Live

Hezbollah anunță „o nouă fază, amplificată” în războiul cu Israelul după uciderea lui Yahya Sinwar

Data publicării:
Iranul a avertizat Israelul că dacă nu oprește campania militară din Gaza, Hezbollah este „pregătit” să intervină. Foto: Profimedia Images

Gruparea militantă libaneză Hezbollah a anunţat vineri că trece într-o nouă fază, amplificată, a războiului împotriva Israelului, după uciderea liderului Hamas, Yahya Sinwar. La rândul său, Iranul a transmis că „spiritul de rezistenţă va fi întărit”.

Hezbollah a transmis un mesaj sfidător după uciderea lui Sinwar, anunţând „tranziţia către o nouă fază, amplificată, în confruntarea cu Israelul”, scrie Agerpres, preluând Reuters.

La rândul său, Iranul a dat de înțeles că uciderea lui Sinwar îl va face să-şi continue sprijinul pentru pentru mișcările care luptă împotriva ISraelului.

„Spiritul de rezistenţă va fi întărit” după moartea lui Sinwar, a transmis misiunea Iran la ONU.

Yahya Sinwar, considerat „creierul” atacului de la 7 octombrie 2023 din Israel, care a declanşat războiul din Gaza, a fost ucis miercuri în timpul unei operaţiuni a soldaţilor israelieni în enclava palestiniană, un eveniment esenţial în acest conflict care durează de un an.

Liderii occidentali au declarat că moartea sa oferă o oportunitate pentru încheierea conflictului, dar premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că războiul va continua până când ostaticii capturaţi de militanţii Hamas vor fi returnaţi.

„Astăzi am reglat scorul. Astăzi, răul a primit o lovitură, dar sarcina noastră nu a fost încă îndeplinită”, a spus Netanyahu într-o declaraţie video înregistrată după ce decesul a fost confirmat joi.

„Dragilor familii ale ostaticilor, le spun: Acesta este un moment important în război. Vom continua cu toată forţa până când toţi cei dragi vouă, cei dragi nouă, vor fi acasă”, a declarat el.

Pericol de escaladare

Sinwar, care a fost numit lider general al Hamas după asasinarea şefului politic Ismail Haniyeh la Teheran în iulie, se crede că s-a ascuns în labirintul de tuneluri pe care Hamas le-a construit sub Gaza în ultimele două decenii.

El a fost ucis miercuri în timpul unui schimb de focuri în sudul Fâşiei Gaza de către trupele israeliene care iniţial nu ştiau că l-au prins pe inamicul numărul unu al ţării lor, au declarat oficialii israelieni.

Armata a publicat o înregistrare video, realizată cu drona, în care susţine că se vede Sinwar aşezat pe un fotoliu şi acoperit de praf într-o clădire distrusă.

Hamas nu a făcut niciun comentariu, dar surse din cadrul grupării au spus că indiciile pe care le-au văzut sugerează că Sinwar a fost într-adevăr ucis de trupele israeliene.

În ciuda speranţelor occidentale de încetare a focului, moartea lui Sinwar ar putea intensifica ostilităţile în Orientul Mijlociu, unde perspectiva unui conflict şi mai larg s-a amplificat.

Mesajul SUA

Israelul a lansat o campanie terestră în Liban luna aceasta şi plănuieşte acum un răspuns la un atac cu rachete din 1 octombrie efectuat de Iran, aliat al Hamas şi al Hezbollahului din Liban.

Dar decesul bărbatului care a plănuit atacul de anul trecut, în care luptătorii au ucis 1.200 de persoane în Israel şi au capturat peste 250 de ostatici, conform numărătorilor israeliene, ar putea ajuta, de asemenea, la avansarea eforturilor de a pune capăt războiului în care Israelul a ucis peste 42.000 de palestinieni, potrivit autorităţilor sanitare din Gaza.

Preşedintele american Joe Biden, care a vorbit cu Netanyahu la telefon pentru a-l felicita, a declarat că moartea lui Sinwar oferă o şansă pentru ca războiul din Gaza să se încheie în sfârşit şi ca ostaticii israelieni să fie aduşi acasă.

Statele Unite vor să demareze negocierile privind o propunere de încetare a focului şi de eliberare a ostaticilor, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, numindu-l pe Sinwar „principalul obstacol” în calea încheierii războiului.

„Acest obstacol a fost evident înlăturat. Nu putem prezice că asta înseamnă că oricine îl înlocuieşte (pe Sinwar) va fi de acord cu o încetare a focului, dar elimină ceea ce a fost în ultimele luni principalul obstacol în obţinerea unuia”, a spus el. În ultimele săptămâni, Sinwar a refuzat ferm să negocieze, a precizat Miller.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Prețuri exorbitante și telefoane interzise. Suedezii au publicat imagini din "camera secretă" în care a petrecut Mbappe

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cât de aproape de final e războiul din Fâșia Gaza, după ce Israelul l-a ucis pe liderul Hamas, Yahya Sinwar

Organizația Mondială a Sănătății spune că Israelul interzice specialiștilor medicali să intre în Gaza

Reacția SUA după uciderea lui Yahya Sinwar. Biden a vorbit cu Netanyahu: Sper ca războiul să se încheie curând

Ultimul minut din viața lui Yahya Sinwar. Imagini filmate de o dronă israeliană cu câteva momente înainte de uciderea liderului Hamas

Partenerii noștri