Live

Harta digitală a episoadelor de canibalism din Holodomor a fost creată în Ucraina. „Foametea ca instrument deliberat de cucerire”

Data publicării:
Foto: Profimedia

Ministerul Afacerilor Interne din Ucraina, împreună cu Muzeul Holodomorului-Genocid, a digitalizat 1.022 de cazuri penale de canibalism și peste 1 000 de cazuri de devorare de cadavre din arhive în timpul Holodomorului din 1932-1933. Fotocopii ale materialelor sunt disponibile pe o hartă ditigală.

Harta digitală prezintă geografia cazurilor de canibalism înregistrate de autoritățile punitive sovietice în timpul Holodomorului din 1932-1933, scrie Ukrainska Pravda.

Pagina conține, de asemenea, informații despre documentele pe care autoritățile sovietice le-au distrus în 1956. Informațiile despre acestea au fost păstrate în așa-numitele liste selective pentru distrugere.

„Aceste materiale dovedesc că foametea a fost un instrument deliberat de cucerire a poporului ucrainean. Trebuie să ne amintim acest lucru și să nu renunțăm niciodată la libertatea noastră”, a spus Ihor Klimenko, șeful Ministerului Afacerilor Interne.

„Acest lucru confirmă încă o dată particularitățile politicii genocidale a imperiului sovietic față de Ucraina și infirmă mitul rusesc al foametei din întreaga Uniune în Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste.”

Arhiva departamentului mai trebuie să convertească documentele pe hârtie în format digital. În plus, Ministerul Afacerilor Interne a început să verifice și să adauge la hartă informații despre cazurile de canibalism din alte surse, inclusiv arhive, muzee și relatări ale martorilor oculari.

Ucrainenii pot adresa întrebări dezvoltatorilor hărții, pot face sugestii pentru modificări sau pot trimite informații suplimentare.

Harta genocidului Holodomor a fost publicată pentru a îndeplini cerințele legii privind accesul la arhivele autorităților represive ale regimului comunist.

Foto: Profimedia

Holodomor: foametea ucraineană

Foametea ucraineană (1932-1933), cunoscută și ca Holodomor ( din ucraineană: holod= foamete și mor = epidemie), a fost una dintre cele mai grave catastrofe naționale ale ucrainenilor din istoria modernă, cu un număr de morți estimat la 10 milioane. În timp ce foametea din Ucraina a fost parte a unei foamete care a afectat și alte regiuni ale Uniunii Sovietice, prin Holodomor se înțeleg strict evenimentele care au afectat teritoriile locuite de etnicii ucraineni.

Cercetătorii sunt de acord că foametea a fost cauzată mai degrabă de politica agricolă a guvernului sovietic și a lui Stalin decât din cauze naturale, iar Holodomorul este denumit și „genocidul ucrainean”, ceea ce ar implica faptul că Holodomorul a fost pus la cale de guvern, cu scopul distrugerii națiunii ucrainene ca factor politic și entitate socială. Istoricii încă mai discută dacă politicile care au dus la Holodomor cad sau nu sub incidența prevederilor Convenției asupra genocidului, iar mai multe țări au recunoscut între timp Holodomorul ca genocid. La 28 noiembrie 2006, parlamentul Ucrainei a aprobat o rezoluție care afirmă că foametea forțată din perioada sovietică a fost un act de genocid împotriva poporului ucrainean.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski spune că forţele ruse şi nord-coreene au suferit pierderi grele în luptele din regiunea Kursk

Zelenski va cere la reuniunea de la Ramstein ajutor pentru consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei

Care este orizontul lui Putin pentru sfârșitul războiului. Ce spune şeful Centrului pentru combaterea dezinformării din Ucraina

România va primi noi sisteme Patriot din SUA. Angel Tîlvăr: „Vor consolida capacitățile strategice de apărare aeriană ale țării”

Partenerii noștri