Live

Goana modernă după aur: O fotografie făcută de pe Stația Spațială dezvăluie distrugerile uriașe din pădurea amazoniană

Data actualizării: Data publicării:
Sursa foto: https://earthobservatory.nasa.gov/

Un astronat de pe Stația Spațială Internațională a făcut o fotografie în care apar toate gropile de prospectare făcute de minerii independenți în pădurea amazoniană din statul Madre de Dios din Peru, informează CNN. Aceste gropi de obicei nu sunt vizibile, însă lumina reflectată a soarelui le-a scos la iveală.

Fotografia a fost realizată pe 24 decembrie 2020. Râul Inamburi și canalele sale sunt vizibile în partea stângă a fotografiei. Râul și gropile traversează pădurea amazoniană din statul peruvian Madre de Dios.

În acest climat cu umiditate ridicată, gropile de prospectare apar ca sute de bazine pline cu apă foarte apropiate. Cel mai probabil săpate de garimperos (mineri independenți), ele sunt concentrate în zone devenite lipsite de vegetație. Aceste acumulări de gropi se află pe locul unor foste râuri, pe fundul cărora s-au depus diverse sedimente, inclusiv aur. Ca dimensiuni, dunga vestică din centrul fotografiei are aproximativ 15 kilometri lungime.

Sursa foto: https://earthobservatory.nasa.gov/

Peru este al șaselea cel mai mare producător de aur din lume, iar statul Madre de Dios găzduiește una dintre cele mai mari operațiuni de minerit independent la nivel mondial. Mineritul este principala cauză a despăduririi din zonă, iar mercurul folosit în procesul de extragere a aurului poluează apele locale. Cu toate acestea, zeci de mii de oameni  din statul Madre de Dios trăiesc de pe urma mineritului independent.

Autostrada Interoceanică din Sud este singura legătură rutieră între Brazilia și Peru. A fost construită în 2011 pentru a stimula comerțul și turismul, însă din cauza extinderii mineritului independent, rezultatul construirii ei pare să fie despădurirea. De asemenea, a făcut zona mai ușor accesibilă pentru oameni. 

Statul Madre de Dios conține o bucată neatinsă din pădurea amazoniană și găzduiește specii precum macaci sau jaguari. În afara zonelor protejate, cum ar fi Rezervația Națională Tambopata, suprafațe de sute de kilometri pătrați au fost transformate într-un pustiu toxic. Creșterea prețului aurului a creat adevărate orașe în junglă, iar zeci de mii de oameni din toată țară participa la o goană după aur modernă.

În 2019, un studiu Monitoring of the Andean Amazon Project (MAAP) a descoperit că mineritul după aur a distrus aproximativ 10.000 de hectare din pădurea amazoniană din Peru în anul precedent, cea mai mare suprafață de la începutul monitorizării, în 1985.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Pentru prima dată”. Fosile rare ale unui crocodil marin, vechi de peste 10 milioane de ani, au fost descoperite în Peru

Un bărbat a încercat să iasă din Peru cu 320 de tarantule lipite de corp. Ce l-a dat de gol

Autorităţile din Peru anunță sporirea măsurilor de securitate la Machu Picchu, după ce o femeie ar fi împrăștiat în aer cenuşă umană

Moment șocant la un meci de fotbal din Peru: un fotbalist a murit după ce a fost lovit de fulger pe teren

Partenerii noștri