Live

Franța retrage invitația la discuții pentru Marea Britanie după scrisoarea lui Boris Johnson: „Este inacceptabilă”

Data publicării:
Franța a calificat drept „inacceptabilă”, scrisoarea lui Boris Johnson. Foto: Profimedia Images

Ministrul francez de interne a anulat discuția programată cu omoloaga sa britanică după ce premierul britanic i-a transmis președintelui francez „să-și ia migranții înapoi”, într-o scrisoare făcută publică pe Twitter, relatează BBC.

După escaladarea crizei de către britanici, Gerald Darmanin a spus că Franța este „dezamăgită” de această scrisoare.

„Faptul că a fost făcută publică a agravat și mai tare situația.  Considerăm scrisoarea prim-ministrului britanic ca fiind inacceptabilă și contraproductivă pentru discuții între parteneri”, a transmis Darmanin într-un comunicat.

„Prin urmare, Priti Patel (n. red. - ministra de interne britanică) nu mai este invitată”, a adăugat oficialul francez.

Franța a invitat miniștri din Belgia, Germania, Olanda, Regat, dar și reprezentanți ai Comisiei la o întâlnire la Calais, duminică, pentru a discuta despre soluții la criza refugiaților. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a cerut mai multă cooperare europeană pentru soluționarea crizei. 

Accidentul de miercuri a dus la cel mai mare număr de decese într-o încercare de trecere ilegală a Canalului, conform Organizației Internaționale a Migrației. Vine în situația în care un număr record de migranți au încercat să treacă din Franța în UK pe parcursul acestui an.

Scrisoarea lui Boris Johnson

Un acord prin care cei care traversează Canalul Mânecii să fie trimiși înapoi în Franța ar „avea un impact imediat și semnificativ”, susține Boris Johnson, în scrisoarea adresată președintelui francez. În respectivul document, publicat de prim-ministrul britanic pe Twitter, apar următoarele propuneri:

- patrule comune pentru a împiedica bărcile cu migranți să părăsească plajele de pe teritoriul francez;
- implementarea unor tehnologii mai avansate, cum ar fi senzori și radare, pentru identificarea celor care încearcă să traverseze Canalul Mânecii;
- patrule maritime reciproce în apele teritoriale ale celuilalt și supraveghere aeriană;
- aprofundarea activității celulei comune de informații a țărilor
- pregătirea imediată a unui acord prin care migranții să fie duși înapoi pe teritoriul francez.

Canalul Mânecii este una dintre cele mai aglomerate căi maritime din lume, iar curenţii sunt puternici, astfel că bărcile gonflabile supraîncărcate riscă deseori să se scufunde.

Deși poliţia franceză împiedică mai multe traversări decât în anii anteriori, fluxul de migranţi care doresc să ajungă în Marea Britanie a fost oprit doar parţial, devenind una dintre multele surse de tensiune între Paris şi Londra.

După o întâlnire de urgență a guvernului, miercuri, Johnson a spus că este vital să se intensifice eforturile pentru a sparge rețelele „gangsterilor” care trimit oamenii pe mare.

El a recunoscut că eforturile de până acum pentru a opri fluxul de migranți care traversează Canalul Mânecii cu ambarcațiuni mici nu au fost suficiente și că Marea Britanie se oferă să-și sporească sprijinul pentru Franța.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Opt condamnări în Franţa legate de uciderea unui profesor care a arătat în clasă o caricatură a Profetului Mohamed

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

„Curajul ei a mișcat lumea întreagă”. Gisele Pelicot, omagiată de președintele Macron și alți politicieni, la finalul procesului

Partenerii noștri