Fostul șef FTX, acuzat de "una dintre cele mai mari fraude financiare din istoria SUA". Judecătorii au refuzat eliberarea pe cauțiune
Sam Bankman-Fried, fondatorul şi fostul director general al platformei de tranzacţionare FTX, al cărei faliment a zguduit piaţa crypto, rămâne în arest după ce un judecător din Bahamas a refuzat eliberarea lui pe cauțiune, scrie BBC. Autoritățile americane l-au acuzat pe Bankman-Fried de „una dintre cele mai mari fraude financiare din istoria SUA”.
Judecătorul care a respins eliberarea pe cauțiune și-a motivat decizia prin faptul că există un risc mare ca Bankman-Fried să fugă. Așa că a decis ca el să fie ținut în arest până în 8 februarie.
Sam Bankman-Fried a fost arestat luni, în Bahamas.
Potrivit anchetatorilor, FTX le datora celor mai mari 50 de creditori ai săi aproape 3,1 miliarde de dolari (2,5 miliarde de lire sterline). Bankman-Fried este acuzat că a folosit miliarde de dolari din fondurile clienților pentru a-și susține compania de tranzacționare de investiții, Alameda. Nu se știe încă numărul persoanelor care și-ar putea primi banii înapoi la sfârșitul procedurii de faliment, mulți experți au avertizat că ar fi vorba doar de o mică parte a celor păgubiți.
Bankman-Fried se confruntă cu opt acuzații penale în SUA, inclusiv fraudă electronică, spălare de bani și conspirație pentru fraudă. Totodată, el este acuzat că a înșelat investitorii care au investit mai mult de 1 miliard de dolari în companie. Oficialii l-au acuzat și că a încălcat legile privind finanțarea campaniei.
La o conferință de presă de marți, Damian Williams, procurorul SUA pentru Districtul de Sud din New York, a descris frauda de care este acuzat Bankman-Fried ca fiind printre cele mai mari din istoria SUA.
Pe lângă faptul că l-a acuzat pe Bankman-Fried că a fraudat creditori, investitori și clienți, Damian Williams a susținut că fostul șef FTX a folosit „zeci de milioane” din câștiguri necuvenite pentru contribuții ilegale la campaniile atât pentru democrați, cât și pentru republicani. „Toți acești bani murdari au fost folosiți de Bankman-Fried pentru a cumpăra influență și pentru a influența direcția politicii publice la Washington”, a spus procurorul.
În interviurile anterioare din media, magnatul cripto a recunoscut că a greșit, dar a negat că a vrut să-și înșele clienții.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News