Live

Hackeri chinezi au lansat atacuri asupra oficiali europeni pentru a fura informații despre economiile afectate de pandemie

Data actualizării: Data publicării:
Hackeri chinezi au accesat e-mailuri guvernamentale, inclusiv din SUA. Microsoft dezvăluie cum acționa Storm-0558. Foto: Getty Images

Un grup de hackeri ai statului chinez a luat în vizor oficiali guvernamentali europeni, diplomați, organizații non-profit și alte organizații globale, într-o campanie de tip phishing menită să adune informații despre economiile globale care se recuperează din cauza pandemiei, potrivit experților în securitatea cibernetică, transmite Bloomberg.

În martie, hackerii, parte a unui grup cunoscut drept APT TA413, au trimis emailuri de phishing ce mimau ghidul OMS privind COVID-19, în încercarea de a atrage victimele să acceseze un atașament ce conține cod malițios, potrivit unui raport al firmei de securitate cibernetică Proofpoint, dat miercuri publicității. Aceta arată că email-ul malițios a fost trimis către “numeroase entități implicate în politici economice și prognoze din Europa”.

Același tip de malware a fost descoperit într-o campanie de phishing din iulie, ce avea în vizor disidenți tibetani, un tip de atac pentru care grupul de hackeri TA413 este cel mai cunoscut, potrivit Proofpoint.

Programul de malware, numit Sepulcher, permite atacatorilor să citească, scrie și să șteargă fișiere, printre alte funcționalități. Nu este clar în ce măsură hackerii au putut să penetreze rețelele grupurilor care au fost luate la țintă.

Campania care se concentra pe entități economice, diplomatice și legislative din Europa sugerează o realiniere temporară a hackerilor chinezi “pentru colectarea informațiilor despre economiile globale afectate de pandemia de COVID-19”, potrivit raportului.

Oficiali de top ai OMS au fost de asemenea luați în vizor de state suspectate la începutul anului, pe măsură ce aceștia continuau să conducă răspunsul global la pandemie.

Uniunea Europeană a emis la sfârșitul lunii iulie primele sancțiuni cibernetice împotriva indivizilor și entităților luate la țintă, care au inclus pe cei implicați în operațiuni de hacking legate de spioni chinezi.

Raportul Proofpoint apare în mijlocul avertisementelor din partea SUA că hackerii chinezi iau în vizor cercetarea privind posibilele tratamente și vaccinuri pentru coronavirus. În iulie, Departamentul de stat pentru Justiție al SUA a acuzat doi hackeri chinezi pentru încercarea de furt de date, inclusiv cercetarea privind virusul, de la companii occidentale din 11 țări.

Redactor: Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

China va avea peste 1000 de focoase nucleare până în 2030. Ce date mai relevă un raport al Pentagonului despre armata Beijingului

Partenerii noștri