Live

Galerie Foto Franța trimite forțe în Noua Caledonie ca să reia controlul asupra insulei devastate de rebeli

Data publicării:
Revoltele, declanșate de populația indigenă Kanak din cauza unei reforme electorale contestate, ar putea complica planurile președintelui francez Emmanuel Macron de a-și crește influența în Oceanul Pacific, unde China și SUA pentru se întrec pentru supremație. Sursa foto: Profimedia Images

Forțe suplimentare de poliție au început să ajungă vineri în Noua Calodonie pentru a redobândi controlul asupra capitalei, a anunțat cel mai înalt oficial francez din teritoriul aflat în Pacific, după ce revoltele pornite acum câteva zile au dus la moartea a patru oameni și sute de arestări, informează Reuters.

Noaptea de joi spre vineri a fost mai liniștită, după trei nopți de violențe, a declarat Înaltul Comisar francez Louis Le Franc, care a menționat că mai au loc totuși înfruntări în anumite zone din capitala Noumea.

Revoltele, declanșate de populația indigenă Kanak din cauza unei reforme electorale contestate, ar putea complica planurile președintelui francez Emmanuel Macron de a-și crește influența în Oceanul Pacific, unde China și SUA pentru se întrec pentru supremație.

După sosirea întăririlor, numărul polițiștilor și jandarmilor din teritoriul francez va creștere de la 1.700 la 2.700.

"Forțele suplimentare vor sosi în număr mare și vor fi trimise imediat pentru a prelua controlul asupra zonelor pierdute în ultimele zile... să recucerască toate zonele urbane pe care le-am pierdut", a dclarat Le Franc.

Înaltul Comisar a adăugat că vor începe operațiunile de livrare de alimente și medicamente către populație, dar și de îndepărtare a blocajelor rutiere care conțin capcane instalate de către activiști.

Guvernul din Noua Caledonie a anunțat vineri că insula are stocuri de alimente pentru o perioadă de două luni, problema fiind distribuția.

"Apelurile noastre la calm, pace și împăcare încep să fie auzite... Este important ca cei aflați la originea acestor revolte, ale blocajelor, să audă asta", a declarat Louis Le Franc.

Protestatarii au jefuit și incendiat magazine și mașini și au ridicat baricade pe șosele în ultimele trei zile, oprind accesul populației la alimente și medicamente, susțin autoritățile.

Noua lege, adoptată marți de parlamentarii francezi, le va permite rezidenților francezi care locuiesc în Noua Caledonie de peste 10 ani să voteze în cadrul alegerilor provinciale, iar unii lideri locali se tem că această modificare va dilua votul indigenilor Kanak.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Am făcut parte din acest coșmar”. Mărturia șocantă a unuia dintre bărbații acuzați de viol în cazul Pelicot, care a revoltat Franța

Avioanele franceze Mirage destinate Ucrainei vor fi modificate pentru atac la sol

„Au făcut un pact cu diavolul”. O companie uriașă a plătit „taxă de protecție” grupării ISIS ca să își continue afacerile în Siria

Vastă operaţiune de salvare a unor delfini eşuaţi pe o plajă din Franța

Partenerii noștri