Live

Grecia vrea ca Europa să-și înființeze propriul sistem de apărare antiaeriană: „Ar funcționa ca Iron Dome din Israel”

Data publicării:
Kyriakos Mitsotakis. Foto: Profimedia

Grecia a propus înfiinţarea unui sistem paneuropean de apărare antiaeriană, a anunţat premierul Kyriakos Mitsotakis, într-un interviu difuzat joi de postul de televiziune Skai, transmite DPA, potrivit Agerpres. 

Şeful executivului de la Atena a spus că le-a prezentat deja această propunere colegilor săi din Uniunea Europeană.

„Mă gândesc la un sistem european de apărare aeriană care protejează toate ţările europene împotriva oricărei ameninţări”, a afirmat Mitsotakis. Potrivit acestuia, acest sistem ar funcţiona într-o manieră similară sistemului de apărare antirachetă israelian Iron Dome (Domul de Fier).

Premierul grec a adăugat că pentru finanţarea acestui proiect ar trebui să fie utilizate instrumente financiare ale Uniunii Europene.

Israelul foloseşte sistemul de apărare antiaeriană Iron Dome pentru a intercepta rachetele cu rază scurtă de acţiune lansate de militanţii palestinieni din Fâşia Gaza.

Forţele israeliene de apărare (IDF) mai dispun de sistemele antirachetă David's Sling (Praştia lui David), acesta fiind dezvoltat în comun cu SUA şi menit să intercepteze rachete cu rază medie de acţiune de tipul celor deţinute de organizaţia şiită Hezbollah în sudul Libanului, şi Arrow (Săgeata), capabil să intercepteze rachete cu rază lungă de acţiune.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A dat pasă la portar din penalty, în minutul 9! Echipa lui a pierdut, iar la final a explicat gestul. VIDEO Imagini virale

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Problema urșilor din România, în atenția The Guardian. „De ce își omoară Europa prădătorii salvați din pragul extincției?”

Grecia cere UE să vină de urgență cu un răspuns la explozia prețurilor la electricitate. Mitsotakis dă vina și pe războiul din Ucraina

Hoteluri din stațiunea Platanias, din Creta, au fost evacuate din cauza unui incendiu de vegetație

Avertismentul șefului serviciului de spionaj din Norvegia despre sabotajul Rusiei în Europa: Gradul de risc s-a schimbat (Politico)

Partenerii noștri