Iarna extremă a înghețat Afganistanul. Cel puțin 166 de oameni au murit din cauza temperaturilor care au coborât până la minus 33 grade
Cel puţin 166 de persoane au murit din cauza valului de frig care s-a abătut asupra Afganistanului în ultimele 20 de zile, a anunţat, sâmbătă, un reprezentant al ministerului afgan pentru gestionarea catastrofelor.
Potrivit lui Abdul Rahman Zahid, alte 88 de persoane au murit în ultima săptămână, ridicând bilanţul total al victimelor la 166, potrivit datelor colectate din 24 dintre cele 34 de provincii ale ţării.
Oficialul afgan a explicat într-un mesaj video că aceste decese au fost cauzate de inundaţii, incendii şi scurtcircuite produse la radiatoare care funcţionează pe bază de gaz, folosite pentru încălzirea locuinţelor. Valorile indicate de termometre au scăzut până la -33 de grade Celsius în anumite regiuni afgane după data de 10 ianuarie.
Aceste temperaturi extreme au fost însoţite uneori de ninsori abundente şi de ploi îngheţate, în timp ce întreruperi ale reţelei de alimentare cu electricitate se produc frecvent.
Organizaţiile de ajutor umanitar au atenţionat înaintea sosirii acestui val de frig că mai mult de jumătate dintre cei 38 de milioane de locuitori ai Afganistanului se află în pragul foametei şi că aproape 4 milioane de copii afgani suferă de malnutriţie.
O sută de locuinţe au fost distruse sau avariate şi aproape 80.000 de vite - o resursă crucială în această ţară extrem de săracă - au murit din cauza frigului.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat în această săptămână că 17 persoane au murit într-un sat din provincia Badakhshan din nord-estul Afganistanului din cauza „unei infecţii respiratorii acute”.
„Condiţiile meteorologice dificile au împiedicat echipajele de urgenţă să ajungă în zonă”, au deplâns reprezentanţii OMS.
Ajutorul umanitar internaţional a fost redus considerabil după revenirea la putere a talibanilor în Afganistan în urmă cu peste doi ani, după retragerea trupelor americane.
Guvernul taliban le-a interzis femeilor afgane să lucreze pentru organizaţii umanitare, obligându-le pe multe dintre acestea să îşi suspende operaţiunile.
Graţie unei excepţii adoptate pentru sectorul sănătăţii, anumite ONG-uri au putut să îşi reia ulterior activităţile din Afganistan.
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News