Live

Guvernul Suediei spune înaintea vizitei din Turcia că se va distanța de grupările kurde, în încercarea de a adera la NATO

Data actualizării: Data publicării:
Suedia și Finlanda caută aprobarea tuturor statelor membre NATO pentru a putea intra în Alianță. Foto: Profimedia Images

Noul guvern al Suediei se va distanţa de miliţia kurdă YPG în contextul în care încearcă să obţină aprobarea Turciei de a adera la NATO, a declarat sâmbătă ministrul de externe Tobias Billstrom la postul de radio naţional, transmite Reuters.

Miliţia kurdo-siriană YPG şi aripa sa politică PYD sunt considerate de Turcia extensii ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a lansat o insurgenţă împotriva Turciei în 1980 şi este considerată grupare teroristă de Turcia, SUA şi Uniunea Europeană.

Suedia, împreună cu Statele Unite şi alte câteva state membre ale NATO, au sprijinit YPG în lupta împotriva grupării teroriste Stat Islamic, conform Agerpres.

Totuşi, Turcia a ameninţat să blocheze aderarea Suediei la NATO dacă statul nordic nu încetează să sprijine gruparea YPG.

„Există o legătură mult prea strânsă între aceste organizaţii şi PKK...pentru ca să fie bine pentru relaţia dintre noi şi Turcia. Principalul obiectiv este aderarea Suediei la NATO”, a declarat Billstrom la postul public de radio.

Anunţul vine cu doar câteva zile înainte de vizita programată a premierului suedez Ulf Kristersson la Ankara, unde şeful executivului de la Stockholm va încerca să-l convingă pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan să permită aderarea Suediei la alianţa militară.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a discutat vineri, la Istanbul, cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan despre războiul din Ucraina şi despre aderarea Finlandei şi Suediei la alianţa militară. Președintele turc a avertizat din nou că nu va ratifica aderarea la NATO a celor două țări decât după ce acestea vor lua măsurile „pe care le au încă de luat”.

Suedia şi Finlanda au solicitat să adere la NATO mai devreme în acest an, ca o consecinţă directă a invaziei Rusiei în Ucraina, aminteşte Reuters.

Solicitarea de aderare a fost aprobată de 28 din cele 30 de state membre ale NATO, excepţie făcând Turcia şi Ungaria. În această săptămână, ţările nordice şi-au exprimat speranţa că şi Ungaria va renunţa la obiecţiile sale.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Patru morți după ce un elicopter a intrat în clădirea unui spital, în Turcia

Ministrul german al Apărării: „Dacă Putin atacă, trebuie să fim capabili să purtăm un război”

Declarație dură a unei delegații a Congresului SUA la NATO, despre interferența Rusiei în alegerile din România

Trump va cere statelor NATO să crească bugetele Apărării la 5%

Partenerii noștri