Grecia verifică certificatele de vaccinare emise în Bulgaria și România, sub suspiciunea de fraudă. Sistemul pus la punct de bulgari
Grecia a anunțat că va verifica vaccinările cetățenilor săi care ar fi fost făcute în străinătate, respectiv în Bulgaria și România, existând suspiciunea că acestea sunt fictive, iar certificatele de vaccinare sunt false.
Potrivit presei din Grecia, care citează surse oficiale, mai mulți cetățeni din nordul țării ar avea certificate contrafăcute din Bulgaria, în condițiile în care în această țară a crescut numărul reclamațiilor împotriva medicilor de familie - cei care fac vaccinarea anti-Covid în Bulgaria - care eliberează certificate de vaccinare cu datele unor cetăţeni care nu au primit dozele corespunzătoare de vaccin. În același timp, Bulgaria doboară record după record în ceea ce privește mortalitatea din cauza coronavirusului în Uniunea Europeană şi zilnic raportează un număr mare de îmbolnăviri, fiind ţara cu cei mai mulţi „negaţionişti”.
În Bulgaria s-ar fi înființat o adevărată fabrică de certificate de vaccinare false, de unde se pare că s-ar „aprovizona” mai mulți greci, în principal din nordul țării. Un membru al circuitului a confirmat pentru postul public de televiziune ERT că, pentru 300 de euro, în Bulgaria se poate obține un certificat de vaccinare fără vaccin.
În Bulgaria, vaccinarea este realizată de medici de familie, într-un mediu necontrolat, în care medicul stă față în față cu pacientul. În centrele de vaccinare, însă, în procedură sunt implicate întotdeauna 6-7 persoane. Procedura din Bulgaria favorizează frauda, iar speculanții au început să tranzacționeze certificatele, lucru care a devenit cunoscut și în Grecia.
Certificatele din Bulgaria și România, verificate
Potrivit mărturiei unui „intermediar” difuzată la ERT, pentru doar 300 de euro și o scurtă vizită la Sofia, se poate obține un Certificat european de vaccinare.
Oficialii greci au spus că vaccinările grecilor care par să fi fost făcute în străinătate, și anume în Bulgaria și România, au intrat la microscop, iar dacă acestea se dovedesc a fi fictive, oamenii riscă sancțiuni penale și financiare grave.
Atât în Bulgaria, cât și în România, au existat relatări ample despre cât de ușor se poate obține un astfel de document.
Reclamaţiile sunt numeroase și provin în principal din mărturiile unor medici care denunţă că pacienții recunosc că au certificat, fără să fi fost vaccinați.
Din 21 octombrie, în Grecia, cei care doresc să meargă în cafenele, hoteluri, săli de concert, muzee și piscine, trebuie să prezinte „Certificatul verde de vaccinare”.
Editor : D.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News