Video Furie în Palestina. Imaginea lui Trump a fost incendiată in public
Planul prin care președintele american Donald Trump vrea sa rezolve unul dintre cele mai vechi conflicte din lume a stârnit proteste imediat ce a fost prezentat. Este vorba despre planul de pace pentru Israel și Palestina. Harta trasată sub coordonarea ginerelui liderului de la Casa Albă prevede un stat palestinian cu capitala la periferia Ierusalimului şi recunoaşterea coloniilor israeliene din teritoriile ocupate. Acestea sunt considerate ilegale, potrivit dreptului internațional. Doar Israelul este încântat de aceste idei.
Donald Trump a deschis Bursa de Valori din New York
Nemulțumiri la USR după decizia Elenei Lasconi de a-i trimite o scrisoare lui Donald Trump
Cum îl descrie Sylvester Stallone pe Donald Trump
Motivul pentru care România vrea ca ridicarea vizelor pentru SUA să fie anunțată înainte ca Trump să-și preia mandatul
Putin l-a felicitat pe Trump „pentru alegerea în funcția de președinte” al SUA
Joe Biden, discurs către națiune după victoria lui Trump
Corespondență Digi24 de la Washington
Alegeri SUA 2024. S-a deschis prima secție de votare
Sumele uriașe cheltuite de candidații la alegerile prezidențiale din SUA
Viziunea de pace a președintele Statelor Unite a adus doar furie în rândul palestinienilor. Avându-l alături de premierul Israelului Benjamin Netanyahu, Donald Trump și-a prezentat planul la Casa Albă - un plan prin care i-a oferit aliatului său aproape tot ce își dorea.
Planul este rezultatul muncii ginerelui și consilierului lui Donald Trump, Jared Kushner. Propune crearea unui stat palestinian cu capitala în ceea ce președintele american a numit „Ierusalimul de Est”, promițând în același timp că Ierusalimul va rămâne capitala indivizibilă a Israelului. Așadar, palestinienii ar urma să se mulțumească cu periferia orașului sfânt. Planul recunoaște coloniile israeliene din Cisiordania, zonă care pe harta trasată de Kushner apare ca un mozaic de teritorii ce aparțin ambelor părți.
Donald Trump le-a promis palestinienilor că, dacă vor fi de acord cu el, vor beneficia de investiţii de 50 de miliarde de dolari. Pe harta prezentată de administrația americană este marcată o viitoare zonă industrială palestiniană, în plin deșert.
Uniunea Europeană și-a reafirmat angajamentul „ferm” în favoarea planului ONU, ceea ce înseamnă o soluţie negociată şi viabilă cu două state. Iordania a anunțat că se opune planului Trump și că susține o variantă care va pune pune capăt ocupaţiei israeliene începute în 1967. Arabia Saudită, un aliat al SUA, declară că apreciază eforturile președintelui Trump, dar îndeamnă Israelul și Palestina la negocieri directe.
Refuzul a fost întărit şi de preşedintele Palestinei, Mahmoud Abbas, care a spus despre acest acord că „va ajunge la coşul de gunoi al istoriei”.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News