Germanii din Lubmin abia așteaptă gazul rusesc prin Nord Stream 2: „Avem un trecut cu Rusia și acel trecut nu a fost atât de rău”
De mulți ani, Uniunea Europeană este prinsă la mijloc între dorinţa de a menține o relație bună cu Rusia și nevoia de a pune presiune pe Vladimir Putin. Adesea, președintele rus pare netulburat în faţa amenințărilor venite de la Bruxelles. Acum există voci din Germania care cer ca Putin să fie lovit chiar acolo unde îl doare mai tare: economia. Unii politicieni și activiști cer oprirea controversatului proiect Nord Stream 2, conducta ce ar trebui să transporte gaze naturale din Rusia în Germania, prin Marea Baltică. Axel Vogt este primarul orașului german Lubmin. El și mulți alți localnici sunt prinși la mijloc în această confruntare politică între Moscova și Berlin. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.
„Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial”. Avertismentul ministrului de Externe al Ungariei
„Pălăriile Patriei”. Profesoare din Rusia, păcălite să facă și să poarte coifuri din staniol. Motivul invocat de cel care a făcut farsa
Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă
Avertismentul șefului Poliției din R. Moldova după ce Rusia a plătit 130.000 de moldoveni să voteze anti-UE la referendum
Alertă de radiații la granița NATO-Rusia
Investigație sub acoperire pe plantațiile din Germania
Putin l-a trimis pe Şoigu în Coreea de Nord după arme
„Ce aproape e, miroase a praf de pușcă. Aoleu, ce e aici”. Mărturia unei localnice care a filmat atacul rușilor la granița României
Panică în Munchen. Un bărbat înarmat a fost împușcat de polițiști
Aici se termină Nord Stream 2, conducta de 2.500 de kilometri proiectată să pornească din Rusia prin Marea Baltică, până în localitatea Lubmin, din nord-estul Germaniei. La capătul de aici, infrastructura - cu conductele sale masive și supapele grele de siguranță - e gata să funcționeze încă din vara anului trecut. Dar primarul orașului Lubmin, Axel Vogt, se teme că această conductă ar putea să nu fie dată în folosință niciodată.
Primar german: Argumentele guvernului rus sunt ignorate în cazul Navalnîi
„Sunt ferm convins că noi - adică Germania și Europa, în ansamblu - vom avea nevoie de gazul natural din Nord Stream 2. Am început să închidem centrale nucleare și eliminăm treptat cărbunele. Dar până în momentul în care vom fi capabili să alimentăm totul cu energie regenerabilă, trebuie să răspundem nevoilor energetice ale Germaniei și ale Europei. Așadar, consider că gazul natural din conducte precum Nord Stream este indispensabil”, spune Axel Vogt, primarul localității Lubmin.
Aproximativ 150 de kilometri de conductă mai trebuie amplasați pe fundul Mării Baltice. Dar controversele din jurul proiectului blochează continuarea lucrărilor. Au de-a face cu furnizorul Rusia și pot provoca anularea proiectului Nord Stream 2. Chiar și înainte de arestarea activistului de opoziție Alexei Navalnîi, mulți cereau oprirea construcției ca mijloc de exercitare a presiunii politice asupra președintelui rus Putin. În Lubmin, percepția este diferită.
„Este corect să legăm un caz precum cel al lui Navalnîi, de exemplu, de un proiect precum Nord Stream 2? Sau ar trebui să fie luat în considerare separat? Mai ales când faptele, cel puțin așa cum le înțeleg eu, nu sunt atât de clare, încât să justifice sancțiuni împotriva guvernului rus. Consider că acest caz Navalnîi este prezentat de mass-media mai mult din punctul de vedere al lui Navalnîi, iar argumentele guvernului rus sunt ignorate”, spune primarul Axel Vogl.
Sovieticii au construit cea mai mare centrală nucleară din Germania de Est
Lubmin și Rusia au o istorie lungă. În anii ‘60, sovieticii au construit aici cea mai mare centrală nucleară din ceea ce era atunci Germania de Est. Mulți angajați erau ruși care locuiau aici. Amprenta lor a rămas în comunitate până în zilele noastre.
Plajele din Lubmin sunt în mare parte pustii zilele acestea. Doar câțiva localnici sunt afară. Au aceeași opinie.
„Navalnîi nu este important, dar Nord Stream este - pentru toată Europa”, spune o localnică.
„Ne putem permite să aruncăm milioane sau chiar miliarde în vânt? Ar trebui să ajungă la un compromis. Cred că această conductă trebuie finalizată”, este de părere o a doua femeie.
Un singur bărbat cu care am vorbit a fost mai critic. „Ne-au fost parteneri de încredere atât timp cât a fost bine pentru ei. Nu aș face acest proiect din motive politice”, a declarat el.
Primar: „Noi nu vrem să renunțăm la legăturile noastre strânse cu Rusia”
Conductele de gaz din Marea Baltică au devenit un măr al discordiei globale, asmuțind Rusia împotriva SUA. Ambele au gaze naturale de vândut Europei și vor un avantaj strategic. Statele Unite au amenințat cu sancțiuni împotriva Germaniei dacă europenii ar alege să folosească doar gaz natural rusesc mai ieftin.
Jens Feissel, de la asociația comercială locală, consideră că importurile de gaze naturale sunt o problemă pur economică. Și că nu ar trebui implicată politica.
„Furnizorii de gaze fac oferte și cine oferă cel mai bun preț și cel mai bun serviciu va câștiga licitația sau contractul, iar tranzacția este încheiată. Clientul decide, nu sancțiunile”, spune Jens Feissel, directorul Asociației Comerciale Western Pomerania.
Locuitorii din Lubmin nu vor ca localitatea lor să devină o scenă pentru politica mondială, ci preferă lucrurile care le sunt familiare.
„Nu negăm faptul că noi nu vrem să renunțăm la legăturile noastre strânse cu Rusia. Avem un trecut cu Rusia și acel trecut nu a fost atât de rău”, spune Axel Vogt, primarul localității Lubmin.
Whiskey sau vodcă?
La plajă, localnicii sunt bucuroși să primească și alte importuri rusești.
„Whiskey sau vodcă?“
- Cu vodca sunt obișnuită, dar nici whisky-ul nu e rău, spune o doamnă.
- De fapt, mai bine aș alege romul, răspunde la aceeași întrebare Jens Feissel, directorul Asociației Comerciale Western Pomerania.
- Pentru noi, e vodca. Fără îndoială, spune și primarul din Lubmin.
Oricare ar fi alegerea, mulți de aici ar ciocni un pahar în ziua în care gazele naturale vor curge din Rusia către Lubmin.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News