Live

Germania respinge apelul unor oficiali germani de rang înalt de a negocia cu Rusia. Moscova nu are „nicio dorinţă de dialog”

Data actualizării: Data publicării:
Annalena Baerbock, șefa diplomației germane, a declarat că nu a avut niciun contact direct cu omologul său rus Serghei Lavrov de la începutul războiului în Ucraina. Foto: Profimedia Images

Ministrul de externe german, Annalena Baerbock, nu vede negocierile cu Rusia drept o opţiune la ora actuală, la patru luni şi jumătate de la invazia Rusiei în Ucraina, și respinge propunerea unor oficiali germani de rang înalt care cereau o încetare imediată a focului și reluarea discuțiilor cu Moscova, relatează miercuri DPA.

„Despre ce se poate negocia cu cineva care nici măcar nu este pregătit să se pună de acord cu Comitetul Internaţional al Crucii Roşii pentru a lăsa civilii să plece?”, se întreabă ea într-un interviu acordat revistei germane Stern.

Baerbock a respins de asemenea apelurile unui grup de oficiali germani de rang înalt într-o recentă scrisoare deschisă, care îndemnau la o încetare imediată a focului şi la negocieri. „Dacă aş fi ucraineancă, aş găsi această scrisoare naivă, îngrijorătoare şi arogantă”, a remarcat Annalena Baerbock.

„Cu ce drept ministrul german de externe poate să decidă în locul Ucrainei la ce parte a ţării ar trebui să renunţe, câte milioane de cetăţeni ai săi ar trebui să se supună dominaţiei ruse?”, a întrebat retoric şefa diplomaţiei germane.

În scrisoarea deschisă semnată inițial de 28 de „intelectuali și artiști” din Germania, precum jurnalista și feminista Alice Schwarzer, scriitoarea Juli Zeh și actorul Lars Eidinger, și publicată pe data de 29 aprilie pe site-ul revistei feministe Emma, aceștia îi cereau cancelarului german Olaf Scholz să oprească livrările de arme de mare calibru pentru Ucraina, potrivit DW.

Ultima întâlnire dintre cei doi miniștri de externe a avut loc la o lună de zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. Foto: Profimedia Images

Șefa diplomației germane: Mi-aș dori să pot spune „hai, Serghei, să vorbim despre pace!”

Baerbock a declarat că nu a avut niciun contact direct cu omologul său rus Serghei Lavrov de la începutul războiului în Ucraina. Ea a mărturisit că şi-ar dori să-i poată spune: „Hai, Serghei, să vorbim despre pace!”

Totuşi, Baerbock pune sub semnul întrebării puterea pe care o are în prezent Lavrov la nivelul conducerii de la Moscova. „Ce fel de rol joacă ministrul rus de externe în toate acestea este discutabil”, adaugă ea.

Lavrov şi Baerbock au participat ambii la reuniunea miniştrilor de externe G20 de la Bali săptămâna trecută. Lavrov a părăsit reuniunea imediat după ce şi-a rostit discursul, fără să audă reacţia şefei diplomaţiei germane.

Ministrul de externe german declarase la reuniunea de la Bali că Moscova nu are „nicio dorinţă de dialog”. Serghei Lavrov a petrecut „o mare parte a negocierilor nu în sală, ci în afara ei”, o dovadă, în opinia sa, că el „nu era interesat de cooperarea internaţională”, afirmase Baerbock, citată de AFP.

Ulterior, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova a respins aceste acuzaţii ale ministrului de externe german.

La această reuniune, care prefaţează summitul din noiembrie al şefilor de stat din cadrul G20, Rusia a fost dur criticată pentru intervenţia sa militară în Ucraina, care a generat nu doar o criză de securitate, ci şi energetică şi alimentară la nivel global, conform AFP.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Femeile finlandeze care se antrenează de teama unui război cu Rusia. „Este posibil să fim următorii”

Sute de mercenari din Yemen au fost păcăliți și recrutați de Rusia pentru a lupta în Ucraina

„Ucraina nu este poligon de testare”. Zelenski spune că are nevoie de o apărare aeriană mai bună după atacurile cu drone ruseşti

Rachete nord-coreene „made in USA”. Toate componentele electronice ale rachetelor Phenianului folosite în Ucraina sunt occidentale

Partenerii noștri