Live

Fostul diplomat SUA Bill Richardson, care a ajutat la eliberarea unor prizonieri deţinuţi de regimurile autocratice, a murit în somn

Data publicării:
Bill Richardson, fost diplomat american, a murit la vârsta de 75 de ani. Foto: Profimedia

Bill Richardson, fost diplomat american, congresman, secretar de stat pentru energie şi guvernator al statului New Mexico, care şi-a lăsat amprenta pe scena mondială obţinând eliberarea unor americani şi a altor persoane deţinute de diverse guverne autocratice, a murit la vârsta de 75 de ani, a anunţat sâmbătă Centrul Richardson pentru angajament global, potrivit News.ro.

Bill Richardson, care în 2008 şi-a depus candidatura în încercarea, nereuşită, de a deveni primul preşedinte hispanic al SUA, a decedat în somn la reşedinţa sa de vară din Chatham, Massachusetts, a declarat într-un comunicat vicepreşedintele Centrului Richardson, Mickey Bergman.

„Lumea a pierdut un campion al celor reţinuţi pe nedrept în străinătate, iar eu am pierdut un mentor şi un prieten drag”, a spus Bergman, citat de Reuters.

Fiu al unei mame mexicane şi al unui tată american, Richardson a servit între 1982 şi 1996 ca membru democrat al Camerei Reprezentanţilor a SUA, apoi ca ambasador al SUA la Naţiunile Unite şi secretar pentru energie, ambele în timpul preşedintelui Bill Clinton. Richardson a fost ales guvernator al statului New Mexico, ocupând funcţia de guvernator din 2003 până în 2011.

Folosindu-se de abilităţi de negociere abilă şi de o căldură personală, a reuşit atât în calitate de reprezentant oficial al Statelor Unite, cât şi în calitate de activist independent în cadrul unor misiuni umanitare private, să obţină eliberarea a numeroase persoane reţinute în ţări precum Coreea de Nord, Myanmar, Sudan, Irak, Iran şi Cuba.

„Prima regulă de negociere, în ceea ce mă priveşte, este că trebuie să relaţionezi personal cu adversarul tău. Trebuie să îi respecţi. Trebuie să ştii ce îi face să se simtă bine”, declara Richardson într-un podcast realizat de revista Foreign Policy în 2018.

„Trebuie să laşi cealaltă parte să salveze aparenţele şi să găseşti nişte modalităţi prin care să primească un anumit credit, să creadă că obţine ceva din negocieri, când, de fapt, singurul lucru poate fi o laudă pentru un gest umanitar”, explica Richardson.

În timp ce era guvernator al statului New Mexico, Richardson a încercat să obţină nominalizarea democrată pentru alegerile prezidenţiale din 2008, dar a renunţat după ce a obţinut rezultate dezamăgitoare în competiţiile-cheie de vot anticipat din New Hampshire şi Iowa. Barack Obama, care a câştigat nominalizarea şi ulterior preşedinţia, l-a luat în considerare ca posibil candidat la vicepreşedinţie, post pe care i l-a acordat în cele din urmă actualului preşedinte al SUA Joe Biden.

Disponibilitatea lui Richardson de a se întâlni cu lideri străini notorii i-a atras uneori critici, cum a fost cazul în 2021, când unii activişti pentru drepturile omului l-au acuzat că a dat legitimitate juntei din Myanmar printr-o astfel de întâlnire. Două săptămâni mai târziu, Myanmar l-a eliberat din închisoare pe jurnalistul american Danny Fenster la îndemnul lui Richardson.

În calitate de congresman, în 1994, Richardson a vizitat Coreea de Nord, pentru a discuta despre un acord nuclear încheiat de fostul preşedinte Bill Clinton. În timp ce Richardson călătorea spre această ţară, Coreea de Nord a doborât un elicopter militar american care intrase pe teritoriul său, ucigând un pilot şi capturându-l pe celălalt. Richardson a rămas în Coreea de Nord timp de câteva săptămâni pentru a negocia, aducând în cele din urmă acasă rămăşiţele pilotului mort, în timp ce pilotul supravieţuitor a fost eliberat la scurt timp după aceea.

În 1996, Richardson a negociat eliberarea americaului Evan Hunziker, încarcerat sub acuzaţia de spionaj în Coreea de Nord. Ulterior, Richardson a obţinut şi repatrierea rămăşiţelor unor soldaţi americani dispăruţi în timpul Războiului din Coreea din anii 1950 şi a fost implicat în eforturile de a obţine eliberarea altor americani deţinuţi de Coreea de Nord.

În 1995, Richardson a negociat personal cu preşedintele irakian Saddam Hussein pentru a obţine eliberarea a doi muncitori americani din industria aerospaţială care se rătăciseră peste graniţa irakiană din Kuweit. Când Richardson a întins mâna spre Saddam Hussein pentru a-i atinge braţul, după ce a obţinut acordul, gărzile de securitate ale liderului irakian au înţeles greşit gestul prietenos şi au scos armele.

În 1996, a purtat discuţii personale cu preşedintele Fidel Castro, facilitând eliberarea a trei deţinuţi politic cubanezi, care au fost apoi reuniţi cu rudele lor din Miami.

William Blaine Richardson s-a născut în Pasadena, California, la 15 noiembrie 1947. Şi-a petrecut o parte din tinereţe în Ciudad de Mexico, unde tatăl său, director de bancă, care conducea Citibank, şi mama sa, născută în Oaxaca şi care lucrase ca secretară de bancă, formau un cuplu monden foarte vizibil.

Ulterior, Richardson a urmat cursurile unei şcoli pregătitoare din Massachusetts, unde a devenit un aruncător de baseball vedetă, visând la o carieră profesională.

Richardson a obţinut o diplomă de licenţă şi un masterat la Universitatea Tufts, apoi s-a mutat la Washington şi a lucrat la Departamentul de Stat şi ca membru al Congresului. După ce s-a mutat în New Mexico, a câştigat un loc în Camera Reprezentanţilor în 1982, lansându-şi astfel cariera de personalitate publică americană.

Reacţiile din lumea politică după moartea sa neaşteptată nu încetează să curgă, recunoscându-i meritele deosebite şi regretând pierderea unui diplomat de excepţie.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

SUA au expulzat 270.000 de migranţi ilegali într-un an, mai mulți decât în mandatul lui Trump

Pakistanul devine „o amenințare emergentă pentru SUA”. Care este motivul

Antony Blinken: Ucraina trebuie să decidă între „continuarea luptei și negocieri pentru o încetare a focului”

Partenerii noștri