Live

Grupul neo-nazist ”The Base”, înființat în SUA, este oficial considerat organizaţie teroristă în Europa

Data publicării:
Grupul neo-nazist ”The Base”. Foto- Twitter

UE a adăugat vineri ”The Base” (”Baza”) - un grup neonazist fondat în America și activ în mai multe alte țări - pe lista sa de organizații „teroriste”, supunându-l unor sancțiuni imediate. Membrii grupului neonazist "Baza" au primit sancţiuni de la blocarea călătoriilor în Uniune la îngheţarea bunurilor. În plus, nicio persoană sau entitate din Uniune nu mai are voie să îi finanţeze.

„The Base este o organizație de extremiști de dreapta implicată în acte teroriste, care a fost fondată de Rinaldo Nazzaro în 2018”, a afirmat Consiliul Uniunii Europene într-o declarație.

”Baza” urmărește „să accelereze căderea guvernului Statelor Unite, să incite la un război rasial și să stabilească un etno-stat alb”, a declarat FBI în documentele judiciare citate de BBC.
Nazzaro, un cetățean american, a înființat grupul în iulie 2018 ca o rețea pentru naționaliștii radicali de dreapta care se pregătesc pentru un conflict armat, apoi s-a mutat la Sankt Petersburg și a obținut cetățenia rusă, potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), un think tank cu sediul la Washington.

Membrii ”Bazei” operează în Statele Unite și în alte câteva țări, inclusiv Marea Britanie, Australia, Canada, Suedia și Țările de Jos, potrivit think tank-ului și relatărilor din presă, dar și documentelor parlamentare.

Counter Extremism Project, o asociație axată pe grupurile extremiste, a declarat că Nazzaro a lucrat pentru Departamentul de Securitate Internă al SUA între 2004 și 2006 și, se pare, cu forțele americane din Orientul Mijlociu în domeniul combaterii terorismului - un rol care i-a conferit autorizație strict secretă.

Nazzaro a demisionat din postul său de securitate națională a SUA după ce și-a dezvoltat convingerile naționaliste bazate pe dominația albă, a declarat Counter Extremism Project.

Grupul de reflecție CSIS a declarat că există îngrijorări cu privire la faptul că „Baza” reprezintă o amenințare notabilă ”de atragere a membrilor radicalizați din armata SUA” și din cadrul forțelor de aplicare a legii.

Un alt think tank, Soufan Center, înființat de un fost agent FBI, a declarat că Nazzaro s-ar fi lăudat cu sprijinul său pentru președintele rus Vladimir Putin.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel puțin 24 de persoane au murit din cauza inundațiilor din Europa. Șapte persoane au murit din cauza viiturilor în România

Rezoluție PE: Ucraina trebuie să poată lovi ținte militare legitime din Rusia. Cum au votat eurodeputații români

Interzicerea telefoanelor le dă bătăi de cap directorilor de școli din România. „Hotelul Mobilelor” și alte soluții găsite în Europa

România, sub amenințarea apelor. Avertizări meteo pentru zonele afectate deja și nou risc de inundații. Care e situația în Europa

Partenerii noștri