Live

GALERIE FOTO. Egiptul dezvăluie 250 de sarcofage recent descoperite în Saqqara, vechi de 2.500 de ani

Data publicării:
Situl Saqqara, construit în jurul anului 2.700 î.Hr. de arhitectul Imhotep, este considerat unul dintre cele mai vechi de pe suprafaţa globului. Foto: Profimedia Images

Egiptul a dezvăluit luni 250 de sarcofage şi 150 de statui de bronz descoperite în necropola Saqqara, la sud de Cairo, cea mai recentă dintr-o serie de descoperiri arheologice importante în regiune.

Situl Saqqara, aflat la circa 16 kilometri sud de celebrele piramide de pe platoul Giza, este înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO şi este cunoscut pentru celebra piramidă în trepte a faraonului Djoser, prima din epoca faraonică.

Acest monument, construit în jurul anului 2.700 î.Hr. de arhitectul Imhotep, este considerat unul dintre cele mai vechi de pe suprafaţa globului.

Printre cele 150 de statui descoperite se numără una a arhitectului Imhotep, care era de asemenea medic. Inventatorul construcţiei în piatră şlefuită, Imhotep „a revoluţionat arhitectura” în lumea antică, a declarat luni Mostafa Waziri, directorul Consiliului Suprem al Antichităţilor, relatează AFP şi Xinhua, citate de Agerpres.

„Descoperirea mormântului lui Imhotep” este unul dintre principalele obiective ale misiunii arheologice în cadrul căreia au fost realizate deja patru sezoane de săpături la acest site, a adăugat Waziri.

Pe lângă statuia lui Imhotep, au fost dezgropate şi altele în bronz reprezentând zeităţi ale panteonului egiptean „Osiris, Isis, Hathor, Amon-Min, Nefertum şi Anubis”, a anunţat Ministerul Turismului şi Antichităţilor într-un comunicat.

Au fost descoperite, de asemenea, „250 de sarcofage din lemn în care se află mumii” datând din secolul al V-lea î.Hr., a adăugat Waziri.

În unul dintre ele, un papirus „intact” şi „sigilat” găsit de arheologi a fost imediat transferat la laboratorul Muzeului Egiptean din Piaţa Tahrir, Cairo, pentru restaurare şi analiză. Estimat la nouă metri lungime, el conţine cu siguranţă capitole din Cartea morţilor, potrivit directorului.

Waziri a precizat că sarcofagele vor fi mutate în noul „Marele Muzeu Egiptean” lângă platoul Giza, pe care autorităţile egiptene speră să-l deschidă anul acesta, după mai multe întârzieri.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Președintele Egiptului a propus un armistiţiu de scurtă durată în Gaza, pentru eliberarea a patru ostatici

Momentul în care un parapantist descoperă un cățel în vârful uneia dintre cele mai mari piramide din Egipt. Imaginile au ajuns virale

Egiptul a scăpat de „virusul antic” care „i-a chinuit pe faraoni”. Un pas cu adevărat istoric, spune șeful OMS

Cel mai mare muzeu din lume se deschide după două decenii de construcție

Partenerii noștri