Live

Gest incredibil. După ce lituanienii au făcut chetă națională ca să cumpere o dronă Bayraktar pentru Ucraina, Turcia o donează gratuit

Data publicării:
Imagine de la ceremonia de predare a dronei Bayraktar către Lituania. Foto: Profimedia

Fabricantul turc de drone Bayraktar a anunţat joi că oferă gratuit una dintre dronele sale Lituaniei, a cărei populaţie s-a mobilizat și a organizat o chetă națională pentru a cumpăra una, pentru a o dona Ucrainei. Banii strânși în cadrul chetei naționale - 5 milioane de euro în 3 zile - vor fi folosiți pentru înarmarea dronei și pentru ajutorarea ucrainenilor.

Compania privată Baykar, condusă de Selcuk Bayraktar, ginerele preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, şi de fratele său, Haluk Bayraktar, a sugerat ca fondurile strânse de lituanieni să fie mai degrabă trimise ucrainenilor sub formă de ajutor umanitar.

„Poporul Lituaniei a adunat cu onoare fonduri pentru a cumpăra un Bayraktar pentru Ucraina. Aflând despre aceasta, Baykar a decis să ofere gratuit Lituaniei un Bayraktar TB2 şi cere ca fondurile (strânse) să fie trimise Ucrainei în cadrul ajutorului umanitar”, a anunţat societatea pe Twitter.

La rândul său, Ministerul Apărării lituanian a precizat, tot pe Twitter, că „Turcia va dona Lituaniei un Bayraktar pentru Ucraina” şi că ţara sa „se va asigura că această dronă de luptă va fi pe deplin înarmată, înainte de a fi transferată spre Ucraina”.

Ministerul a precizat că ministru său adjunct, Vilius Semeska, a convenit asupra acestui lucru miercuri, la Ankara, cu Agenţia turcă pentru echipamente de apărare, SSB.

Ministrul lituanian al Apărării, Arvidas Anusauskas, a precizat că banii strânși în vadrul chetei naționale vor fi folosiți pentru înarmarea dronei și pentru ajutorarea ucrainenilor.

5 milioane de euro strânși în 3 zile

Lituanienii au strâns săptămâna trecută mai mult de 5 milioane de euro în cadrul unei chete publice în scopul de a cumpăra o dronă militară pentru Ucraina, pentru a susţine această ţară care se apără împotriva invaziei ruse, potriv it Agerpres, care preia AFP.

Banii necesari pentru cumpărarea unui Bayraktar TB2 au fost strânşi în trei zile şi jumătate în această mică ţară baltică, cu o populaţie de circa 2,8 milioane de locuitori şi care a fost multă vreme ocupată de sovietici.

Mândria Ankarei, dronele de luptă turceşti cu care este dotată Ucraina au intrat în acţiune chiar de la primele ore ale invaziei ruse şi, potrivit Kievului, unde a fost lansat chiar un cântec în cinstea dronei, ele s-au dovedit extrem de eficiente în faţa forţelor ruse.

„Nu putem în acest moment să răspundem cererii”, a afirmat joi preşedintele turc cu privire la trimiterea de Bayraktar, însă fără a comenta asupra donaţiei, chiar în momentul când aceasta era făcută publică.

Acest gest de donaţie a unei drone Bayraktar către Lituania, ţară membră a NATO, la fel ca Turcia, nu ar fi putut avea loc fără acordul preşedintelui turc.

Donaţia intervine în plină dezbatere asupra extinderii NATO cu Suedia şi Finlanda, căreia Ankara i se opune.

Turcia s-a abţinut până acum să anunţe public ajutoare militare furnizate Kievului.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Guvernul aprobă un memorandum pentru lansarea proiectului „Drona Românească”. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu

Ucraina acuză Rusia că a atacat-o în premieră cu o rachetă balistică intercontinentală. Reacția Kremlinului

Zelenski recunoaşte că Ucraina nu poate recuceri Peninsula Crimeea „cu arma în mână”. „Poate fi adusă înapoi pe cale diplomatică”

Cine este generalul din umbră pe care Kim Jong Un l-a trimis în Rusia în fruntea trupelor nord-coreene ce luptă în armata lui Putin

Partenerii noștri