Live

Guvernul Olandei este obligat de o decizie în instanță să oprească exporturile de piese pentru avioanele de luptă F-35 ale Israelului

Data actualizării: Data publicării:
Avion F-35. Foto: Defensie.nl

O curte de apel olandeză a ordonat luni guvernului să blocheze toate exporturile de componente ale avioanelor de luptă F-35 către Israel, din cauza preocupărilor legate de faptul că acestea au fost folosite pentru a încălca dreptul internațional în timpul ofensivei israeliene din Gaza, transmite Reuters.

Instanța a declarat că statul trebuie să se conformeze ordinului în termen de șapte zile și a respins o cerere a avocaților guvernului de a suspenda ordinul în așteptarea unui recurs la Curtea Supremă. Statul are la dispoziție opt săptămâni pentru a face apel împotriva deciziei.

„Este de netăgăduit că există un risc clar ca piesele F-35 exportate să fie folosite în încălcări grave ale dreptului umanitar internațional”, a declarat instanța.

Ofensiva masivă aeriană și terestră a Israelului în Fâșia Gaza, dens populată, a ucis peste 28.000 de palestinieni, potrivit autorităților sanitare ale enclavei conduse de Hamas, și a strămutat din casele sale cea mai mare parte din cei 2,3 milioane de locuitori.

Israelul neagă că a comis crime de război în atacurile sale asupra Fâșiei Gaza, care au urmat raidului transfrontalier al Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie, în care 1.200 de israelieni au fost uciși și aproximativ 240 au fost luați ostatici.

Ministerul israelian al Apărării a refuzat să comenteze decizia tribunalului olandez.

Într-un caz judiciar separat, în ianuarie, Curtea Internațională de Justiție, instanța supremă a ONU, a ordonat Israelului să ia măsuri pentru a preveni actele de genocid în războiul său împotriva Hamas. Hotărârea a determinat noi apeluri din partea grupurilor pentru drepturile omului de a interzice exporturile de arme către Israel.

Procesul împotriva guvernului olandez a fost intentat de mai multe grupuri pentru drepturile omului, inclusiv de filiala olandeză a Oxfam, în decembrie anul trecut.

„Sperăm că această hotărâre va consolida dreptul internațional în alte țări, astfel încât cetățenii din Gaza să fie, de asemenea, protejați de dreptul internațional”, a declarat directorul Oxfam Novib, Michiel Servaes.

Victime civile inacceptabile

Într-o primă hotărâre din decembrie, o instanță inferioară olandeză nu a ordonat guvernului să oprească exporturile, chiar dacă a declarat că este probabil ca F-35 să contribuie la încălcarea legilor războiului.

Dar, în timp ce instanța inferioară a decis că statul are un grad mare de libertate în cântărirea aspectelor de politică pentru a decide cu privire la exporturile de arme, instanța de apel a declarat că astfel de preocupări nu au prevalat asupra riscului clar de încălcare a dreptului internațional.

Curtea de apel a declarat, de asemenea, că este probabil ca avioanele F-35 să fi fost folosite în atacurile din Gaza, ceea ce ar fi dus la pierderi inacceptabile de vieți omenești civile. Curtea a respins argumentul statului olandez potrivit căruia nu trebuia să facă o nouă verificare a permisului de export.

Olanda găzduiește unul dintre depozitele regionale de piese F-35 deținute de SUA, din care sunt distribuite țărilor care le solicită, inclusiv Israelului în cel puțin un transport efectuat din 7 octombrie până în prezent.

Judecătorul care a prezidat cazul, Bas Boele, a declarat că există o posibilitate ca guvernul olandez să permită exportul de piese F-35 către Israel în viitor, dar numai cu condiția strictă ca acestea să nu fie folosite în operațiuni militare în Gaza.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Papa Francisc condamnă „cruzimea” raidurilor israeliene soldate cu moartea unor copii în Gaza

Povestea tinerei a cărei viață a început abia după ce i s-a permis să moară. S-a răzgândit în ultima clipă înainte să fie eutanasiată

Organizaţia Human Rights Watch acuză Israelul de acte de genocid în Fâșia Gaza. Care este motivul

Concursul de frumusețe Miss Olanda a fost anulat. „Nu mai este de actualitate”, spun organizatorii

Partenerii noștri