Live

HĂRȚI. Scenariul unui atac rusesc în Europa. Cele cinci faze care ar duce la o confruntare Rusia-NATO

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Rusiei, Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Cotidianul britanic The Telegraph a prezentat un nou potențial scenariu al unui atac declanșat de Putin împotriva Europei și, implicit, a unor țări membre NATO. Scenariul ar avea cinci etape și ar duce, în cele din urmă, la o confruntare directă cu Rusia.

Pașii anticipați de analiști militari consultați de jurnaliștii britanici se încadrează într-un scenariu care ar urma să se deruleze până la sfârșitul anului 2024.

Etapa 1 - Primăvara 2024: Putin mobilizează 200.000 de soldați și lansează o nouă ofensivă a Ucrainei, pe fondul sprijinului occidental pentru Kiev incert și zdruncinat;

Sursa: The Telegrpah/X-NEXTA

Etapa 2 - Vara 2024: Rusia vizează statele baltice cu atacuri cibernetice și stârnește neliniște în rândul etnicilor ruși;

Sursa: The Telegrpah/X-NEXTA

Etapa 3 - Toamna 2024: Rusia folosește tulburările ca pretext pentru a lansa exerciții militare în Belarus și pentru a întări militar Kaliningradul;

Sursa: The Telegrpah/X-NEXTA

Etapa 4 Iarna 2024: Rusia declanșează un conflict în coridorul Suwalki care să implice Polonia și Țările Baltice;

Sursa: The Telegrpah/X-NEXTA

Etapa 5 Confruntare: În condițiile în care Rusia se va afla fața în față cu forțele NATO, Putin va decide dacă va lansa un asalt asupra teritoriului european.

Despre scenariul analiștilor militari a vorbit și economistul Andrew Lilico, invitat la secțiunea Opinie a cotidianului The Telegraph. Expertul este însă de părere că „Rusia pur și simplu nu poate câștiga un război împotriva Europei. Matematica este inexorabilă”.

„Pe termen mediu, chiar și lăsând deoparte orice diferențe de „moral”, pentru a avea o șansă împotriva armatelor UE combinate (și astfel să fie în orice poziție de a amenința Marea Britanie), Rusia ar trebui fie să-și dubleze, fie să-și tripleze forțele militare actuale, fie să se dubleze sau să tripleze cheltuielile sale militare în raport cu PIB. O dublare a cheltuielilor sale în raport cu PIB-ul l-ar pune în intervalul de 12-15% din Uniunea Sovietică târzie – nivelul care a provocat prăbușirea economiei sovietice în anii 1980. O triplare ar paraliza și mai tare economia rusă”, susține Lilico, într-o analiză care arată de ce un potențial atac militar al Rusiei asupra Europei ar fi, în teorie, imposibil.

Avertismente în legătură cu un posibil atac rusesc

Ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat, într-un interviu publicat luni, că Polonia trebuie să se pregătească urgent pentru ameninţarea unui război cu Rusia.

În interviul acordat ziarului Super Express, ministrul polonez a fost întrebat dacă el consideră posibilă, în final, o înfrângere militară a Ucrainei în faţa Rusiei şi o invadare ulterioară a Poloniei într-un asemenea scenariu.

„Mă aştept la orice scenariu şi le iau în serios pe cele mai rele. Aceasta este sarcina unui ministru al apărării în situaţia în care ne regăsim astăzi”, a răspuns Kosiniak-Kamysz, membru al recent numitului guvern condus de Donald Tusk.

Acelaşi ministru, în vârstă de 42 de ani, a ţinut să adauge că nu a „spus aceste cuvinte din senin”, ci le-a cântărit cu atenţie înainte. El a mai menţionat că ministerul pe care-l conduce a început să facă paşi concreţi pentru a se pregăti pentru ameninţarea despre care a vorbit, examinând inclusiv lacunele în aprovizionarea armatei cu echipamente militare.

Deşi achiziţiile de armament pe scară extinsă sunt foarte importante, echipamentul individual al fiecărui soldat trebuie tratat cu aceeaşi seriozitate, a spus ministrul polonez. El a mai spus că Polonia intenţionează să joace un rol foarte important în apărarea comună a UE.

Citește și Politico: „Este anul 2027. Putin decide să lovească”. Cât de pregătită este Europa pentru o confruntare cu Rusia fără Statele Unite

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin l-a primit pe premierul slovac Robert Fico la Kremlin

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Partenerii noștri