Live

Guvernul din Malta poartă responsabilitatea pentru uciderea jurnalistei Daphne Caruana Galizia, arată ancheta

Data publicării:
Sursa foto: Profimedia Images

O anchetă independentă privind asasinarea cu maşină capcană a jurnalistei anticorupţie Daphne Caruana Galizia a constatat joi că statul trebuie să-şi asume responsabilitatea după ce a creat o "cultură a impunităţii", informează Reuters.

Caruana Galizia a fost ucisă într-o explozie puternică în timp ce pleca de la locuinţa sa cu maşina, la 16 octombrie 2017.

Procurorii cred că omul de afaceri Yorgen Fenech, care avea legături strânse cu oficiali guvernamentali de rang înalt, a organizat crima. Fenech, care îşi aşteaptă procesul pentru asociere la crimă, neagă orice responsabilitate.

Trei bărbaţi suspectaţi că au detonat bomba au fost arestaţi în decembrie 2017. Unul dintre ei a pledat vinovat în cadrul unei înţelegeri şi execută o pedeapsă de 15 ani de închisoare. Ceilalţi doi aşteaptă să fie judecaţi. Intermediarul care s-a autodenunţat a devenit martor al statului şi a fost graţiat, scrie Agerpres.

Ancheta, condusă de un judecător în funcţie şi de doi judecători pensionaţi, a constatat că o cultură a impunităţii a fost creată de cele mai înalte eşaloane ale puterii în cadrul guvernului de atunci.

"Tentaculele impunităţii s-au extins apoi la alte organisme de reglementare şi la poliţie, ceea ce a dus la o prăbuşire a statului de drept", se arată în raportul comisiei, care a fost publicat de premierul Robert Abela.

Aceasta a declarat că statul nu a recunoscut riscurile reale şi imediate la adresa vieţii lui Caruana Galizia şi nu a luat măsuri rezonabile pentru a le evita.

Comisia de anchetă a declarat că este clar că asasinatul a avut o legătură intrinsecă sau directă cu activitatea de investigaţie a lui Caruana Galizia.

Fostul prim-ministru Joseph Muscat a demisionat în ianuarie 2020, după arestarea lui Fenech. El nu a fost niciodată acuzat de vreo faptă ilegală. Presa a dezvăluit apoi şi legăturile strânse dintre Fenech, miniştri şi ofiţeri superiori de poliţie.

Judecătorii au cerut măsuri imediate pentru a controla şi reglementa legăturile dintre politicieni şi marile companii.

Abela a declarat într-un tweet că raportul necesită o analiză "matură" şi obiectivă. "Trebuie învăţate lecţiile, iar reformele trebuie să continue cu mai multă determinare", a spus el, fără a da detalii.

În cadrul anchetei au fost audiate mărturii de la poliţie, oficiali guvernamentali, familia Caruana Galizia şi jurnalişti, printre alţii.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Paul al României, fugarul pe care Bucureștiul îl vrea extrădat, dă interviuri presei din Malta. ”Nu sunt obișnuit să fiu arestat”

Malta nu îl extrădează pe fugarul Paul al României. Gorghiu: O decizie revoltătoare. Voi propune premierului să reacționeze diplomatic

Armata israeliană anunță că a ucis un jurnalist de la Al Jazeera, despre care spune că era membru Hamas

Alina Gorghiu a anunțat când va lua instanța din Malta o decizie privind extrădarea lui Paul al României

Partenerii noștri