Live

Guvernul din Botswana susține că originea variantei Omicron ar fi în altă ţară

Data publicării:
Ministrul sănătăţii din Botswana, Edwin Dikoloti. Foto: Profimedia Images

Guvernul din Botswana, ţara africană unde au fost prelevate primele probe care au confirmat existenţa noii variante Omicron, a anunţat că a înregistrat până duminică 19 cazuri de COVID-19 cu această variantă. Autoritățile au susţinut că originea acestora este "importată", dar au refuzat să precizeze de unde veneau cele patru persoane de la care au fost prelevate acele probe.

Originea cazurilor de infectare cu noua tulpină este "importată", spune ministrul sănătăţii din Botswana, Edwin Dikoloti, care a refuzat să precizeze de unde veneau cele patru persoane de la care au fost prelevate acele probe, relatează EFE.  Marea majoritate a celor 19 cazuri sunt în zona capitalei Gaborone şi au istoric de călătorie în afara Botswanei, ori sunt contacte asociate acestor cazuri, a declarat oficialul la o conferinţă de presă.

El a cerut să nu fie politizate originile variantei şi a invocat acest argument pentru a refuza să precizeze din ce ţară a venit în "misiune diplomatică" un grup de "patru străini".  Pe 11 septembrie aceștia au fost testaţi pozitiv la COVID-19 în Botswana.

Secvenţierea ulterioară a genomului acestor probe a relevat că ele au fost primele prelevate la care a fost descoperită noua variantă, denumită între timp de OMS varianta Omicron. "Detectarea a fost tratată ca origine", s-a plâns ministrul Dikoloti la conferinţa de presă la care a participat şi ministrul de externe al Botswanei, Lemogang Kwape.

După 11 noiembrie, noua variantă a fost confirmată în probe prelevate în Africa de Sud începând cu 14 noiembrie. Abia pe 24 noiembrie Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a fost sesizată cu privire la existenţa noii variante de către Africa de Sud. Această ţară a înregistrat în ultimele săptămâni o înmulţire accelerată a cazurilor de COVID-19, iar autorităţile sud-africane recunosc acum că această creştere este provocată de varianta Omicron, detectată aparent la mult timp de când începuse să se răspândească, mai scrie EFE, citată de Agerpres.

În zilele care au trecut de la anunţul privind existenţa noii variante, cazuri de infectare cu aceasta au fost confirmate şi în ţări din alte părţi ale lumii, precum Israel, Belgia (o femeie venită din Egipt şi aparent fără vreo legătură cu Africa subsahariană), Australia, Olanda, Marea Britanie, Germania, Italia, Danemarca, Cehia şi Hong Kong.

Varianta Omicron se caracterizează printr-un număr neobişnuit de mare de mutaţii, al căror impact rămâne să fie stabilit, dar OMS consideră că datele deja disponibile sugerează un potenţial mai mare de transmitere comparativ cu celelalte variante ale coronavirusului SARS-CoV-2, inclusiv Delta, varianta dominantă în prezent şi deja foarte contagioasă.

Citește și: Prima „imagine” a variantei Omicron. Cercetătorii au identificat un număr mult mai mare de mutaţii comparativ cu Delta

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

A fost descoperit cel de-al doilea cel mai mare diamant din lume. Este din Botswana și are aproape 2.500 de carate

JO 2024. Botswana îşi îndeamnă cetăţenii să doneze bani pentru a-i recompensa pe sportivii olimpici

Supărat pentru că a fost criticat, preşedintele din Botswana ameninţă că trimite 20.000 de elefanţi în Germania

53 de cazuri confirmate cu virusul West Nile în România. Recomandările INSP pentru oameni

Partenerii noștri