Live

Furie în Ungaria după ce un consilier al lui Orban a sugerat că era mai bine dacă maghiarii nu se opuneau invaziei sovietice din 1956

Data publicării:
Blindate sovietice abandonate și înconjurate de cetățeni maghiari în Budapesta, în timpul Revoluției maghiare din 1956. Foto: Profimedia Images

Un important consilier al premierului ungar Viktor Orban a provocat indignare la Budapesta după ce a sugerat că ar fi fost mai bine pentru Ungaria să nu se opună invaziei sovietice din 1956, într-o serie de remarci care au fost de asemenea critice faţă de eforturile actuale ale Ucrainei de a respinge forţele ruse, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Viktor Orban, naţionalist devenit celebru în 1989 după ce a cerut retragerea trupelor sovietice din Ungaria, a afirmat vineri că declaraţiile „ambigue” ale consilierului său au fost o greşeală, în schimb liderul opoziţiei ungare le-a condamnat, calificându-le drept „trădătoare”.

Balazs Orban, director politic în cabinetul lui Viktor Orban şi care nu este rudă cu premierul, precizează Reuters, a declarat săptămâna aceasta într-un interviu acordat portalului Mandiner că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acţionat iresponsabil alegând să reziste invaziei ruse din februarie 2022, ceea ce a provocat un război soldat cu numeroşi morţi.

„Gândindu-ne la 1956, probabil noi nu am fi făcut ce a făcut preşedintele Zelenski acum doi ani şi jumătate, fiind ceva iresponsabil, căci după cum vedem şi-a dus ţara într-un război de apărare, s-au pierdut numeroase vieţi şi au fost pierdute teritorii”, a spus consilierul.

„Repet, este dreptul lor şi decizia lor suverană... dar dacă ne-ar fi întrebat pe noi, noi nu am fi recomandat asta, pe baza a ce s-a întâmplat în 1956”, a adăugat el.

Revolta antisovietică din 1956 din Ungaria a fost zdrobită brutal de Armata roşie. Comemorarea revoltei, 23 octombrie, este o zi naţională importantă pentru unguri, aminteşte Reuters.

Liderul opoziției maghiare: „Declarații scandaloase și trădătoare”

Premierul Viktor Orban a subliniat vineri în interviul său săptămânal radiodifuzat că este important ca în astfel de chestiuni sensibile să se vorbească "foarte precaut şi foarte clar".

„De această dată directorul meu politic a făcut o declaraţie ambiguă, ceea ce e o greşeală, întrucât comunitatea noastră este fundamentată pe revoluţia din 1956, s-a dezvoltat din ea", a spus premierul, citat de Reuters şi MTI. La fel ca în trecut, Ungaria „se va apăra mereu”, a adăugat el.

Premierul Orban a creat indignare în rândul aliaţilor Ungariei din NATO menţinând relaţii economice puternice cu preşedintele rus Vladimir Putin chiar şi după invazia Moscovei din Ucraina. De asemenea, Ungaria a refuzat să trimită arme Ucrainei.

Balazs Orban nu a răspuns la solicitarea de comentarii a Reuters, dar a asigurat într-un mesaj video postat pe Facebook că declaraţiile sale au fost „interpretate greşit în mod deliberat”, adăugând că „eroii de la 1956 sunt eroi naţionali şi memoria lor este sfântă”.

Comentariile sale au stârnit însă vâlvă în rândul opoziţiei şi în media ungare, principalul reprezentant al opoziţiei Peter Magyar afirmând pe Facebook că Balazs Orban „nu-şi mai are locul în viaţa publică după declaraţiile sale scandaloase şi trădătoare”, prin care a „umilit memoria a mii de luptători ungari pentru libertate”.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ungaria va instala un sistem de apărare aeriană la graniţa cu Ucraina. „Ameninţarea escaladării războiului este mai mare ca niciodată”

Ungaria se anunță pregătită să renunțe la petrolul rusesc. Care e însă prețul pe care UE ar trebui să-l plătească

Un student a distrus o mașină de 120.000 de euro în timpul unei vizite la o fabrică din Ungaria. A vrut să facă „o tură”

Daunele provocate de invazia rusă în Ucraina se ridică la 71 de miliarde de dolari. Natura, victima tăcută a războiului

Partenerii noștri