republicii din subordinea preşedintelui ţării în subordinea parlamentului, şi a declarat că va depune contestaţii în acest sens la Curtea Constituţională, informează Agora.md.

"Un grup de infractori care nu respectă alegerea poporului. Când Parlamentul se întoarce împotriva oamenilor, el trebuie dat jos. Duminică, ieşim cu toţii în Piaţa Marii Adunări Naţionale, să le spunem ce crede poporul. Ei au votat în câteva minte, la repezeală, proiecte peste proiecte. Socialiştii şi deputaţii lui Şor au votat ca nişte mitraliere, la comandă, lege după lege. Mâine vom depune contestaţie la Curtea Constituţională. Vom cere anularea acestor legi anticonstituţionale. Acest parlament şi acest guvern trebuie sa plece. Oamenii cer anticipate", a declarat Maia Sandu, citată de Agerpres.

Ea a adăugat că nu va permite ca proiectul cu privire la trecerea SIS-ului în subordinea parlamentului să rămână în vigoare: "Oamenii au spus că vor un preşedinte care sa lupte cu hoţii. SIS nu este bagajul de mână a lui Dodon. SIS este un instrument care îl ajută pe preşedinte sa-şi îndeplinească mandatul. Nu le vom permite sa-şi şteargă toate urmele', a spus Maia Sandu.

Joi, înainte de votul din parlament, Maia Sandu a îndemnat ca cetăţenii Republicii Moldova să iasă la un protest în scuarul parlamentului. Peste 5.000 de persoane au participat la protest.

Igor Dodon: Și noi putem scoate câteva mii în stradă, dar unde e responsabilitatea?

Președintele în funcție, Igor Dodon, susține că protestele organizate ieri de către președinta aleasă, Maia Sandu, "au scop de destabilizare" și nu sunt motivate.

"Eu v-am preîntâmpinat că dacă va câștiga oponenta mea vor avea loc doar acțiuni de destabilizare. Acest lucru și de întâmplă. Cu ce scop Maia Sandu cheamă oamenii la protest? Să mai infectați câteva mii de oameni cu Covid-19? Sau să intrați în clădirile statului să le distrugeți? Eu abia am reparat clădirea Președinției", a declarat Igor Dodon, citat de unimedia.info.

"Și noi putem scoate câteva mii în stradă, dar unde e responsabilitatea? Valorile? Intrați în funcție, acționați politic, conform Constituției, nimeni nu vă împiedică. Chiar suntem gata să vă susținem, suntem gata la un dialog. haideți să elaborăm o foaie de parcurs, cum dizolvăm Parlamentul. Dar nu așa, prin haos", a spus el.

Cât despre transferul Serviciului de Informații și Securitate de la Președinție la Parlament, Igor Dodon spune că inițiativa a venit de la doi deputați din Blocul ACUM.

"Ceea ce s-a votat ieri stabilește subordine dublă. Șeful SIS cum se numea de Parlament, așa și se va numi. Singurul lucru ce s-a schimbat, e că vicedirectorul SIS va fi numit de Parlament. Eu nu pot pune acum un nou vicedirector. Nimeni nu vrea să schimbe șeful la SIS. Actualul director a fost numit prin votul socialiștilor, PAS și Platforma DA și rămâne în funcție", spune Dodon.

Editor : Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vucic spune că nu va ceda în fața protestelor izbucnite după prăbușirea acoperișului gării de la Novi Sad: „Nu-mi pasă deloc”

Maia Sandu îi cere lui Putin să lase Republica Moldova în pace: Vrem ca moldovenii să decidă și nu banii Kremlinului

Lituania i-a sancționat pe premierul georgian și alți 14 politicieni de la Tbilisi. Ce interdicții vor trebui să respecte aceștia

Israelul își închide ambasada dintr-o țară europeană, din cauza „politicilor antiisraeliene”. Dar deschide una în Republica Moldova

Partenerii noștri