Live

Live Text Cadavrele găsite în groapa comună din orașul Izium eliberat de forțele ucrainene aveau mâinile legate

Data actualizării: Data publicării:
Cel puțin 440 de cadavre au fost descoperite într-o pădure din afara orașului Izium, după retragerea rușilor, o parte dintre ele fiind în groapă comună, iar altele fiind în morminte cu cruci simple de lemn. Foto: Nika Melkozerova/twitter

ERATĂ REUTERS. Agenția de presă a retras informația potrivit căreia unele dintre cadavrele găsite în groapa comună de la Izium aveau funii în jurul gâtului.

O groapă comună, cu aproximativ 440 de cadavre a fost descoperită în orașul ucrainean Izium din regiunea Harkov, după alungarea forțelor ruse. Șeful poliției a declarat că unii dintre cei uciși au fost împușcați, iar alții au murit în bombardamente. Toate trupurile vor fi examinate pentru a strânge dovezi ale presupuselor crime de război. Președintele Zelenski, care a mers la Izium în urmă cu două zile, a comparat orașul cu Bucha și Mariupol, devenite simboluri ale atrocităților comise de ruși. El a cerut ca Rusia să fie trasă la răspundere. 

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI 

Pentagon: Ucraina își consolidează victoriile din jurul Harkovului

 ACTUALIZARE 23:59 În evaluarea Departamentului Apărării din SUA,  ucrainenii își consolidează câștigurile teritoriale în zona Harkov.

„În nord, ceea ce evaluăm este că ucrainenii își consolidează câștigurile după ce au recucerit un teritoriu semnificativ, iar rușii încearcă să își consolideze liniile defensive după ce au fost împinși înapoi”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, generalul Pat Ryder, citat de CNN.

Ryder a mai spus că forțele ucrainene fac „mișcări stabilite în avans și calculate” în contraofensiva lor din zona Herson.

„Ca întotdeauna, obiectivul nostru continuă să rămână acela de a le oferi sprijinul de care au nevoie în lupta lor”, a spus Ryder.

Germania şi Grecia au ajuns la un acord pentru a furniza Ucrainei vehicule blindate

ACTUALIZARE 22:30 Guvernul german a ajuns la un acord cu Grecia pentru a furniza Ucrainei mai multe vehicule blindate de luptă pentru infanterie, informează vineri DPA.

Grecia va furniza Ucrainei 40 de vehicule de luptă pentru infanterie BMP-1 proiectate de sovietici, în timp ce Atena va primi 40 de vehicule de luptă pentru infanterie Marder din stocurile industriale ale Germaniei, a declarat Ministerul Apărării de la Berlin.

Putin, către europeni: Vreți gaze, deschideți Nord Stream 2

ACTUALIZARE 21.32 Președintele Vladimir Putin a negat vineri că Rusia ar avea vreo legătură cu criza energetică din Europa, afirmând că, dacă Uniunea Europeană dorește mai mult gaz, ar trebui să ridice sancțiunile care împiedică deschiderea gazoductului Nord Stream 2, relatează Reuters.

În plus, Putin a dat vina pe ceea ce a numit „agenda verde” a UE și a insistat că Rusia își îndeplinește obligațiile în domeniul energiei.

„Ideea e, dacă aveți o nevoie, dacă vă este atât de greu, ridicați sancțiunile asupra Nord Stream 2, care transportă 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, apăsați pe buton și totul va porni”, a spus Putin, vorbind cu reporterii după summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai care se ține în Uzbekistan.

Nord Stream 2, gazoductul construit pe fundul Mării Baltice aproape în paralel cu Nord Stream 1, a fost terminat în urmă cu un an, dar Germania a decis să nu-l mai folosească, iar anunțul a venit cu câteva zile înainte ca Rusia să-și trimită trupele în Ucraina, la 24 februarie.

ONU îi va permite, în mod excepțional, lui Zelenski să se adreseze prin videoconferință Adunării Generale de la New York

ACTUALIZARE 21.30 Statele membre ale ONU au decis, vineri, să-i permită, în mod excepţional, preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, să se adreseze Adunării Generale a ONU, care se va reuni săptămâna viitoare în sesiunea sa anuală, prin videoconferinţă, în ciuda opoziţiei Rusiei.

Începând de marţi, în jur de 150 de şefi de stat şi de guvern urmează să vină să susțină discursuri la tribuna Adunării Generale, la New York.

În condiţiile în care din cauza pandemiei de coronavirus, în ultimii doi ani, discursurile au fost rostite în totalitate sau parţial în mod virtual, de anul acesta se aplică regulile obişnuite: numai cei prezenţi pot lua cuvântul. Dar peste 50 de state, între care Ucraina, SUA, Franţa, Turcia, Regatul Unit şi de asemenea Coreea de Sud şi Columbia au înaintat o propunere de a face excepţie pentru preşedintele Volodimir Zelenski.

UE condamnă „atrocitățile” de la Izium

ACTUALIZARE 21.25 UE este „profund şocată” de descoperirea a sute de cadavre îngropate sumar lângă Izium în Ucraina şi „condamnă aceste atrocităţi în termenii cei mai puternici”, a spus şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

„Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a lăsat o urmă de sânge şi distrugere (...). Rusia, liderii săi politici şi toţi cei implicaţi în încălcările continue ale dreptului internaţional şi ale dreptului umanitar internaţional în Ucraina trebuie traşi la răspundere”, a spus el, relatează AFP, citată de Agerpres.

„UE sprijină toate eforturile în acest sens”, a subliniat el.

„Mii de civili au fost deja asasinaţi, mulţi alţii au fost torturaţi, hărţuiţi, agresaţi sexual, răpiţi sau strămutaţi forţat. Acest comportament inuman al forţelor ruse trebuie să înceteze imediat”, a mai spus Borrell.

Premierul Indiei l-a criticat pe Putin în față

ACTUALIZARE 19.37 Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, i-a spus lui Vladimir Putin că „acum nu este timpul războiului”, la întâlnirea sa cu dictatorul rus de la OCS, Organizația de Cooperare de la Shanghai, scrie Reuters.

„Știu că epoca de astăzi nu este o epocă a războiului și am mai vorbit cu dumneavoastră la telefon legat de aceste lucru”, i-a spus Modi lui Putin pe marginea summit-ului din Uzbekistan, adăugând că democrația, diplomația și dialogul sunt elementele care țin lumea stabilă.

Putin a a replicat că înțelege îngrijorările lui Modi cu privire la războiul din Ucraina – „Cunosc poziția dumneavoastră cu privire la conflictul din Ucraina și vă cunosc și îngrijorările. Cu toții ne dorim ca asta să se încheie cât mai repede cu putință”, a spus dictatorul rus.

Citiți și: VIDEO&FOTO Cum a fost umilit Putin de Erdogan și ceilalți lideri autoritari la summitul din Uzbekistan

Zelenski: „Rusia nu lasă în urmă decât moarte şi suferinţă. Ucigaşi. Torţionari”

ACTUALIZARE 19.30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri forţele ruse că sunt nişte „ucigaşi” şi „torţionari”, după găsirea a sute de cadavre îngropate sumar într-o pădure din apropiere de Izium, oraş recent recucerit de ucraineni de la forţele ruse, unde au fost descoperite şi „săli de tortură”.

„Rusia nu lasă în urmă decât moarte şi suferinţă. Ucigaşi. Torţionari. Lipsiţi de tot ceea ce este uman”, a spus Zelenski pe Telegram, relatează Agerpres.

El a făcut referire la „peste 400 de cadavre” descoperite în acest loc de înmormântare în masă în apropiere de Izium, „cu urme de tortură, copii, persoane care au murit din cauza loviturilor cu rachete, combatanţi ai forţelor armate ucrainene”.

Zelenski a cerut din nou comunității internaționale să declare Rusia „stat sponsor al terorismului”.

„Lumea trebuie să vadă ce a lăsat în urmă armata rusă. Mai mult de 400 de morminte se află în pădurea de lângă Izium. Încă nu știm cu exactitate câte trupuri se află acolo. Rusia a devenit deja cea mai mare sursă de terorism din lume și nicio altă putere teroristă nu lasă în urmă atât de mulți morți”, a spus el.

Cel puțin cinci oficiali proruși au fost uciși în teritoriile ocupate în 24 de ore

ACTUALIZARE 18:00 Cel puțin cinci oficiali instalați de Rusia în teritoriile ocupate din Ucraina au fost uciși vineri în decurs de câteva ore, la sute de kilometri distanță unii de ceilalți, în Luhansk, Herson și Berdiansk, relatează „The Guardian”. 

În ultimele luni, zeci de responsabili separatişti sau funcţionari ai administraţiei proruse din teritoriile ucrainene ocupate au fost vizaţi de atacuri şi mai mulţi dintre ei au fost ucişi. Autoritățile separatiste susținute de Rusia acuză Kievul pentru aceste decese, dar Ucraina nu-și recunoaște oficial responsabilitatea pentru niciunul dintre aceste atacuri.

Citiți detalii aici.

Reuters retrage o informație privind cadavrele de la Izium

ACTUALIZARE 17.49 Agenția de presă Reuters a retras informația potrivit căreia unele dintre cadavrele găsite în groapa comună de la Izium aveau funii în jurul gâtului.

Cadavrele găsite în groapa comună din orașul Izium aveau mâinile legate 

ACTUALIZARE 16.25 Reporterii Reuters au văzut mai multe cadavre descoperite în groapa comună din Izium, care aveau o frânghie la gât și mâinile legate, ceea ce indică faptul că este posibil să nu fi fost doar uciși în bombardamente și lovituri aeriene, notează The Guardian

Poliția ucraineană și experții criminaliști au ajutat la exhumarea cadavrelor la locul marcat cu cruci de lemn, unde autoritățile au spus că au găsit o groapă comună care conținea peste 440 de cadavre. 

În timp ce autoritățile ucrainene au spus că unii au fost uciși în urma bombardamentelor și a loviturilor aeriene, anchetatorii s-au pregătit pentru ce e mai rău. Comisarul pentru persoanele dispărute în circumstanțe speciale, Oleh Kotenko, a declarat că numărul celor uciși în Izium ar putea depăși tragedia de la Bucha. 

Doi procurori separatiști au fost uciși de o bombă în Lugansk 

ACTUALIZARE 13.30 Procurorul general al Republicii Populare Lugansk (LPR), susținută de Rusia, din estul Ucrainei și adjunctul său au fost uciși vineri într-o explozie cu bombă în birourile lor, potrivit oficialilor locali și serviciilor de urgență.

„Conform datelor preliminare, procurorul general al Republicii Populare Lugansk, Serghei Gorenko, a murit din cauza rănilor suferite în urma unei explozii la biroul său”, a declarat un purtător de cuvânt al serviciilor de urgență, potrivit agenției de presă ruse Interfax, citată de Reuters.

Agenția de știri de stat TASS a citat un colonel din ministerul separatist de Interne Lugansk spunând că și adjunctul lui Gorenko a fost ucis.

Ucraina lovește cu HIMARS în clădirile administrației din orașul ocupat Herson, susține presa rusă

ACTUALIZARE 13.20 Agenția rusă de știri TASS relatează că au avut loc explozii în centrul orașului ocupat Herson, potrivit The Guardian.

Agenția RIA Novosti are un raport similar. Aceasta spune că „cel puțin o persoană a fost ucisă și alta a fost rănită în urma loviturii forțelor armate ale Ucrainei asupra centrului orașului Herson cu rachete HIMARS. Cel puțin cinci proiectile au căzut în apropierea administrației regionale”.

Ekaterina Gubareva, șefa adjunctă a administrației militaro-civile din regiune, a declarat pentru RIA Novosti că una dintre rachete a lovit clădirea administrației militare.

Există clipuri video postate pe rețelele de socializare și de RIA Novosti care par să arate pagube la clădiri, cel puțin un cadavru și o persoană rănită. Locul și ora la care a fost făcută înregistrarea video nu au fost verificate.

Ministerul britanic al Apărării: Armata Rusiei se confruntă cu o gravă lipsă de personal

ACTUALIZARE 12.37 În evaluarea de vineri dimineață, Ministerul britanic al Apărării transmite că Armata Rusiei se confruntă cu o gravă lipsă de personal, iar finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, cunoscut sub porecla de „bucătarul lui Putin”, caută oameni care să lupte în Ucraina în rândul prizonierilor în schimbul comutării pedepsei sau pentru bani, în încercarea de a face față crizei de infanteriști și ofițeri.

Peskov neagă că a existat o încercare de asasinare a lui Putin

ACTUALIZARE 11.41 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a infirmat informațiile din media despre o presupusă încercare de asasinare asupra președintelui rus Vladimir Putin, transmite agenția de presă rusă TASS.

Afirmațiile despre un atac asupra convoiului de mașini ale lui Putin care se aflau pe traseu către rezidența prezidențială au fost prima dată publicate pe un canal Telegram pe 14 septembrie și au fost ulterior transmise de tabloidul britanic The Sun.

Întrebat dacă acele relatări au o bază factuală, reprezentantul lui Putin a spus pentru TASS: „Nu”.

Jens Stoltenberg: Contraofensiva ucraineană e încurajatoare, dar nu înseamnă că se termină războiul

ACTUALIZARE 11.35 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, apreciază contraofensiva forțelor ucrainene ca fiind foarte eficientă, dar avrtizează că asta nu înseamnă că se apropie sfârșitul războiului.

Stoltenberg a declarat vineri postului de radio BBC, preluat de Reuters, că Ucraina a realizat o contraofensivă foarte eficientă împotriva forţelor ruse, dar asta nu constituie un semnal că se apropie sfârşitul războiului.

"Este, desigur, foarte încurajator să vedem că forţele armate ucrainene au fost capabile să recupereze teritoriu şi să lovească de asemenea în spatele liniilor ruseşti", a spus el. 

Zelenski i-a mulțumit lui Joe Biden

ACTUALIZARE 11.30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulțumit omologului său american Joe Biden pentru aprobarea unui ajutor militar suplimentar pentru Ucraina în valoare de 600 de milioane de dolari. ”Împreună vom învinge!”, a scris liderul de la Kiev într-un mesaj pe Twitter.

Evaluarea ucrainenilor privind pierderile rusești

ACTUALIZARE 11.25 Statul Major General al Ucrainei susține că Rusia a pierdut 54.050 de soldați în de la începutul invaziei.

Moscova a pierdut, de asemenea, 2.199 de tancuri, 4.690 de vehicule blindate de luptă, 3.550 de vehicule și rezervoare de combustibil, 1.302 sisteme de artilerie, 312 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 168 de sisteme de apărare aeriană, 250 de avioane, 216 elicoptere, 908 drone și 15 ambarcațiuni. 

"Bucătarul lui Putin", mesaj radical după ce a fost filmat la închisoare: Ori trimitem noi deținuți pe front, ori îți trimiți tu copiii

ACTUALIZARE 11.15 Șeful grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, poreclit „Bucătarul lui Putin”, le transmite celor care nu vor ca în război să lupte mercenari sau deținuți să își trimită propriii copii, scrie BBC. Reacția lui vine după un videoclip în care el făcea turul unei închisori din Rusia în căutare de deținuți pentru frontul din Ucraina a devenit viral.

Șeful grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, poreclit „Bucătarul lui Putin”, a fost filmat în timp ce făcea turul unei închisori din Rusia, în căutare de deținuți care să fie recrutați în armata rusă pentru a fi trimiși să lupte pe frontul din Ucraina, informează The Moscow Times. Imaginile, publicate pe Twitter de către publicația ucraineană independentă „Insider”, au fost geolocalizate de către BBC în „colonia penitenciară nr. 6” din Republica Mari El, din cadrul Federației Ruse. În imagini, Evgheni Prigojin le spune deținuților că  vor fi eliberați dacă se vor alătura grupării sale timp de șase luni.

Gruparea Wagner luptă în Ucraina din 2014.

ISW: Ucraina își continuă contraofensiva în estul țării în timp ce Rusia amână mobilizarea generală

ACTUALIZARE 9.30 În evaluarea de joi noapte spre vineri dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) transmite că Ucraina își continuă contraofensiva în estul țării în timp ce Rusia amână mobilizarea generală, spre numulțumirea naționaliștilor și a liderului cecen Ramzan Kadîrov, care fac apel la ”automobilizare” și nu vor să aștepte declararea legii marțiale. 

ISW precizează că regimul de la Kremlin ar fi retras o mare parte din forțele aflate inițial în bazele rusești din fostele state sovietice de când a început invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina la 24 februarie, slăbind probabil influența rusă în aceste state.

Forțele ucrainene continuă operațiunile de contraofensivă în estul Ucrainei, exercitând o presiune din ce în ce mai mare asupra pozițiilor rusești și a liniilor logistice din estul Harkovului, nordul Luganskului și estul regiunii Donețk, se arată în raportul ISW. 

Rușii ar fi obligați să se retragă din estul Ucrainei după ce trupele ucrainene continua contraofensiva la sud-vest de orașul Izium, în apropiere de Liman și pe malul estic al râului Oskil, potrivit unor surse rusești, dar avansul prea departe spre est al armatei ucrainene ar putea să o pună în dificultate în a-și menține liniile defensive, consideră think tank-ul american. 

Kremlinul răspunde la înfrângerea dureroasă din regiunea Harkov prin dublarea criptomobilizării economiei rusești în vederea pregătirii unui război prelungit în Ucraina mai degrabă decât prin stabilirea condițiilor pentru o mobilizare generală. 

Cu toate acestea, eșecul armatei ruse din Harkov a determinat Kremlinul să anunțe o campanie de recrutare la nivelul întregii țări. 

Liderul cecen Ramzan Kadîrov, care a criticat direcția „operațiunii militare speciale” a făcut apel la o "automobilizare" și nu vrea să aștepte ca Kremlinul să declare legea marțială, îndemnând guvernatorii regiunilor rusești să pregătească voluntari pentru a fi trimiși să lupte în Ucraina.

În încercarea Moscovei de a trimite cât mai mult personal în Ucraina, Kremlinul a retras aproape toate forțele staționate în bazele rusești din fostele state sovietice, slăbind probabil influența pe care o avea în aceste state. 

ISW remarca retragerile din statele din Asia Centrală în contextul confruntărilor de frontieră dintre Kârgâzstan și Tadjikistan, unde gărzile de frontieră au fost implicate într-un schimb de focuri în trei incidente separate joi, în care două persoane și-au pierdut viața. 

Escaladarea violențelor în Tadjikistan și Kârgâzstan, ambele membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, controlată de Rusia, vine în paralel cu o nouă agresiune a Azerbaidjanului împotriva Armeniei, stat membru al OTSC. 

De altfel, ISW a anunțat anterior că Rusia a retras, de asemenea, 800 de oameni din Armenia la începutul războiului pentru a reface pierderile din Ucraina.

ANALIZĂ. Nu, tancul nu a murit încă. Câteva mituri spulberate și lecții de învățat din „Blitzkrieg”-ul reușit de ucraineni la Harkov

ACTUALIZARE 8.20 La începutul războiului din Ucraina, Putin spera la o victorie rapidă, după un blitzkrieg de „3-4 zile”. În prezent, situația se prezintă ca într-un celebru banc sovietic: Avem blitzkrieg, dar după aproape 7 luni, iar războiul-fulger a fost reușit nu de ruși în ofensivă, ci de către ucraineni în contraofensivă.

În doar o săptămână, ucrainenii au eliberat 8.000 de kilometri pătrați și peste 300 de localități. Viteza cu care s-a mișcat armata Kievului a demontat la fel de repede o teorie care începuse să capete contur mai ales după pierderile enorme în materie de blindate suferite de ruși: cea a „morții iminente a tancului”, devenit o armă cam inutilă în războiul modern dominat de drone și rachete inteligente.

Ucrainenii au reușit însă acolo unde rușii au eșuat „big time”: un blitzkrieg de manual, cu tancul pe post de „vioara întâi” în ceea ce strategii militari numesc „simfonia armelor” - războiul de manevră în care trupele trebuie extrem de bine coordonate.

În plus, succesul ucrainenilor s-a datorat și altor factori, la fel de importanți: operațiune de dezinformare combinată cu un „Intelligence” bine pus la punct și o logistică și sistem de aprovizionare care au funcționat fără greșeli. 

Citește continuarea AICI

ACTUALIZARE 8.00. Volodimir Zelenski: „La Izium, în regiunea Harkov, a fost descoperită o groapă comună. Acolo au fost deja demarate procedurile legale necesare. Vrem ca lumea să știe ce se întâmplă cu adevărat și la ce a dus ocupația rusă. Bucha, Mariupol, acum, din păcate, Izium.

Rusia lasă în urmă numai moarte și trebuie trasă la răspundere. Lumea trebuie să tragă Rusia la răspundere pentru acest război. Vom face totul pentru asta”.

Serghei Bolvinov, investigatorul șef al poliției pentru regiunea Harkiv, a declarat pentru Sky News că unele persoane au fost ucise de bombardamente și atacuri aeriene.

Bolvinov a spus că vor fi efectuate investigații criminalistice cu privire la fiecare persoană în parte. „Pot spune că este una dintre cele mai mari gropi comune dintr-un oraș mare din [zonele] eliberate... 440 de cadavre au fost îngropate într-un singur loc”, a spus el.

 „În Izium sunt descoperite morminte comune după eliberarea de sub (ruși). Este cea mai mare groapă comună găsită până acum, cu 440 de morminte nemarcate”, a transmis Ministerul ucrainean al Apărării, pe Twitter.

Jurnaliştii Associated Press au văzut locul respectiv, găsit într-o pădure din afara Izium. Printre copaci se aflau sute de morminte cu cruci simple de lemn, majoritatea marcate doar cu cifre. Un mormânt mai mare purta un marcaj care indica faptul că  acolo erau cadavrele a 17 soldați ucraineni.

Anchetatorii cu detectoare de metale scanau locul pentru a găsi eventuale explozibile ascunse.

Oleg Kotenko, un oficial al ministerului ucrainean însărcinat cu reintegrarea teritoriilor eliberate, a declarat că videoclipurile pe care soldații ruși le-au postat pe rețelele de socializare au indicat că există probabil mai mult de 17 cadavre în mormânt, scrie The Guardian. „Nu le-am numărat încă, dar cred că sunt mai mult de 25 sau chiar 30”, a spus el.

Serghei Gorodko, localnic din Izium, a spus că printre sutele de cadavre îngropate în morminte individuale se află zeci de adulți și copii uciși într-un atac aerian rusesc asupra unui bloc de apartamente.

El a spus că pe unii i-s scos dintre dărâmături „cu propriile mâini”.

Mii de militari ruși au fugit de Izium în weekend. Miercuri, au apărut primele imagini din orașul descris drept al doilea Mariupol din cauza bombardamentelor grele pe care le-a suferit, după eliberarea sa.

Ursula von der Leyen: Putin este responsabil pentru crimele de război din Ucraina și trebuie tras la răspundere

ACTUALIZARE 7.30 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susține că președintele rus Vladimir Putin trebuie adus în faţa justiţiei internaţionale pentru crimele de război comise în Ucraina. 

"Putin trebuie să piardă acest război şi să fie tras la răspundere pentru actele sale. Este un lucru important pentru mine", a declarat Ursula von der Leyen pentru canalul de televiziune al cotidianului Bild, citat de Agerpres. Fără îndoială că în Ucraina au fost comise crime de război, de la declanşarea ofensivei ruse la sfârşitul lunii februarie, "de aceea susţinem strângerea de probe" pentru o procedură în faţa Curţii Penale Internaţionale", a adăugat şefa executivului european, care a făcut joi o vizită la Kiev. "Bazele sistemului nostru de drept internaţional cer să urmărim penal astfel de crime şi, în cele din urmă, Putin este responsabil pentru ele", a adăugat ea.

Întrebată despre probabilitatea ca şeful statului rus să poată fi adus într-o zi în faţa justiţiei internaţionale, Ursula von der Leyen a răspuns: "Cred că este posibil". 

SUA aprobă un ajutor militar suplimentar de 600 de milioane de dolari pentru Ucraina 

ACTUALIZARE 7.10 Casa Albă a aprobat un nou pachet de până la 600 de milioane de dolari reprezentând asistenţă militară pentru Ucraina, potrivit unui comunicat difuzat joi. 

Această asistenţă constă în echipamente şi servicii, dar şi instruire. Pachetul include sisteme de rachete de artilerie HIMARS, ochelari de protecție nocturnă, mine Claymore, cartușe de artilerie de 105 mm, cartușe de artilerie ghidate de precizie de 155 mm, dar şi instruire, potrivit executivului american. De la invadarea Ucrainei de către Rusia, Statele Unite au oferit deja peste 15 miliarde de dolari pentru asistenţă militară Ucrainei.

Acest nou anunţ al SUA vine în timp ce armata ucraineană a lansat de la începutul lunii o contraofensivă de amploare. 

 

Editor : G.M. | M.D.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce argumente ar putea folosi Trump ca să îl convingă pe Putin să oprească războiul. Expert: E imposibilă o pace în 24 de ore

„Rachetă balistică venind dinspre nord!”. Explozii puternice în Kiev, după un atac rusesc masiv. Cel puțin un mort și mai mulți răniți

Marea Britanie ar putea trimite trupe în Ucraina pentru a-i instrui pe soldaţii ucraineni, sugerează ministrul apărării

Zelenski a anunțat când va primi în Ucraina vizita emisarului pentru pace al lui Trump. „Vom discuta cu Keith Kellogg”

Partenerii noștri