Live

Hezbollah susține eforturile pentru obținerea unui armistițiu în Liban, pentru prima dată de la escaladarea conflictului cu Israel

Data publicării:
Sheikh Naim Qassem Foto Profimedia

Hezbollah sprijină eforturile menite să obțină o încetare a focului în Liban, a declarat marți oficialul său de vârf, marcând prima dată când grupul a aprobat public un armistițiu și nu l-a condiționat de oprirea războiului din Gaza, relatează CNN.

„Susținem eforturile politice conduse de (președintele Parlamentului, Nabih) Berri sub semnul obținerii unei încetări a focului. Odată ce încetarea focului este ferm stabilită și diplomația poate ajunge la ea, toate celelalte detalii vor fi discutate și deciziile vor fi luate în colaborare”, a declarat secretarul general adjunct Naim Qassem.

Organizația sprijinită de Iran a început să tragă asupra Israelului la 8 octombrie anul trecut, în semn de solidaritate cu Hamas, care lansase un atac asupra Israelului din Gaza cu o zi înainte. Hezbollah declarase anterior că va înceta atacurile asupra Israelului numai după ce se va ajunge la o încetare a focului cu Hamas în Gaza. Cu toate acestea, Israelul a insistat ca Hezbollah să discute fără a ține cont de conflictul din Fâșia Gaza.

În discursul său de marcare a primei aniversări a implicării Hezbollah în război, Qassem nu a menționat o încetare a focului în Gaza ca o condiție pentru obținerea uneia în Liban. Acesta a fost al doilea discurs al lui Qassem de la asasinarea de către Israel a liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, la sfârșitul lunii trecute. Israelul a efectuat de atunci incursiuni terestre limitate în sudul Libanului, vizând Hezbollah, care a continuat să lanseze rachete în nordul Israelului.

Nabih Berri, liderul partidului șiit Amal, aliat al Hezbollah, a fost o figură-cheie în negocierile pentru o încetare a focului mediate de țările occidentale.

Ministrul libanez de externe, Abdallah Bou Habib, a declarat pentru CNN săptămâna trecută că Nasrallah a fost de acord cu o încetare temporară a focului solicitată de președintele american Joe Biden, omologul său francez Emmanuel Macron și alți aliați în timpul Adunării Generale a ONU de luna trecută. La scurt timp după aceea, el a fost asasinat de Israel.

Oficiali americani au declarat pentru CNN că administrația Biden nu încearcă în mod activ să relanseze acordul și s-a resemnat să încerce să modeleze și să limiteze operațiunile israeliene în Liban și împotriva Iranului, mai degrabă decât să oprească ostilitățile.

Tzipi Hotovely, ambasadorul israelian în Marea Britanie, a declarat duminică, într-un interviu acordat Sky News, că Nasrallah nu a fost de acord cu o încetare a focului și a calificat afirmația lui Bou Habib drept „ridicolă”.

În ciuda faptului că a făcut referire la discuțiile privind încetarea focului, mare parte din discursul lui Qassem de marți a avut un ton sfidător, subliniind disponibilitatea și capacitatea Hezbollah de a-și continua lupta împotriva Israelului.

„Dacă inamicul își continuă războiul, atunci câmpul de luptă va fi decisiv, iar câmpul de luptă ne aparține”, a spus el.

Între timp, Hezbollah a lansat un baraj mare de rachete spre orașele israeliene Haifa și Kiryat, unul dintre cele mai mari asupra orașului de la începutul războiului. Rachetele au fost lansate din Liban în două baraje separate, au declarat Forțele de Apărare ale Israelului (IDF). În timp ce numeroase rachete au fost interceptate sau au căzut în zone deschise, potrivit armatei, cel puțin două clădiri din Kiryat Yam și Kiryat Motzkin au fost lovite direct, a precizat aceasta.

Mai devreme marți, armata israeliană a declarat că și-a extins „operațiunile limitate, localizate și țintite” în sud-vestul Libanului.

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Au apărut imaginile de la evenimentul în care ”Michael Schumacher a avut prima apariție publică” după 11 ani

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cine este șeicul Naim Qassem, noul lider al Hezbollah, și de ce poartă un turban alb și nu negru, spre deosebire de predecesorii săi

Șeful MI5 spune că Rusia și Iran au plănuit mai multe comploturi teroriste pentru a crea haos în Marea Britanie și Europa

Ministrul israelian al apărării Yoav Gallant spune că înlocuitorul lui Nasrallah a fost „probabil” ucis

Iranul vrea un pact militar cu actorii din „Axa Rezistenței”. Împotriva cui este îndreptată alianța

Partenerii noștri