Live

Geoană: Vom avea un flanc estic transformat, coerent şi continuu odată cu intrarea Suediei în NATO

Data publicării:
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO. Foto: George Călin/Inquam Photos

Cu intrarea foarte curând şi a Suediei în NATO, vom avea un flanc estic transformat, coerent şi continuu de la Marea Nordului la Marea Baltică, până la Marea Neagră şi Marea Mediterană, a declarat, vineri, la Iaşi, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, conform Agerpres.

„Vorbim foarte mult, şi pe bună dreptate, despre flancul estic al NATO. Şi unde poate fi un loc mai bun de a vorbi despre acest dat strategic decât la Iaşi, marele oraş al României şi al Europei.

Cu venirea foarte curând şi a Suediei în NATO, vom avea un flanc estic transformat, coerent şi continuu de la Marea Nordului la Marea Baltică, până la Marea Neagră şi Marea Mediterană”, a declarat Geoană.

Aflat la Iaşi pentru a lua parte la dezbaterea „Securitate economică şi inovare pe flancul estic al NATO şi UE”, secretarul general adjunct al NATO a afirmat în timpul discursului său că „această nouă realitate strategică are şi va continua să aibă importante consecinţe nu doar de securitate, dar şi de natură politică şi economică„”.

„Transformările din Europa declanşate de războiul odios lansat de Rusia împotriva Ucrainei, dar şi a ordinii europene şi internaţionale, a normelor de drept şi a sistemului de predictibilitate locală şi globală nu trebuie privite în izolare.

Schimbări seismice de natură geopolitică transformă în mod radical, în Europa şi în lume, nu doar competiţia strategică, pentru că da, aşa cum aţi văzut şi la San Francisco în 2015, competiţia între marile puteri s-a întors ca trăsătură dominantă a scenei internaţionale”, a spus Geoană în timpul discursului său.

În opinia secretarului general adjunct al NATO, şi geoeconomia se schimbă, la fel, şi modelele economice la nivel european şi global, dar şi societăţile omeneşti.

„Revoluţiile tehnologice în inteligenţă artificială generativă şi de frontieră, în robotică inteligentă, quantum computing, biotehnologia şi biologia sintetică, augmentarea umană, inovarea de noi materiale în afara tabelului lui Mendeleev, competiţia în spaţiu, nanotehnologie, revoluţia atât de necesară a tehnologiilor verzi, toate deja interacţionează compulsiv şi foarte complex cu securitatea, cu economia, cu societatea umană şi cu însăşi fiinţa umană”, a spus secretarul general adjunct al NATO.

Oficialul a afirmat că ne aflăm în cel mai complicat, complex şi transformativ moment al istoriei umanităţii.

„Suntem martorii, actorii, şi, sper eu, nu şi victimele unei astfel de transformări masive. Între economie şi securitate naţională şi între tehnologie şi societate, omenirea îşi caută frenetic un nou echilibru iar perioadele de acest gen sunt intrisec periculoase, intrinsec creatoare de anxietate publică, intrinsec dificile pentru liderii politici, pentru liderii economici, pentru liderii de idei, intelectuali, cu atât mai mult pentru societăţile democratice”, a spus Mircea Geoană.

Oficialul NATO a transmis totodată că naţiunile care anticipează şi schimbarea iese învingător, spre deosebire de „miopii politici” care riscă să fie striviţi de aceste mari transformări.

„Ca de fiecare dată în istorie, naţiunile care anticipează şi îmbrăţişează schimbarea vor ieşi drept învingători, iar cele care, din miopie politică sau incapacitate intelectuală sau strategică vor persevera în perpetuarea status-quo-ului sau vor alege calea progresului incremental, pas cu pas, riscă să fie strivite de magnitudinea şi complexităţii acestei enorme transformări”, a mai spus, în discursul susţinut la Iaşi, Mircea Geoană.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ministrul german al Apărării: „Dacă Putin atacă, trebuie să fim capabili să purtăm un război”

Declarație dură a unei delegații a Congresului SUA la NATO, despre interferența Rusiei în alegerile din România

Trump va cere statelor NATO să crească bugetele Apărării la 5%

Al Treilea Război Mondial a început deja. Cine beneficiază cel mai mult de pe urma invaziei Rusiei în Ucraina (Politico)

Partenerii noștri