Live

Grecia returnează 32 de avioane F-16 către SUA. Washingtonul le trimite Kievului

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia

Media occidentale și din Orientul Mijlociu au anunțat că Grecia va returna Statelor Unite 32 de avioane de vânătoare F-16 Block 30. Aceste aeronave, care în prezent fac parte din Forțele Aeriene Elene, urmează să fie scoase din uz, dar vor fi mai întâi modernizate în SUA înainte de a fi trimise Ucrainei ca ajutor.

Această afacere a fost facilitată de aprobarea de către Congresul SUA a exportului a 40 de avioane de luptă F-35A către Grecia, un avion conceput ca succesor direct al F-16 pentru SUA și aliații săi. Grecia se alătură unei liste tot mai mari de națiuni europene, precum Belgia, Țările de Jos și Danemarca, care donează, de asemenea, F-16 Ucrainei, în mare parte datorită primirii de F-35A pentru a le înlocui.

Pe lângă achiziționarea de F-35, Forțele Aeriene Elene au început să primească avioane de luptă Rafale din „generația 4+”. Unele dintre aceste aeronave au fost donate cu generozitate la mâna a doua de către Franța, permițând Greciei să mențină o flotă diversificată.

În martie 1985, guvernul elen a anunțat achiziționarea a 40 de avioane F-16. Aceste aeronave au devenit rapid principalele avioane de luptă ale NATO, succedând F-104 și F-4 din generațiile anterioare. Astăzi, aproape 40 de ani mai târziu, aceste F-16 nu sunt doar depășite din punct de vedere tehnologic, ci și mai costisitoare din punct de vedere operațional, din cauza carcaselor uzate.

Donația de F-16 a stârnit speculații conform cărora Grecia ar putea, de asemenea, să doneze Ucrainei avioanele sale de luptă Mirage 2000 retrase din uz, scrie BulgariaMilitary.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A dat pasă la portar din penalty, în minutul 9! Echipa lui a pierdut, iar la final a explicat gestul. VIDEO Imagini virale

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Donald Trump reacționează public după a doua tentativă de asasinat asupra sa. Ce a scris republicanul pe Truth Social

Cinci tactici de dezinformare folosite de Rusia pentru a încerca să influențeze alegerile din SUA | The Conversation

Venezuela pretinde că a arestat un luptător american Navy SEAL implicat într-o „operațiune CIA” de asasinare a lui Maduro

Discuțiile dintre Keir Starmer și Joe Biden lasă Ucraina fără un răspuns clar cu privire la rachetele Storm Shadow

Partenerii noștri