Guvernul britanic i-a interzis primarului din Londra să arboreze steagul UE
Miniștrii britanici au fost acuzați că incriminează arborarea drapelului UE pe clădirile guvernamentale din Anglia, după ce Primăria Londrei a fost informată că ar putea fi urmărită penal pentru arborarea acestuia la aniversarea referendumului pentru Brexit din 2016, potrivit The Guardian.
La șapte ani de la referendumul pentru ieșirea Marii Britanii din UE, autoritatea Greater London (GLA) plănuise să arboreze vineri steagul, dar oficialii au fost sfătuiți, în conformitate cu ultimele reglementări, să obțină o autorizație de la autoritatea locală.
Fără așa-zisul consimțământ pentru publicitate din partea consiliului Newham, City Hall, care este sediul GLA și unde își are sediul primarul capitalei Sadiq Khan, ar fi fost pasibil de urmărire penală în conformitate cu reglementările modificate privind planificarea urbană și rurală (controlul publicității).
Nu este necesară o astfel de autorizație pentru arborarea steagului oricărei țări din Anglia. De asemenea, sunt exceptate steagurile reprezentând Commonwealth-ul, Organizația Națiunilor Unite, cluburile sportive, NHS, anumite sisteme de premiere, cum ar fi eco-școlile și steagul curcubeu format din șase dungi orizontale egale de culoare roșie, portocalie, galbenă, verde, albastră și violetă - folosit de comunitatea LGBTQIA+.
Până în 2021, drapelul UE a fost, de asemenea, printre cele care nu necesitau autorizație, dar legea care se aplică Angliei a fost modificată ca răspuns la ieșirea Regatului Unit din blocul comunitar la 31 ianuarie 2020.
În schimb, miniștrii de la acea vreme au încurajat arborarea pe tot parcursul anului a drapelului Uniunii Regatului Unit pe clădirile guvernului național și ale autorităților locale.
În schimb, Khan va folosi lumini pentru a afișa culorile albastru și galben ale drapelului UE pe clădire pentru a marca aniversarea votului pentru Brexit.
O sursă din cadrul primăriei a declarat: „Primarul este mândru să arboreze steaguri de la City Hall – de la steagul Uniunii la drapelul Ucrainei în ultima vreme. Arborarea unui steag este un mod de a arăta solidaritate, de a ne exprima valorile și de a ne arăta mândria față de identitățile pe care le împărtășim. Cu peste un milion de oameni care consideră Londra ca fiind casa lor din alte țări europene, este extraordinar că guvernul a interzis efectiv arborarea drapelului european fără a trece printr-un proces de planificare lung și birocratic. Europenii contribuie enorm la viața noastră socială și economică, iar tot ce am vrut să facem a fost să ne arătăm recunoștința printr-un mic gest pentru o zi din an”.
Cu o prezență la vot de 69,7%, 59,9% dintre londonezii care au votat la 23 iunie 2016 au dorit să rămână în UE, față de 40,1% care au votat pentru ieșire. Șapte din cele 10 zone cu cea mai mare pondere a voturilor pentru rămânere au fost în Londra, inclusiv Hackney, Lambeth și Haringey, unde peste 75% din voturi au fost pentru rămânerea în blocul comunitar.
Pe 23 iunie 2016, 52% dintre alegătorii din Regatul Unit s-au pronunțat în favoarea ieșirii țării din UE. Alături de Londra au mai votat pentru rămânerea în UE doar Scoția și Irlanda de Nord.
Într-o scrisoare deschisă adresată londonezilor dintr-unul dintre cele 27 de state membre ale UE pentru a marca aniversarea referendumului, Khan scrie: „În urmă cu șapte ani, astăzi, țara noastră a votat pentru a părăsi Uniunea Europeană. A fost o zi sfâșietoare pentru mine și știu că a fost și pentru mulți dintre voi.
Nu există nicio îndoială că, în anii care au trecut de atunci, Brexitul a provocat daune uriașe orașului nostru și a creat o mare incertitudine pentru mulți dintre voi. Dar voi ați rămas alături de noi.
În ciuda incertitudinii îngrozitoare cu privire la statutul de locuitor stabilit, în ciuda faptului că ați fost folosiți ca monedă de schimb în negocieri și în ciuda retoricii anti-migranți venite din partea acestui guvern, v-ați păstrat credința și ați continuat să faceți din Londra casa voastră”.
Khan a scris că va susține, de asemenea, apelul lui Keir Starmer, liderul Laburist, ca cetățenii UE care locuiesc și plătesc taxe în Regatul Unit să aibă dreptul de a vota la alegerile generale pentru parlamentul de la Westminster. Această perspectivă ar putea oferi dreptul de vot pentru aproximativ cinci milioane de cetățeni UE cu vârsta de peste 18 ani care trăiesc în Regatul Unit și au statut de rezident.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News