Live

Germania a trimis înapoi în Noua Zeelandă șase capete mumificate ale strămoșilor Maori

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Guvernul Germaniei a returnat șase capete mumificate ale unor lideri ai comunității Maori în Noua Zeelandă, împreună cu rămășițele pământești ale altor 100 de străbuni ai comunităților native Maori și Moriori, relatează CNN.

Muzeul neo-zeelandez Te Papa Tongarewa, care conduce efortul de a conserva moștenirea culturală și istorică a țării, a organizat o ceremonie privată de repatriere a rămășițelor, miercuri. Rămășițele au revenit în Noua Zeelandă din șapte muzee germane.

Rămășițele a 95 de strămoși ai populațiilor Maori și Moriori și șase capete mumificate au fost returnate de Germania. Ele au fost trimise din muzeele Grassi din Leipzig, Reiss Engelhorn din Mannheim, Linden din Stuttgart, din Muzeul de Stat din Stuttgart, Universitatea Georg August din Goettingen, Roemer und Pelizaeus din Hildesheim și din muzeul Wiesbaden.

Ele reprezintă amintirea întunecată a felului în care puterile coloniale ale vremii foloseau părți ale corpurilor oamenilor din populațiile indigene ca monedă de schimb, nu doar în Germania dar și în alte părți ale lumii.

„Obiectivul repatrierii nu este că rămășițele să rămână pe perioadă nedeterminată la Te Papa, ci să fie returnate comunităților”, se arată pe site-ul muzeului

În cultura Maori, capul este considerat cea mai importantă parte a corpului, iar fața este marcată cu tatuaje care desemnează identitatea și statutul persoanei. Populațiile Maori și Moriori consideră că revenirea acestor rămășițe în locurile lor natale va restaura demnitatea și a celor morți dar și a descendenților lor de astăzi.

În 1990, guvernul Noii Zeelande a pornit un program numit Karanga Aotearoa, prin care speră să recupereze și să repatrieze rămășițele indigenilor uciși în perioada imperialismului european.

În 2016, Smithsonian a returnat rămășițele a 54 de indigeni, inclusiv patru capete mumificate. Alte muzee care au repatriat astfel de rămășițe inclusv Muzeul de Istorie Naturală din Londra și cel din Viena.

Rămășițele revin în locurile natale după sute de ani

Obiceiul mumificării capetelor face parte din tradiția Maori de a îi ține aproape pe cei dragi sau pe cei considerați dușmani. Când exploratorii occidentali au venit în zona Noii Zeelande și Australiei, au devenit foarte curioși cu privire la acest obicei al capetelor mumificate și au furat aceste relicve.

Ceremonia de miercuri vine după mai multe astfel de evenimente în care autoritățile germane au repatriat rămășițe ale strămoșilor Maori, în mai și iunie.

Decizia luată de guvernul german „ne dă căi pentru o reconciliere pașnică și pentru vindecare”, spune Arapata Hakiwai, co-liderul muzeului.

„Colegii noștri din aceste organizații germane au arătat un respect semnificativ și o capacitate de înțelegere față de Noua Zeelandă Aotearoa, Maori și Moriori, și au arătat că au o capacitate mare de a face ceea ce este corect”, a spus și liderul departamentului de repatrieri de la muzeu.

„Căpitanul James Cook (n. red. - exploratorul britanic) a ajuns în Noua Zeelandă în 1769. În anii următori, interesul pentru capetele tatuate mumificate a crescut în Europa, iar din acest motiv au fost furate sau capturate în timpul conflictelor cu nativii. Ele au devenit obiecte foarte căutate în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea”, a informat unul dintre muzeele germane.

Cercetările în privința unuia dintre capete arată că el a aparținut unui lider de trib care a mers în Europa și a murit aici. Capul lui nu a fost, din acest motiv, mumificat în felul tradițional.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Angajații Volkswagen se oferă să accepte reducerea salariilor, cu condiția să nu fie închise fabricile din Germania

Evreii și homosexualii ar trebui să-și ascundă identitatea în „cartierele arabe” din Berlin, spune șefa poliției din Capitala germană

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Plan de pregătire a Germaniei în cazul unui război cu impact mai direct decât invazia din Ucraina

Cele mai mari proteste din ultimele decenii, în Noua Zeelandă. De ce mărșăluiesc Māori care au organizat și un Haka în Parlament

Partenerii noștri