Live

Germania, acord "istoric" cu Israel pentru apărare aeriană. Ce e scutul antirachetă Arrow-3, în valoare de 3,5 miliarde de dolari

Data actualizării: Data publicării:
Sursa foto: Profimedia Images

Germania și Israel au semnat, joi, un acord istoric în valoare de 3,5 miliarde de dolari pentru apărare aeriană. Prima economie a Europei va primi scutul antirachetă Arrow-3 în 2025, iar achiziția are loc în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia și poate contribui la securizarea spațiului aerian european. 

Germania - care se reînarmează după invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, a aprobat joi achiziţionarea din Israel a unui sistem de apărare antirachetă de tip Arrow-23, un acord ”istoric” care urmează să contribuie şi la securizarea spaţiului aerian european, relatează AFP. Sistemul de tip Arrow - a cărui livrare urmează să aibă loc în 2025 - ”va pregăti apărarea aeriană germană pentru viitor”, a declarat ministrul german al Apărării Boris Pistorius la semnarea acordului comercial, la Berlin, cu omologul său israelian Yoav Gallant.

”Este, fără exegerare, o zi istorică pentru naţiunile noastre”, a subliniat Pistorius.

Israelul a prezentat acest contract - în valoare de 3,5 miliarde de dolari - drept ”cel mai mare semnat vreodată”, în contextul în care industria apărării din Israle reprezintă o ramură importantă a economiei.  Acest acord este ”emoţionant pentru fiecare evreu”, în contextul în care are loc la ”doar 80 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial” şi ”tragediei Holocaustului”, a declarat, la rândul său, Gallant.

Ce e sistemul Arrow

Sistemul de tip Arrow este dezvoltat şi fabricat de către compania Israel Aerospace Industries (IAI), în colaborare cu constructorul de avioane american Boeing. Arrow-3 - nivelul superior al acestui dispozitiv antirachetă - este destinat interceptării rachetelor deasupra atmosferei şi are o rază de acţiune de până la 2.400 de kilometri.

Acest armament are o rază de acţiune mai mare decât cea a sistemului american de apărare aeriană de tip Patriot şi sistemului IRIS-T, folosit în prezent de Germania. Berlinul are în plan să adauge dispozitivul Arrow acestor două sisteme, pentru a-și atinge obiectivul de a crea un scut antirachetă european modern. 

Detalii despre sistemul de apărare aerian Sky Shield sunt de găsit AICI. 

Polonia, Italia și Franța nu sprijină proiectul

Inițiativei Sky Shield i s-au alăturat, până în prezent, 19 ţări, printre care și România, care a semnat scrisoarea de intenție. Pe listă nu se regăsesc Polonia, Italia sau Franţa, care îndeamnă la altă abordare strategică şi industrială, bazată pe echipamente europene. Parisul, spre exemplu, nu a fost de acord cu achiziția de armament din Israel și SUA. 

De la începutul lui 2022, când Rusia a invadat Ucraina, Germania s-a angajat să investească mai mult în apărare și a pus la bătaie un fond în valoare de 100 de miliarde pentru noi achiziții militare.  După epuizarea acestui fond, efortul bugetar trebuie să fie susținut, dacă Berlinul vrea să aloce 2% din PIB apărării, la fel ca marile puteri din cadrul NATO.

Editor : Ciprian Ioana

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Atac israelian asupra unor clădiri rezidențiale din Damasc. Cel puțin 15 morți și mai mulți răniți

Germania deportează în Federația Rusă tot mai mulți ruși fugiți în Vest ca să scape de mobilizarea în armata lui Putin

Comitet ONU: Metodele de război folosite de Israel în Fâşia Gaza „corespund caracteristicilor unui genocid”

Franța-Israel, meci „de mare risc”. Mii de polițiști mobilizați în Paris după ce manifestanții pro-palestinieni au anunțat un protest

Partenerii noștri