Live

Gerhard Schroeder cere să negocieze cu Putin în numele Occidentului: „Lucrăm împreună cu înțelepciune, nu văd altă modalitate”

Data publicării:
Schroeder cu Putin în 2005, pe vremea când politicianul german era cancelar al Germaniei. Foto: Profimedia Images

Fostul cancelar al Germaniei, Gerhard Schroeder, spune că prietenia sa cu dictatorul de la Kremlin, Vladimir Putin, ar putea să „contribuire” la încheierea războiului din Ucraina. „Lucrăm împreună cu înţelepciune de mulţi ani. Poate că acest lucru poate încă să ajute la găsirea unei soluţii negociate, nu văd o altă modalitate”, a spus Schroeder într-un interviu acordat agenţiei de presă germane, dpa, conform Agerpres.

Gerhard Schroeder este prieten cu Putin încă din perioada când primul era cancelar al Germaniei (1998 - 2005). El continuă să lucreze pentru majoritatea companiilor ruseşti participante la proiectul energetic Nord Stream din Marea Baltică.

Deşi a descris invazia contra Ucrainei drept o „greşeală fatală”, Schroeder nu a renunţat la relaţia sa cu sângerosul dictator rus. Conducerea Partidului Social-Democrat german (SPD) l-a marginalizat din acest motiv, dar o procedură de excludere a sa din această formaţiune politică a eşuat.

Atunci când a fost întrebat de ce nu renunţă la prietenia cu dictatorul, în ciuda zecilor de mii de morți şi a crimelor de război comise de Rusia în Ucraina, Gerhard Schroeder a răspuns: „Este adevărat că aceasta este o dimensiune care e diferită”.

Fostul cancelar german crede că relația sa apropiată cu dictatorul rus, urmărit internațional pentru crime de război, poate să ducă la o soluționare a războiului. „De aceea cred că ar fi complet greşit să uităm toate lucrurile pozitive care s-au întâmplat între noi în politică, în trecut. Nu este stilul meu şi oricum nu fac aşa ceva”, a afirmat fostul cancelar.

Schroeder s-a referit la misiunea sa de mediere din martie 2022, la scurt timp după începerea invaziei rusești în Ucraina, când a spus că s-a întâlnit la Istanbul cu actualul ministru al apărării ucrainean, Rustem Umerov, pe atunci parlamentar, după care s-a deplasat la Moscova pentru a discuta cu Putin.

Inițiativa a eșuat, în condițiile în care regimul criminal de la Kremlin nu era interesat de dezescaladare ci de un război de distrugere a statului vecin.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețui în urma unui atac masiv de drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius: „Putin ne cunoaște, știe cum să ne deranjeze. Ignorând amenințarea, nu o facem mai mică”

Mesajele soldaților ruși către cei dragi, înainte să moară. „Există deja un munte de cadavre înalt de doi metri, lângă adăpost”

Partenerii noștri